Vivo, producție SUA, 2021
Regie: Kirk DeMicco și Brandon Jeffords
Muzică originală: Lin-Manuel Miranda
Distribuție: Lin-Manuel Miranda, Ynairaly Simo, Zoe Saldana, Gloria Estefan, Juan de Marcos González
De când am văzut Mary Poppins Returns în urmă cu vreo 2 ani, am fost atras și fascinat de un actor pe care abia îl descopeream cu acea ocazie – Lin-Manuel Miranda, artist american de origine peurto ricană. Alături de Emily Blunt a realizat un rol exploziv, plin de culoare, cântând cu o voce pe care de acum o pot recunoaște oricând și oriunde, dar etalându-și de asemenea și talentul de dansator. Miranda este, cu alte cuvinte, tipologia de actor tipic pentru Broadway, multi-talentat, foarte dedicat acestui meșteșug pe care se vede că-l face cu maximum de pasiune. După Mary Poppins Returns, am aflat că Lin-Manuel este și compozitor, fiind autorul a două din cele mai de succes musicaluri ale timpurilor noastre – Hamilton (despre care voi vorbi într-un viitor editorial), dar și al lui In The Heights.
Îmbinând paginile caracteristice unei creații clasice pentru scenele de pe Broadway cu ritmuri noi, nebune, preluate din cultura latino, dar și cu R&B, hip-hop sau alte sonorități contemporane, musicalul lui Miranda s-a dovedit și încă se dovedește a fi un hit răsunător, în timp ce actorul-compozitor a început să fie din ce în ce mai curtat de marile case de producție de film, care și-l doresc fiecare pentru cât mai multe proiecte viitoare. Dintre toate acestea, Netflix împreună cu Sony Pictures Animation au fost printre primii care a reușit să „pună mâna” pe Lin-Manuel Miranda și pe măiestria lui pentru realizarea unuia dintre cele mai reușite, amuzante, emoționante și grăitoare animații din ultimii 10 ani cel puțin – Vivo.
Mă simt privilegiat și bucuros pentru faptul că mă aflu printre primii spectatori ai acestui miracol muzical dedicat micilor (și unor mari) ecrane, căci urmărind pelicula regizată de Kirk DeMicco și Brandon Jeffords, mi s-a redeschis apetitul pentru musicalurile contemporane, dar am descoperit și o altă zonă a muzicii care nu credeam că-mi va plăcea atât de mult. Și când mai adăugăm și faptul că mesajul filmului, precum și modalitatea prin care acesta ajunge la public sunt deopotrivă emoționale și pline de profunzime artistică, rezultă indubitabil o creație animată care va rămâne în istoria de gen și care, sper eu, va fi măcar nominalizată la categoria sa pentru cât mai multe premii.
Fiind prima producție muzicală a Sony Pictures Animation (căci, până acum, acest tip de animație era specific Disney), Vivo prezintă povestea unui adorabil kinkajou (cunoscut și sub numele de „urs de miere” sau honey bear), un mamifer din pădurile tropicale ale Americii Centrale. Purtând numele titular, micuțul animal este unul cu adevărat deosebit, fiind înzestrat cu magicul dar al muzicii și al ritmurilor latino. Vocea îi este împrumutată de către însuși Lin-Manuel Miranda, care încă o dată impresionează prin forță, dar și prin măiestria cu care știe să împletească diversele moduri de a reda o gamă atât de largă de stiluri muzicale. Același lucru îl pot afirma și despre întreaga coloană sonoră a animației, gândită și creată de Miranda, cu ajutorul cărora spectatorii se pot delecta cu sonorități atât de diverse, de la salsa și samba până la hip hop și rap. Alături de Vivo, îl descoperim mai apoi pe Andrés, un bătrânel simpatic și la fel de talentat ca și micul mamifer, care prinde viață prin vocea minunată a lui Juan de Marcos González, membru al celebrului grup Buena Vista Social Club. Cu glasul său ușor răgușit, foarte potrivit pentru genul de muzică interpretat, Andrés face un duo perfect cu Vivo.
Însă povestea ia o turnură la care nu v-ați putea aștepta, căci intră în scenă și o fostă iubită din tinerețea bătrânului cântăreț, Marta Sandoval, căreia îi împrumută vocea frumoasa Gloria Estefan. Nu în ultimul rând, o descoperim și pe Gabi, nepoata rebelă a lui Andrés și, astfel, suntem introduși în fascinanta și ritmata lume a muzicii R&B și hip-hop. Și trebuie să vă spun că eu, un pasionat al musicalurilor clasice, nu am simțit niciun moment faptul că acele sonorități contemporane ar fi deranjante sau nu s-ar potrivi în context. Dimpotrivă, nu sunt primul care apreciază și aplaudă soundtrackul reușit din Vivo, căci aproape toți criticii de film care au urmărit deja pelicula creată de Sony Pictures și prezentată de Netflix au căzut de acord asupra muzicii foarte bine gândite, dar și asupra stilului de animație realizată pe computer, dar care transmite foarte multă emoție și ale cărei personaje sunt extrem de expresive. Poate doar Up mi-a mai oferit un asemenea amestec de sentimente puternice – melancolie, bucurie, tristețe, speranță și explozia victorioasă din final, când totul se rezolvă, fără să existe totuși acel tip de happy-end leșinat, de cel mai prost gust hollwoodian.
Vreau neapărat să subliniez un alt aspect important pe care l-am observat în Vivo și care va face deliciul publicului cu siguranță. Este vorba de partea de actorie a vocilor care dau viață personajelor. Nu este nicidecum ușor și la îndemână să construiești un rol doar din glas. Asemenea teatrului radiofonic, și dublajul animațiilor pune la încercare orice actor oricât de experimentat ar fi. Căci în ciuda faptului că rezultatul final care ajunge la spectatori conține și imagini, artistul nu are nimic concret vizual în momentul în care înregistrează replicile. Mai mult, uneori fiecare actor are parte de sesiuni de înregistrare separate față de ceilalți colegi, iar dialogurile se creează în studioul de montaj. Imaginați-vă doar cât de complicat poate fi să redai stări, emoții, reacții atunci când aparent vorbești singur și nu are cine să-ți dea replica.
Și totuși actorii din Vivo (atenție! – unii dintre ei nu au studii de specialitate, fiind doar interpreți vocali) reușesc să facă față cu brio acestei provocări destul de profunde și deloc ușoare. În plus, la întregirea atmosferei finale a filmului contribuie din plin și scenariul, plin de momente amuzante, dar și de duioșie, în care animale din pădurile tropicale se alătură personajelor umane din Florida pentru a da la iveală o frumoasă poveste despre iubire necondiționată, despre conștientizarea importanței ecologiei, a naturii, dar și despre pasiunea față de muzică sau orice altă artă pe care alegem să o slujim. Vivo, o producție a Sony Pictures Animation în colaborare cu Netflix, pe care v-o recomand cu tot sufletul, mai ales dacă vreți să petreceți o oră și jumătate care să vă răsplătească prin bună dispoziție și zâmbet.
Din 6 august, pe Netflix.
Nota: 8.5/10
(Surse foto: www.youtube.com, www.hollywoodreporter.com, https://netflixlife.com, www.monden.ro)