Krótki film o zabijaniu (1988) – A Short Film About Killing
Regia: Krzysztof Kieslowski
Distribuția: Miroslaw Baka, Krzysztof Globisz, Jan Tesarz
Revederea filmelor lui Krzysztof Kieslowski este o experiență foarte specială, atât din punct de vedere cinematografic, cât și din punct de vedere istoric. Am văzut seria „Decalog” cu aproape 30 de ani în urmă și ‘Un scurt film despre crimă’ a fost o parte din aceasta, în versiunea sa mai scurtă. Timpul care a trecut de la lansarea filmului pe ecrane și sfârșitul brusc al carierei și a vieții regizorului oferă o perspectivă foarte diferită. Filmele sale au rămas și el a fost cu siguranță unul dintre cei mai mari regizori de film din vremea sa și din toate timpurile. Eu am avut șansa de a-i supraviețui, de a vedea mai multe filme și de a acumula mai multă experiență de viață. Perspectiva de acum este diferită, felul în care citim și înțelegem filmele sale s-a schimbat și ea.
Până în 1988, un astfel de film în Polonia însemna asumarea unor atitudini din punct de vedere politic, moral și artistic. Anii 80 au început cu înființarea Solidarității din Polonia, care a fost primul semn al iminentei căderi a comunismului în Europa de Est la sfârșitul deceniului, dar între timp în Polonia a fost impusă legea marțială și un regim militar care a limitat libertatea expresiei artistice. Regizori de film precum Wajda au ales o cale mai politică în filmele lor, în timp ce Kieslowski a ales modul mai subtil de protest, făcând cele zece filme care ilustrează cele zece porunci plasate în realitățile țării și timpului său.
„Un film scurt despre crimă” se ocupă de porunca a 5-a „Să nu ucizi” într-o pledoarie concepută superb contra pedepsei cu moartea. Prima parte a filmului reconstituie în stil Hitchcock povestea unei crime gratuite, fără motive evidente (vine în minte „Cu sânge rece” a lui Truman Capoti). Trei personaje aparțînând unor trei fire de acțiune paralele se vor întâlni într-un eveniment violent și absurd. Dar nu este orice crimă un eveniment absurd și respingător? A două parte se referă la pedepsirea infracțiunii. Tânărul care a comis omorul este judecat și condamnat la moarte. Urmărim ultimele sale ore de viață, începem să înțelegem dacă nu motivele măcar fundalul social și familial care a determinat crima, și apoi el este executat. Și asta pare deodată absurd. O demonstrație elocventă, dar totuși părtinitoare, deoarece victima crimei lui nu are niciodată șansa în film să-și revendice dreptul de a trăi. Acesta este – poate – singurul minus al judecății morale din această poveste.
Construcția povestirii este perfectă. Unele dintre imagini amintesc filmele de gangsteri ale Noului Val francez, însă fundalul este peisajul mohorât și cenușiu al Poloniei, cu arhitectura impersonală care s-a răspândit peste tot în Europa de Est. Kieslowski inventează aici încă un truc cinematografic – folosirea de filtre de culori diferite pentru fiecare cadru, care suprapune uneori nuanțe galbene sau verzi pe imagine, alteori întunecă o parte a ecranului. Este doar un comentariu vizual pentru a sublinia atmosfera decăderii – morală, socială, umană. Cât de departe suntem de nuanțele rozalii ale falsului „realism socialist”. Jocul actorilor este superb, ca și în multe alte filme poloneze din acea perioadă, cu Miroslaw Baka strălucitor în rolul principal, și cu Krzysztof Globisz în rolul secundar al avocatului care poate fi considerat ca singurul personaj pozitiv al filmului. În ansamblu, acest film își păstrează toată valoarea dramatică și morală în timp, dar este, de asemenea, îmbogățit de dimensiunea politică pe care o primește în perspectivă. Unul dintre cele mai bune filme ale lui Kieslowski – recomandat!
Nota: 9/10
https://www.youtube.com/watch?v=K7uD4fa_-uk