Filme Filme americane

Poveste despre căsnicie: Gone Girl (2014)

Gone Girl (2014)
Regia: David Fincher
Distribuție: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris

‘Gone Girl’, realizat în 2014 de David Fincher pe un scenariu scris de Gillian Flynn care și-a adaptat propriul best-seller, este o combinație câștigătoare: este un thriller foarte bine scris cu destule răsturnări de situații și de perspective în așa fel încât cele două ore și jumătate de proiecție trec fără să-ți dai seama; este o dramă socială care spune lucruri importante și adevărate despre viața într-un orășel din mijlocul Americii și despre rolul televiziunii și al talk-show-urilor senzationaliste în manevrarea opiniei publice; și mai mult decât orice este drama unei căsnicii. Dacă ar fi să aleg un titlul alternativ pentru film cred că ‘Marriage Story’ ar fi foarte potrivit. În definitiv, tot ceea ce se întâmplă în această poveste care începe cu dispariția unei femei anunțată poliției de soțul său, este rezultatul celor care s-au întâmplat în cei cinci ani de căsătorie care au precedat evenimentele și care, precum în filmul lui Noah Baumbach, vor fi rememorate copios prin intermediul flash-back-urilor și jurnalului scris de femeia dispărută.

Nu am citit cartea, așa încât nu pot aprecia cât de mult se îndepărtează filmul de povestea din carte. Pot spune că scenariul este scris cu meșteșug, într-un mod care ține alertă permanent atenția spectatorului. Începe ca o drama polițistă, cu dispariția lui Amy (Rosamund Pike), scriitoare de succes, și ancheta condusă de doi polițiști locali. În scurtă vreme soțul (Ben Affleck), și el scriitor, dar mai puțin talentat, și profesor de college devine principalul suspect, cu ‘ajutor’ din partea presei și televiziunilor care scormonesc in istoria căsătoriei găsind fisurile și aspectele mai puțin armonioase inerente cam oricărei relații de cuplu. După vreo oră bună de vizionare, perspectiva se schimbă prin găsirea unui jurnal care dă voce și femeii dispărute. Anchetă se transformă într-o anchetă de crimă, și mai mult nu voi dezvălui pentru a evita comiterea păcatului de ‘spoiler’. Voi spune doar că atenția continuă să fie păstrată și tensiunea va crește spre un final, care este unul dintre finalurile posibile, dar și discutabile, care nu poate mulțumi pe toată lumea.

Ben Afflek și Rosamund Pike realizează în acest film două dintre rolurile cele mai bune ale carierelor lor. Atmosfera micului oraș cu diferențele sale sociale, cu barul și cu vecinii curioși, cu ‘opinia publică’ influențată și schimbându-și simpatiile sau ura după ultima emisiune de gen talk-show sunt excelent redate, ca și portretele polițiștilor bine intenționați și ale avocatului în căutare de cazuri cu maximă publicitate. Folosirea flash-back-urilor împreună cu paginile de jurnal care le declanșează dă o senzație de continuitate povestirii dar și de nesiguranță permanentă în legătură cu credibilitatea surselor. Ca în orice thriller bun, spectatorii nu pot fi siguri de ceea ce văd pe ecran, pe cine pot crede, cât din ceea ce relatează eroii este adevărat și ce omit aceștia să spună, intenționat sau nu. Din acest punct de vedere procesele de divorț și anchetele criminale se aseamănă, și ‘Gone Girl’ combină cele două tipuri de conflicte. Un film care m-a captivat și pe care îl recomand celor care nu l-au văzut încă.

 
Disponibil pe Netflix.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefilă (24 – 30 noiembrie 2014)

Jovi Ene

Criza Americii: mai multe perspective

Codrut

Star Wars: The Last Jedi (2017) – Star Wars: Ultimii Jedi

Andra Avram

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult