Filme Filme americane

Prețul unei vieți de soldat: The Monuments Men (2014)

The Monuments Men (2014) – Eroii monumentelor
Regia: George Clooney
Distribuția: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman, Jean Dujardin

Povestea descrisă în filmul ‘The Monuments Men’ regizat de George Clooney și lansat pe ecrane în 2014 merită să fie spusă. În ultimul an al celui de-al doilea război mondial un mic grup de militari aliați, majoritatea dintre ei experți în arte, au primit misiunea de a descoperi soarta comorilor de artă jefuite de Gemania nazistă din țările aflate sub controlul ei și de a salva cât mai multe dintre ele de distrugerea de către germani sau de căderea în mâinile rușilor ca ‘pradă de război’.

Povestea, puțin cunoscută, este bazată pe fapte reale. S-a scris despre ea o carte, s-ar fi putut face și poate s-au făcut filme documentare sau seriale de televiziune (fiind vorba despre episoade oarecum disparate care se petrec în locuri diferite). ‘The Monuments Men’, filmul de ficțiune, așa cum a ieșit, nu reușește însă să fie pe măsura poveștii, în pofida investirii unei considerabile cantități de talent, mai ales actoricesc. Încercând să facă un film de genul și în stilul filmelor de război ale anilor ’60, George Clooney ratează aproape complet ținta din cauza lipsei unui fir narativ comun destul de interesant pentru a capta atenția. În anii 2010 colecția de vedete de pe generic nu mai este suficientă pentru succes de public sau impact emoțional.

Frank Stokes (George Clooney), expertul de artă care reușește să-l convingă pe președintele Roosevelt să formeze o echipă de soldați – de altfel mai mică decât o jumătate de pluton – pentru a salva de la distrugere comorile culturale ale Europei în război este pus în situația de a răspunde, de mai multe ori în acest film întrebării ‘merită sacrificată viața unui soldat pentru a salva o pictură, o statuie, sau turla unei biserici medievale?’ Problema este că întrebarea și răspunsurile sunt formulate prin replici explicite mai degrabă decât prin narațiune cinematografica convingătoare. Formarea grupului de experți, majoritatea trecuți bine de vârstă purtării armelor, antrenamentele, debarcarea de după debarcare în Normandia, și peripețiile lor în Europa în ruine aflata încă în toiul unui război distrugător sunt abordate în stil Hollywoodian, cu o doză de umor care nu are cum să strice, dar și cu schematismul specific producțiilor din deceniile de după război, mai ales când este vorba despre personajele negative (în special ofițerii germani). Filmul curge fluent și agreabil, dialogurile sunt simpatice și inteligente, dar lipsa tensiunii dramatice reduce impactul filmului. ‘The Monuments Men’ conține prea multă ficțiune pentru o docudramă și este prea ‘cuminte’ pentru a fi un film de război memorabil.

Cinematografia este bună și ne oferă cu generozitate imagini ale Europei în ruine în anul final al celui de-al doilea război mondial, precum și scurte instantanee ale unor opere de artă celebre care sunt reconstituite și filmate cu autenticitate. Lista actorilor cu nume de pe generic este impresionanta. Dintre toți doar Cate Blanchett are ceva mai mult ‘material’ care îi permite un rol ceva mai substanțial. Este desigur o plăcere să-i revedem oricând pe Bill Murray, Matt Damon, John Goodman, Jean Dujardin și pe George Clooney însuși, dar ca spectator nu pot decât regreta că rolurile lor în acest film sunt prea schematice pentru a le permite creații de ținut minte, așa cum au făcut-o de atâtea ori. ‘The Monuments Men’ este un film cu o temă interesantă și un mesaj important (‘cultura contează chiar și în focul luptelor celor mai aprige’), un film plăcut prin prezența unor actori pe care spectatorii nu se pot sătura să-i vadă, dar rezultatul este mai puțin decât suma de talente și eforturile adunate.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Heyuguys.com)

Articole similare

4 fațete ale lui Edvard Munch: Munch (2023)

Dan Romascanu

„Visul” unei eșuări. Un film despre pierderea sinelui și acceptarea ratării

Corina Moisei-Dabija

Istorie, cu două stații: The Last Picture Show (1971)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult