Filme Filme americane

Să nu-ți faci idoli în zadar. Documentarul „Stolen Youth: Inside the Cult at Sarah Lawrence” (Disney+, 2023)

„Stolen Youth: Inside the Cult at Sarah Lawrence” (Disney+, 2023) – Tinerețe furată. Cultul de la Sarah Lawrence
Regizor: Zachary Heinzerling

Unul dintre pericolele cele mai mari ale lumii în care trăim rămâne a fi extremismul în toate formele sale agresive. Fie că este vorba de convingeri religioase, abuzuri sexuale sau relații toxice de supremație, de fiecare dată victimele sunt cele care plătesc cel mai mare preț al acțiunilor întreprinse de agresor. Și prețul nu este rezumat doar la condiția psihologică a persoanelor abuzate, ci mai ales la durata intermitentă de timp pe care acestea o pierd în sânul unor secte agresive.

Este dificil să se furnizeze statistici exacte despre cultele din întreaga lume din cauza naturii secrete a multor grupuri și a lipsei definițiilor standardizate a ceea ce constituie noțiunea de cult. În plus, cultele funcționează adesea în subteran, ceea ce face dificilă colectarea de date cuprinzătoare despre dimensiunea, apartenența și activitățile lor.

Totuși, iată câteva date care, cred eu, merită atenția noastră și care vor reprezenta o contextualitate interesantă pentru documentarul despre care urmează să scriu:

  • Numărul de culte din întreaga lume este estimat la mii, cu milioane de membri la nivel global.
  • Numai în Statele Unite, se estimează că există aproximativ 3.000 de culte active cu un total de 4 milioane de membri.
  • Cele mai comune tipuri de culte sunt cultele religioase, urmate de cultele politice și cultele bazate pe manipulări de ordin psihologic.
  • Cultele vizează adesea persoanele vulnerabile, inclusiv pe cei care caută răspunsuri la marile întrebări ale vieții, care se confruntă cu probleme de sănătate mintală sau care se confruntă cu schimbări semnificative în viață, cum ar fi plecarea de acasă pentru prima dată sau trecerea printr-un divorț.
  • Multe secte au fost legate de o serie de activități dăunătoare, inclusiv spălarea creierului, manipularea, abuzul sexual și exploatarea financiară.
  • Unii experți cred că cultele devin din ce în ce mai răspândite, în parte datorită creșterii rețelelor sociale și a capacității grupurilor de a se conecta și de a recruta online.

Și acum, trecând de această parte introductivă, vă prezint documentarul „Tinerețe furată. Istoria cultului de la Sarah Lawrence”, o miniserie regizată de Zachary Heinzerling, care are în centru istoria lui Larry Ray și al cultului de la Sarah Lawrence College, o mișcare de dominație sexuală și psihotropă asupra unui grup de studenți.

„Cultul” de la școala Sarah Lawrence este un subiect controversat și complex care implică acuzații de abuz, manipulare și spălare a creierului. Povestea se învârte în jurul unui  personaj pe nume Larry Ray, tatăl unei studente de la colegiul sus numit, care a fost acuzat că a manipulat și abuzat mai mulți tinere și tinere de-a lungul a zece ani.

Potrivit datelor oficiale, Ray s-a mutat în căminele de la Sarah Lawrence în 2010, după ce a fost eliberat din închisoare, și a început rapid să stabilească relații de prietenie cu mai mulți studenți. De-a lungul timpului, Ray i-a manipulat și abuzat pe acești studenți, forțându-i să participe la acte sexuale, să-și controleze dieta și chiar să întrerupă legăturile cu familiile lor.

Ray a fost în cele din urmă arestat în 2019 și acuzat de multiple acuzații de trafic sexual, extorcare și alte infracțiuni legate de presupusul abuz asupra studenților Sarah Lawrence.

Situația a stârnit dezbateri și îngrijorare pe scară largă cu privire la natura cultelor și la potențialul indivizilor de a manipula și controla persoanele vulnerabile. De asemenea, a ridicat întrebări cu privire la responsabilitatea universităților de a-și proteja studenții de astfel de prejudicii.

Din punctul meu de vedere, documentarul de doar 3 episoade este o ilustrare pertinentă a efectelor nocive pe care le prezumă participarea într-o sectă de orice fel. Mi-a plăcut faptul că regizorul a lăsat personajele să-și spună istorie, inclusiv cele care negau vehement că ar fi spălate pe creier sau abuzate. Consider chiar că acest material jurnalistic, reflectat în toate interviurile cu victimele scăpate din acel iad, este de o valoare inestimabilă în procesul de înțelegere coerentă a impactului pe care sectele continuă să-l aibă asupra tinerilor.

Disponibil pe Disney+.

Nota: 9/10

(Sursă fotografii: hulu.com, https://www.imdb.com/title/tt23330464/)

Articole similare

Teroare în Montreal: Rabid (1977)

Dan Romascanu

Zi că-ți place (2013)

Andreea Andrusca

Despre instituțiile care sărăcesc populația: Hell or High Water (2016)

Adriana Ruta Neagoe

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult