Filme Filme americane

Ready Player One: Să înceapă jocurile (2018)

Ready Player One: Să înceapă jocurile (2018)
Regia: Steven Spielberg
Distribuția: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Simon Pegg

Ieri, pe 29 martie, Ernest Cline a împlinit 46 de ani – am sărbătorit prin vizionarea, în avanpremieră, a ecranizării după primul său roman, Ready Player One. Scenarist și poet slam, Cline și-a publicat cartea în 2010, iar drepturile de ecranizare au fost vândute chiar în următoarea zi, către Warner Bros. Cline a fost co-scenarist. În 2015, a publicat al doilea roman, intitulat Armada, vânzând drepturile de ecranizare către Universal Pictures.

Ready Player One a fost produs și regizat de Steven Spielberg. Acțiunea se petrece în 2045, când întreg Pământul este afectat de urmările suprapopulării, poluării și schimbărilor climatice; în cuvintele protagonistului, care trăiește în „stive” – o zonă aglomerată și săracă – este perioada post-revoltelor pentru bandwidth. Wade Watts are 18 ani și, la fel ca majoritatea lumii, își petrece timpul într-o realitate virtuală numită OASIS (abreviere de la Simulare imersivă senzorială antropocentrică ontologică), unde pot face… aproape orice. În OASIS, există nenumărate planete, scenarii și situații, toate creația genialului James Halliday.

Pasionat de pop culture, prototipul tocilarului singuratic, care-și găsește refugiul în lumi imaginate, fie între pagini, fie pe un ecran, cu degetele pe consolă, Halliday a lăsat, cu limbă de moarte, o misiune importantă celor care se bucură de OASIS: în interior există o misiune, la completarea căreia jucătorii pot ajunge în posesia a trei chei care să-i ajute să găsească un așa-zis „ou de Paști”. Acesta este o surpriză lăsată de creator în programul realității virtuale; printre altele, constă în primirea drepturilor de folosință pentru întreg sistemul.

Wade Watts (Tye Sheridan) se numără printre gunterii (vânători de ouă / egg hunters) angajați în cursa pentru găsirea oului de Paști, alături de cel mai bun prieten al său din realitatea virtuală, Aech (Lena Waithe) sau de rivala sa, Art3mis (Olivia Cooke). Printre concurenți se numără și echipele antrenate special ale celor de la IOI (Innovative Online Industries), o corporație imensă, care produce mare parte din echipamentul special utilizat în joc. Aceste echipe sunt formate din jucători îndatorați companiei (cunoscuți drept „sixeri”, fiindcă nu au nume, ci doar identificatoare din șase cifre), iar motivul pentru care-și doresc oul este obținerea controlului absolut asupra pieței.

Wade este unul dintre puținii gunteri care continuă, prin avatarul său, Parzival, să viziteze Jurnalele lui Halliday – o imensă librărie virtuală în care creatorul OASIS și-a arhivat toate amintirile, dar și toate cărțile citite, jocurile jucate sau filmele văzute. Ca pasionată de liste asemănătoare, mi s-a părut cel mai interesant aspect al filmului, pentru că ar oferi posibilitatea și generațiilor următoare să experimenteze cât mai realist cum am trăit, ce am descoperit și am simțit. Într-una dintre vizitele sale, descoperă un indiciu de preț, care-l conduce direct spre câștigarea primei chei. Să înceapă jocurile, spune adaptarea în limba română a titlului!

Ready Player One este un film în care pasionații de pop culture, jocuri video și trivia se vor regăsi, cu siguranță. Liniaritatea sa și unele dintre stereotipiile folosite sunt ușor dezamăgitoare, iar ideea unei lumi virtuale, în care populația unui Pământ post-apocaliptic/distopic găsește o cale de a se relaxa sau de a uita de griji, nu este nici ea nouă. M-am amuzat constatând că High Five (cei cinci protagoniști care ajung să facă echipă pentru a câștiga misiunea) îmi amintește de echipa din Captain Planet – tinerii reuniți sunt cât se poate de diverși ca gen, culoare sau orientare, reuniți de un scop și uitând de barierele standard de comunicare.

Aglomerația de elemente pop culture din mai multe decade (1980 – 2010) a însemnat că Spielberg și producătoarea Kristie Macosko Krieger și-au petrecut câțiva ani pentru a-și asigura drepturile pentru aspectele cu drepturi de proprietate/autor. Regăsim în film diverse personaje din universul DC și Stăpânul inelelor, scene din The Shining/Strălucirea (Stephen King) sau diverse mijloace de transport arhicunoscute (Ford Falcon-ul modificat din Mad Max sau motocicleta lui Kaneda din Akira). Printre companiile care au refuzat să cedeze drepturile s-a numărat The Walt Disney Company, care nu le-a permis să folosească niciun element din Războiul stelelor.

Impactul Ready Player One pe scena autohtonă rămâne de constatat, dar, cu siguranță, se va bucura de succes, fiindcă tinerii români sunt foarte interesați atât de cărțile, cât și de filmele și serialele cu teme Young Adult. Pe Rotten Tomatoes, a fost, deocamdată, cotat la 77 %, obținând o medie de 7/10. Personal, l-am notat cu 6 pe IMDB și acesta este și numărul de steluțe dedicat, în mare parte fiindcă mi-aș fi dorit să existe mai multe întorsături de situație și mai multe elemente-surpriză, dar și mai puține clișee – iar aici nu mă refer la elementele tip trivia, de altfel delicioase pentru orice fan!

Nota: 6/10

Articole similare

Forța spațială (2020) – cea mai reușită satiră a spiritului american

Corina Moisei-Dabija

The Ides of March (2011)

Dan Romascanu

Nu doar un thriller scandinav obișnuit: The Guilty (2018)

Dan Romascanu

1 comment

Pascal Gabriel 30 martie 2018 at 14:26

Ai gresit cu „Ford Falcon-ul modificat din Mad Max” este de fapt Delorean din Back to the future. Si s-a folosit un element din Star Wars, sabia lightsaber (cand taie mechagodzilla). Personal merita o nota mai mare.

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult