Filme Filme americane

Rămas-bun, Philip Seymour Hoffman: A Most Wanted Man (2014)

A Most Wanted Man (2014)
Regia: Anton Corbijn
Distribuția: Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Daniel Brühl, Robin Wright, Willem Dafoe 

Sunt morți cu care îmi este foarte greu să mă împac, morți fata de care păstrez un grad de incredulitate. Nu îmi vine să cred, de exemplu, că nu voi vedea filme noi cu Robin Williams sau cu Philip Seymour Hoffman. Sunt actori atât de mari, care au creat atât de multe roluri memorabile, atât de diverse de la un film la altul încă îmi este greu să accept că nu vor mai urma altele. Îmi și este greu să vorbesc despre ei la timpul trecut, deoarece moartea i-a secerat în mod surprinzător la vârste când mai aveau încă atâtea vieți de trăit în eroi de filme pe ecrane. Am tot amânat vizionarea filmului ‘A Most Wanted Man’, desi sunt un pasionat al cărților și filmelor de spionaj și un mare fan a lui John le Carre. Motivul principal este, desigur, faptul că știam că este ultimul mare rol al lui Philip Seymour Hoffman. Acum, după ce am văzut filmul regizat de Anton Corbijn lansat în 2014, vă trebui probabil să încep să mă obișnuiesc. Rolul sau este fascinant și filmul, care are multe alte calități, dar și câteva probleme, gravitează în jurul lui.

Adaptând romanul lui John Le Carre, scenariștii au simplificat povestea, eliminând de exemplu toate referințele britanice, dar mai ales au simplificat (și în multe privințe au schematizat) majoritatea personajelor transformandu-le în exemple tipologice mai degrabă decât personajele complexe, ambigue, întotdeauna purtând cel puțin o mască din romanele maestrului scriitor englez. Se poate spune că Gunther Bachman (Philip Seymour Hoffman), șeful echipei de informații germane care organizează operațiile din umbra în activitățile de urmărire a organizațiilor teroriste și a filierelor de finanțare ale terorismului islamic, este singurul personaj cu adevărat aparținând universului lui Le Carre. În jurul lui se construiește intriga conspirativă care are loc în mediile serviciilor de spionaj, ale imigranților legali și ilegali, ale marii finanțe din Germania. Povestea este bine scrisă și interesantă, și ca film de spionaj internațional ‘A Most Wanted Man’ poate fi considerat o reușită. Cinematografia este excelentă, Hamburgul cu frigul, ceata și umbrele sale arata foarte bine si autentic în concepția lui Benoit Delhomme, și să nu uitam că și regizorul Anton Corbijn este fotograf la origine, și autor de filme scurte cu puternic impact vizual.

Putem desigur doar să regretam că talente precum Rachel McAdams, Robin Wright sau Willem Dafoe nu au roluri mai consistente. Personajele lor promit, dar rămân la nivel de schiță. La fel se întâmplă cu legătura dintre avocata idealistă de stânga (Rachel McAdams) și refugiatul cecen (Grigoriy Dobrygin) care ar fi putut să fie subiectul unui film întreg, dar aici nu convinge și nu creează emoție. Poate că toate acestea sunt însă și datorite faptului că filmul este dominat de creația actoriceasca a lui Philip Seymour Hoffman. Gunther Bachman al său încearcă să-și joace rolul onest într-o lume neonestă, accepta să-și asume activități ilegale în lupta cu cei pentru care legea nu are nicio semnificație, manipulează și este manipulat, și este conștient că cei pe care îi folosește riscă să fie distruși doar prin faptul că acceptă să colaboreze cu el chiar daca încearcă să-i salveze, dar continuă, căci nu exista alternativă. Daca viața și cariera lui Philip Seymour Hoffman ar fi continuat, acesta ar fi fost încă unul dintr-o serie de roluri remarcabile ale sale pe ecran. Fiind ultimul, capătă o semnificație în plus – știm ca vedem ultimul său strigăt de disperare, ultima sa privire dezamăgită aruncata peste umăr. Rămas-bun, Philip Seymour Hoffman!

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Dictatura uitării: „Poliția memoriei”, de Yōko Ogawa

Dan Romascanu

Wanted (2008)

Iulia Dromereschi

La granița dintre documentar și ficțiune – Narcos: Mexico (2018)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult