Scoop (Netflix, 2024)
Regia: Philip Martin
Distribuția: Connor Swindells, Kate Fleetwood, Jennifer Winn
Cred că sunt unul dintre puținii oameni care consideră că pe Netflix chiar poți găsi chestii tare faine în noianul de producții pur comerciale. De exemplu, zilele trecute am văzut „Scoop”, un film produs de Philip Martin, cu Gillian Anderson, Keeley Hawes, Billie Piper și Rufus Sewell în rolurile centrale. Filmul spune istoria unui interviu care a zguduit temelia regalității britanice: interviul celebru cu Prințul Andrew, Duce de York, care a avut loc în noiembrie 2019 și a fost realizat de jurnalista Emily Maitlis pentru programul BBC „Newsnight”. Acest interviu a fost pivotal din cauza subiectului său și a reacției largi pe care a stârnit-o în public.
Discuția s-a concentrat, în principal, pe legăturile Prințului Andrew cu Jeffrey Epstein, un finanțist american și infractor sexual condamnat. Epstein fusese arestat și acuzat de trafic de minori în iulie 2019 și s-a sinucis în celula sa, în august 2019. Având în vedere prietenia de lungă durată a Prințului Andrew cu Epstein, interviul a fost văzut ca o oportunitate pentru Prinț să clarifice relația sa cu acesta și să răspundp acuzațiilor împotriva lui.
În timpul interviului, Prințul Andrew a negat acuzațiile că ar fi avut orice contact sexual cu Virginia Giuffre, care a susținut că a fost traficată de Epstein și obligată să întrețină relații sexuale cu Prințul Andrew când avea 17 ani. Ducele de York a încercat de asemenea să pună la îndoială veridicitatea unei fotografii în care apare cu brațul în jurul lui Giuffre, sugerând că ar putea fi trucată.
Unul dintre aspectele cele mai controversate ale interviului a fost cel al explicațiilor și justificărilor Prințului Andrew privind comportamentul și asocierile sale. Afirmația sa că o condiție medicală îl împiedica să transpire a fost larg discutată și criticată. Anterior, Giuffre menționa despre cum el transpira abundent într-un club de noapte. În plus, lipsa sa de empatie pentru victimele lui Epstein și decizia sa de a rămâne în casa lui Epstein, în 2010, după condamnarea acestuia, pentru că era „convenabil”, au stârnit o reacție publică semnificativă.
Reacția la interviu a fost rapidă și severă. Ducele de York a fost supus unui control intens, atât din partea publicului, cât și a presei. Interviul a fost perceput pe scară largă ca un dezastru în materie de relații publice, ceea ce a dus la apeluri cu solicitarea ca el să se retragă din îndatoririle regale. Curând după interviu, a anunțat că se va retrage din îndatoririle publice „pentru un viitor previzibil”.
Interviul rămâne un moment semnificativ în istoria recentă a familiei regale, simbolizând o privire asupra provocărilor și controversele cu care se confruntă Familia Regală Britanică.
Dincolo de tot acest context, filmul „Scoop” este o reflecție foarte bună asupra provocărilor pe care le implică munca jurnalistică, or emoțiile nu își au locul. Filmul mi s-a părut bine regizat, pus la punct până la cele mai mici detalii, surprinzând până și cele mai intense puncte de suspans, iar actorul care l-a jucat pe Prince Andrew a fost imaginea cea mai elocventă a unui prădător sexual.
Disponibil pe Netflix.