Eveniment organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Municipiului Bucureşti.
Regia si montajul: Gabriel Coroiu
Scenariul: Alin Boingiu
Muzica: Petru Mărgineanu
Producator Executiv: Mihai Vişinescu
Producator documentar: Affinity Studio
Colaboratori: Arhiva Naţională de Filme, Centrul pentru Studiul Evreilor din România, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.
Lansarea filmui documentar a avut loc la Palatul Suţu in data de 9 martie 2018, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Asociaţia pentru educaţie – TEOFOR.
Acest proiect face parte dintr-o serie mai larga de filme documentare realizate de Affinity Studio, menite sa aduca/readuca in constiinta publicului personalitati de seama ale Romaniei.
Si iata ca in anul implinirii a 100 de ani de la incheierea Primului Război Mondial si al sarbatoririi Centenarului Marii Uniri, acest film documentar vine sa ne releve faptul ca “atrocităţile şi traumele colective ale acelor vremuri au fost izvorul de inspiraţie pentru artiştii şi scriitorii prezenţi pe front, care ne-au lăsat imagini frapante ale războiului”.
Filmul vorbeste despre pictorii romani de origine evreiasca, dar si despre scriitorii vremii, ISER, I. ROSS, M.H. MAXY, Arthur SEGAL, Marcel IANCU, Victor BRAUNER, Jules PERAHIM, Paul PAUN, Felix ADERCA, Tristan TZARA, prezentandu-i pe acestia si ca participanti fondatori de frunte ai Avangardei romanesti in cadrul curentului dadaist (cabaretul Voltaire din Zurich).
Ilustrat cu imagini bogate si un comentariu cald, fluent si documentat, filmul “pune într-o perspectivă nouă şi perfect justificată din punct de vedere istoric şi estetic, aportul unor artişti care s-au desprins de orice îngrădire sectorială şi au propovăduit valori universale, aderând la modernism sau fiind chiar promotorii unor curente care au demolat tradiţiile artistice europene de la începutul secolului XX.”
Cu cateva zile in urma, tot la Palatul Suțu, a avut loc si vernisajul expozitiei de fotografie “Locuinta interbelica in sectorul 3”, organizata de către Uniunea Arhitecților din România, în colaborare cu Muzeul Municipiului București. Autorul fotografiilor expuse în cadrul acestei expoziții este inginerul Sorin Mircea Vasilescu, textele ce însoțesc fotografiile au fost redactate de către Dr. Arh. Gabriela Petrescu, Dr. Arh. Sidonia Teodorescu, iar concepția grafică a fost realizată de către Drd. Arh. Delia Prisecaru.
Astfel incat participantii la lansarea filmului documentar “PICTORI EVREI DIN ROMANIA PRIMULUI RAZBOI MONDIAL”, au putut face si o calatorie pe Calea Călăraşilor, străzile Romulus, Remus, Filibiu, Maximilian Popper, Parfumului, Olteni, Intrarea Iuliu Valaori, bulevardul Hristo Botev etc, toate aceste străzi făcand parte din vechiul Cartier Evreiesc, care se desfăşura pe malul stâng al Dâmboviței, și care la acea vreme reprezenta centrul Capitalei. Pe urmele lucrarilor importante ale arhitectului Marcel Iancu. Si vorbim numai despre sectorul 3 din Bucuresti.