Filme Filme americane

Rebel in the Rye (2017)

Rebel in the Rye (2017)
Regia: Danny Strong
Scenariul: Danny Strong,
Kenneth Slawenski
Distributia: Nicholas Hoult, Kevin Spacey, Victor Garber, Hope Davis, Zoey Deutch

Jerome Salinger (Nicholas Hoult) este fiul unui mare comerciant, dar în pofida perspectivelor promițătoare în domeniul afacerilor, tânărul nu are de gând să urmeze calea tatălui său, visând la cariera de scriitor. În cele din urmă, după mai multe eșecuri la diverse instituții de învățământ, Salinger este admis la Universitatea Columbia, unde face cunoștință cu viitorul său profesor, un renumit editor din New York – Whit Burnett (Kevin Spacey). Ghidat de acesta, Jerry începe să-și publice creațiile, care se dovedesc a fi destul de ambițioase, însă cel de-Al Doilea Război Mondial îi dă peste cap planurile, tânărul fiind mobilizat pe frontul de vest.

În pofida faptului că majoritatea romanelor clasice americane au fost adaptate pe marile ecrane, Salinger a refuzat categoric să vândă drepturile de ecranizare a romanului “De veghe în lanul de secară”. Cu toate acestea, protecția drepturilor de autor nu se aplică și asupra biografiei sale. În consecință, avem parte de un biopic despre viața marelui scriitor, care a marcat debutul regizoral al scenaristului Danny Strong.

Pelicula cuprinde principalele etape din cariera literatului, începând cu admiterea la universitate și terminând cu portretul său pe coperta revistei Time. Cu părere de rău, toate aceste episoade sunt lipsite de vlagă și plauzibilitate. Adolescența impetuoasă a scriitorului a fost ignorată, iar tema războiului – dezvoltată mult prea puțin, dacă luăm în considerare amprenta puternică pe care războiul a lăsat-o asupra sa. Ca rezultat, filmul e alcătuit dintr-o multitudine de scene seci, în care Salinger își scrie furios textele, ascultă sfaturile lui Burnett sau se ceartă cu redactorii și editorii. Din cauza selecției și prezentării neîndemânatice a episoadelor (care, în teorie, ar fi trebuit să ne descopere personalitatea scriitorului), figura lui Salinger rămâne artificială și romanțioasă. Vizionând filmul, nu înțelegi pe deplin cine a fost acest Jerome David Salinger, de ce a avut de suferit și de ce a lăsat o urmă atât de pronunțată în istoria literaturii universale. “Rebel in the Rye” este asemenea unei biografii seci de pe wikipedia – atinge principalele repere biografice din viața scriitorului, dar nu strălucește prin conținut și profunzime. În ciuda acestor carențe, periodic, filmul arată destul de simpatic datorită ritmului monoton, comod, lipsit de isterism și revelații inutile.

Nicholas Hoult este un actor foarte talentat, însă, de data asta, pe lângă faptul că nu îi seamănă fizic lui Salinger, aparent, nu s-a simțit în apele sale. Cei care nu au dezămăgit au fost Kevin Spacey, care probabil încă nu-și dădea seama că e una din ultimele sale apariții pe marile ecrane și Zoey Deutch, care a întruchipat strălucit imaginea Oonei O’Neill. Pe fundalul obscur și sintetic al acestei pelicule, personajele lor s-au dovedit a fi surprinzător de vii.

“Rebel in the Rye” ar fi trebuit să fie o peliculă grandioasă despre devenirea marelui scriitor, dar în realitate, s-a dovedit a fi doar un inocent epitaf al carierei sale. Scenariul este atât de șablonizat și banal, încât uneori uiți că e vorba de Salinger. Într-un cuvânt, nu film, ci tofu – nici gust, nici aromă, nici culoare.

Nota : 6/10

Articole similare

Alb și negru: The Sunset Limited (HBO, 2011)

Dan Romascanu

Frica: The Dive (2018)

Dan Romascanu

Drumul nu pare să ducă nicăieri: Wrong Move (1975)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult