Filme Filme americane

Poveștile continuă: The Witcher, sezonul 2 (Netflix, 2021)

The Witcher, sezonul 2 (Netflix, 2021)
Distribuție: Henry Cavill, Anya Chalotra, Kim Bodnia, Anna Shaffer, Graham McTavish, Freya Allan, Kevin Doyle

Să fii redactor la o revistă online de cărți și filme își are recompensele sale frumoase. Una dintre acestea constă în accesul la anumite pelicule sau sezoane ale serialelor înainte ca acestea să poată fi urmărite de publicul larg. Pentru unii poate părea un lucru infim, dar pentru un iubitor adevărat de realizări cinematografice, acesta este un aspect cât se poate de important. Cu atât mai mult cu cât vorbim de anumite serii pe care unii dintre noi le așteptăm cu nerăbdare. Este și cazul unuia dintre cele mai de succes și frumoase seriale realizate în ultimii 10 ani – The Witcher, producție Netflix bazată pe seria de cărți semnată de polonezul Andrzej Sapkowski.

Nici nu este de mirare faptul că răspunsul publicului a fost unul deconcertant de pozitiv după primul sezon, difuzat în 2020. Pe lângă situația pandemică ce a țintuit oamenii în casă, permițându-le producătorilor să se axeze foarte mult pe zona de realizări pentru televiziune și streaming online, serialul creat de Netflix a adus în prim-plan o poveste foarte bine scrisă din capul locului (să nu uităm că seria de romane ale lui Sapkowski poate sta cu ușurință alături de alte titluri precum Lord of the Ring sau Harry Potter, din punct de vedere al calității literare) care nu face altceva decât să atragă din ce în ce mai multe priviri asupra acestui melanj foarte interesant de basme și legende slave și germanice. Da, poate părea neașteptat, dar autorul polonez s-a inspirat din folclorul fantastic slavon (nu este de mirare), dar și din cel nord-european, spre a da cititorilor o înlănțuire de povești care continuă să fascineze de peste 40 de ani.

Toată saga The Witcher a pornit, din punct de vedere al media, odată cu apariția primelor jocuri video inspirate de seria lui Sapkowski, jocuri ce au fost create de firma CD Projekt Red. A existat un întreg scandal atunci când The Witcher 3: The Wild Hunt a ajuns să facă furori și să ia toate premiile posibile pe piața de gen. Autorul cărților a dovedit că, de fapt, firma de jocuri nu i-a cerut permisiunea de a-i folosi drepturile de autor, dându-i pe aceștia în judecată. În cele din urmă, dreptatea s-a dovedit a se afla undeva la mijloc, căci într-adevăr, CD Projekt Red nu cumpărase aceste drepturi de la Andrzej Sapkowski, dar romancierul a fost și el pus în situația de a accepta și permite existența pe mai departe a trilogiei de gaming, căci a realizat faptul că aceasta i-a făcut lui poveștile cunoscute în universul de limbă engleză – până atunci, Wiedźmin (numele polonez al seriei de cărți) fusese apreciat doar în Polonia.

Odată cu boom-ul creat de apariția celor 3 jocuri, volumele respective au fost dorite și cerute de jucători, au fost traduse în engleză și în din ce în ce mai multe limbi străine, The Witcher dovedindu-se, în cele din urmă, un fenomen la nivel mondial. Astfel, urmarea acestui succes deosebit i-a făcut pe cei de la Netflix să se gândească la o adaptare filmată a celor 8 părți ale poveștii lui Geralt din Rivia. Concluzia la cae au ajuns aceștia a fost că o saga de o asemenea anvergură nu se poate mulțumi doar cu un film sau 2 de câte 2-3 ore, ci are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a-i permite să se desfășoare. Așadar, în 2020, spectatorii s-au putut bucura de primul sezon al acestui serial care a egalat (dacă nu cumva chiar a întrecut) popularitatea jocurilor și pe cea a romanelor.

Probabil că succesul acesta se datorează, în mare parte, și modului în care a fost realizată seria de televiziune, dar și distribuției care adună un mare număr de actori cunoscuți și foarte talentați. Dacă în urmă cu un an discutam despre cum a pornit povestea vânătorului de monștri, acum pot spune că povestea (sau poveștile) continuă într-un fel cât se poate de imprevizibil. Sezonul al doilea ne aduce față în față cu destinul uriaș al lui Geralt de Rivia, personajul titular, al vrăjitoarei Yennefer din Vengerberg și a prințesei Cirilla din Cintra. Nu mi-a plăcut niciodată să stric surprizele ce-i așteaptă pe cei ce nu au văzut un film, un episod sau un spectacol, așa că nu voi dezvălui nimic din lucrurile pe care le veți vedea în această continuare a strălucitei producții Netflix.

Ceea ce pot spune, însă, este că cei care iubesc povestea lui Geralt și care o cunosc îndeaproape, vor fi plăcut impresionați de ceea ce a reușit echipa artistică să redea pe micul ecran. Scenariul este bine construit, detaliile sunt puse la punct, iar înlănțuirea și intercalarea întâmplărilor care mai de care mai neașteptate și imprevizibile sunt făcute cu o foarte mare atenție la logica poveștii și la relațiile personajelor. Veți întâlni, de asemenea, personaje noi, precum Vesemir, profesorul lui Geralt, interpretat excepțional de unul dintre actorii mei de seriale preferați – Kim Bodnia (pe care, probabil, îl știți din Killing Eve) –, înțeleptul și șmecherul Codringher, căruia îi dă viață unul din mari actori britanici shakespearieni, Simon Callow, dar și fermecătorul și terifiantul Rience, interpretat de chipeșul Chris Fulton.

Nu în cele din urmă, vă veți reîntâlni cu Henry Cavill, vedeta principală a serialului, care din nou îl întruchipează pe viteazul și sensibilul vânător de monștri, pe frumoasa Anya Chalotra, o tânără și foarte promițătoare actriță, care duce mai departe destinul și povestea personajului ei, Yennefer, și Freya Allan, o frumoasă adolescentă care deja s-a afirmat în primul sezon și care acum reia rolul chinuitei prințese Cirilla (Ciri) din Cintra. Toată această distribuție contribuie din plin la succesul reluat al serialului și, cred eu, va ridica nivelul așteptărilor pentru sezoanele ce vor urma – da, trebuie să știți că sezonul al treilea din The Witcher se află deja în dezbatere și urmează ca filmările să înceapă în 2022. Așadar, numai vești bune în preajma Crăciunului pentru fanii acestui serial deosebit și pentru abonații Netflix.

Cu toate că până și nouă, celor din presă, nu ne-a fost permisă vizionarea decât a 6 episoade din cele 8, pot afirma fără niciun fel de ezitare, că am fost mai mult decât încântat de mult-așteptata continuare a acestei super-producții televizate. De la actori, la scenariu, la efectele vizuale speciale realizate la cele mai înalte standarde actuale, The Witcher promite a dezvălui iubitorilor săi noi porți către acea lume de poveste, către basmele de care avem atâta nevoie astăzi. Poate că de aceea tot ce ține de domeniul fantasy și SF a devenit din ce în ce mai cerut și mai adulat de public – tocmai nevoia aceasta de a trăi în alte lumi, ce ar putea părea imposibile, dar care oferă, de fapt, nenumărate posibilități la care doar visăm în realitatea noastră ternă.

Disponibil pe Netflix de pe 17 decembrie 2021.

Nota: 9.5/10

(Surse foto: www.gadgetzone.ro, www.withanaccent.com, www.polygon.com, www.theverge.com)

Articole similare

Cu toții trăim pe insule: The Banshees of Inisherin (2022)

Dan Romascanu

Toy Story 3 (2010)

Mihaela

“Am venit pentru a fugi”: Synonymes (2019) la Festivalul de Film Israelian 2019

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult