Filme Filme asiatice

Proprietățile din Ierusalimul de Est: East Side (2023)

East Side (2023)
Realizatori: Yossi Madmoni, Yael Rubinstein
Distribuția: Yehuda Levi, Gefen Kaminer, Neta Riskin

Soarta televiziunii publice israeliene continuă să fie incertă, într-o conjunctura politică și ea foarte volatilă. Răspunsul cel mai bun al oamenilor de televiziune în aceste situații este să continue să facă ceea ce unii dintre ei știu să facă bine – adică emisiuni, reportaje, filme documentare sau de ficțiune și seriale de calitate, independente și interesante, care să justifice în ochii spectatorilor și poate și al finanțatorilor existența unei astfel de instituții. Din acest punct de vedere ‘East Side’, mini-serialul din care am terminat de văzut cele zece serii ale primului (și poate singurului, dar cine știe?) sezon, continuă, în opinia mea, linia serialelor interesante și curajoase, care aduc pe ecran evenimente și personaje din sectoare ale realității israeliene cu care chiar și mulți dintre cei care trăim aici nu suntem familiari.

Aș vrea să accentuez ideea de curaj, căci povestea din serialul ‘East Side’ se petrece în partea de est (disputată și populată în majoritate de populație arabă) a Ierusalimului și se ocupa de un fenomen care este foarte controversat în Israel și aproape unanim condamnat în restul lumii: extinderea controlului evreiesc asupra acestei părți a orașului prin achiziționarea de proprietăți în cartierele arabe. Construind o acțiune complexă, cu personaje aparținând diferitelor comunități care populează orașul și se află în relații variind de la coexistență incomodă la conflict violent, realizatorii mini-serialului (creat de Yossi Madmoni și Yael Rubinstein) știau că își asuma riscuri enorme și în primul rând cel de a supara pe toată lumea, în pofida eforturilor de a fi imparțiali sau macar de a echilibra punctele de vedere. Rezultatul este într-adevăr și el controversat, dar și interesant și important prin însăși ridicarea problemei, tocmai într-un moment delicat și tensionat al istoriei Ierusalimului (dar au exista vreodată momente liniștite?).

Eroul principal se numește Momi, un personaj complex cu multe lumini și umbre. Fost ofițer în forțele de securitate israeliene, Momi se ocupa de afaceri de proprietate (‘real-estate’) de un tip special: achiziționarea de case de la proprietari arabi pentru organizații evreiești. Este un gen de afaceri foarte delicat, care implică pericole din partea tuturor participanților. Viața lui Momi se împarte între acest gen de afaceri și viața personală în care se ocupă de fiica sa autistă, care are de trecut examenele de intrare în serviciul militar, care i-ar mări considerabil șansele de încadrare în societate. Cele zece episoade ale serialului ne permit să facem cunostiinta cu o varietate de personaje reprezentative pentru mozaicul atât de divers și de contradictoriu al oamenilor care trăiesc în Ierusalim. Calitatea scrierii derivă din faptul că sunt evitate clișeele și se încearcă o abordare cât mai obiectiva și mai imparțială. Spectatorul israelian poate recunoaște în aceste personaje figuri asemănătoare celor pe care le-a cunoscut în realitate, în timp ce spectatorul străin își poate face o idee despre diversitatea oamenilor, relațiilor și problemelor care se amestecă în acest loc agitat. Câteva dintre personaje sunt memorabile: Momi însuși și fiica sa; familia musulmană care după ce își vinde casa devine ținta răzbunării organizațiilor palestiniene; Theodoros, patriarhul creștin ortodox asupra căruia se fac presiuni pentru a vinde un hotel în Orașul Vechi care este proprietate a bisericii; Meira, șefa organizației de coloniști, al cărei soț fusese ucis într-un atentat terorist; tânărul arab gay, fost colaborator al serviciilor de securitate, care îl are în grija pe tatăl său bolnav; Sofronie, călugărul care întreține o relație interzisă cu o femeie măritată și care ezită între cele două lumi. Fiecare dintre personaje este bine conturat și veridic, atât ca profil psihologic cât și ca încadrare în peisajul social și politic. Decorul este permanent Ierusalimul, cu străzile Orașului Vechi, cu colinele sale și cu cerul care pare aici mai aproape decât oriunde în altă parte a lumii.

Cele zece episoade ale serialului permit dezvoltarea personajelor și desfășurarea câtorva fire paralele de acțiune. Precum populația Ierusalimului, și filmul are o distribuție internațională, fiind vorbit în ebraică, arabă, engleză și greacă. Câțiva dintre actori sunt foarte cunoscuți publicului israelian (rolul principal este jucat de Yehuda Levi, o vedetă a serialelor de televiziune), alții sunt mai puțin cunoscuți și toți surprind în bine. Unul dintre episoade, cel care aprofundează istoria personală a patriarhului ortodox, se petrece pe o insulă grecească și este vorbit în totalitate în limba greacă, probabil ca rezultat al colaborării cu un studiou de televiziune local. Cu excepția acestui episod, în toate celelalte firele acțiunii se întrepătrund și avansează în paralel. Câteva se termină, dar multe rămân în suspensie și după episodul final al sezonului. Sunt curios cum va fi receptat ‘East Side’ în străinătate. Probabil că dacă se va bucura de succes internațional vor urma și alte sezoane. Exista destule premize în episodul final, și mai ales există Ierusalimul, un loc în care conflictele și legendele, sacrul și pasiunile se întâlnesc permanent în a propune un număr infinit de subiecte de abordat.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

V tumane (2012) – In the Fog

Delia Marc

Ruby Sparks (2012)

Jovi Ene

Un debut târziu, dar așteptarea a meritat: No Blood (2018)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult