Filme Filme europene

Parisul, precum orice alt oraș: Les Olympiades, Paris 13e (2021)

Les Olympiades, Paris 13e (2021) – Paris, Arondismentul 13
Regia: Jacques Audiard
Distribuția: Lucie Zhang, Makita Samba, Noemie Merlant

‘Les Olympiades’ este numele unuia dintre cele mai nepariziene cartiere ale Parisului, un fel de cartier dormitor cu blocuri înalte și arhitectura standardizată construite prin anii 1970. Este și numele francez al celui mai recent (2021) film al lui Jacques Audiard, difuzat în România cu titlul ‘Paris, Arondismentul 13’. Precum atipicul cartier parizian pe care turiștii nu au niciun motiv să-l viziteze, ‘Paris, Arondismentul 13’ un film destul de atipic pentru cariera regizorului francez care a realizat câteva foarte bune filme combinând genul thriller cu critica socială, aducând pe ecran o Franță mai puțin pitoresca, dar autentică. La scrierea scenariului a colaborat și Celine Sciamma, scenarista și regizoarea excelentului ‘Portrait de la jeune fille en feu’, ceea ce ne asigură că punctele de vedere feminine sunt bine reprezentate. După ce și-a încercat puterile peste ocean cu un western și el destul de departe de șabloane (‘The Sisters Brothers’), Jacques Audiard își continuă deci explorările cinematografice cu acest film, povestea unor tineri din Parisul de astăzi, a vieților lor pline de stress și de probleme, a relațiilor dintre ei care în graba vieții ajung uneori la sex, dar aproape niciodată la dragoste.

Camille este un profesor de liceu (cu talent), care face la un moment dat pauză din predat pentru a găsi timp pentru doctorat și se ocupa (fără talent) de o agenție imobiliara. Întâmplarea îl aduce să fie chiriaș și să împartă apartamentul cu Emilie, o fată care trăiește o viață intensa și dezordonată. La agenția lui Camille apare Nora, care, trecând printr-o traumă pe care ar recunoaște-o eroina din ‘Babardeala …’ lui Radu Jude, abandonase studiile de drept și revenise (cu talent și fără pasiune) la meseria ei de agent imobiliar. Cei trei tineri fac sex, se îndrăgostesc, sunt sau nu sunt cupluri, se caută, se despart. Relația care începe cu sex este cea care până la urmă se dovedește a fi mai stabilă decât cea care pornește mai degrabă pe făgașul emoțional, dar este bine să nu trageți concluzii, căci nici Audiard nu încearcă să ne sugereze vreo morală.

Intriga se derulează excelent, căci Jacques Audiard știe să povestească pe ecran. Cinematografia este excelentă. Audiard și Paul Guilhomme au decis să folosească (cu excepția unei singure scene) alb-negrul, și combinația cu fundalul unui Paris depersonalizat, care ar putea fi orice alt mare oraș din lume, este spectaculoasă. Tocmai în acesta atmosferă atât de puțin pariziană scenariul reușește să aducă în discuție câteva dintre problemele critice ale societății franceze urbane de astăzi – ritmul infernal al vieții, insecuritatea locurilor de muncă, mediul multi-cultural și relațiile dintre diferitele comunități etnice, criza de locuințe – alături de alte elemente emoționale valabile oriunde – legăturile dintre tinerii care nu au timp să trăiască, relația dintre sex și sentimente, presiunea rețelelor sociale internetice. Combinația social – sentimental este bine echilibrată. Lucie Zhang, Makita Samba și Noemie Merlant interpretează excelent rolurile principale. Coloana sonoră este și ea interesantă și bine adaptată. ‘Les Olympiades’ este un film de actualitate, filmat într-un Paris neobișnuit, care îi va atrage și interesa pe mulți dintre spectatorii săi.

În cinematografele din România din 11 martie, distribuit de Independența Film.

Nota: 8/10

Articole similare

The Man Who Knew Too Much (1934)

Dan Romascanu

Vertigo (1958)

Dan Romascanu

Memoriile ca jurnal de călătorie: Evreu fara frontiere, de Tiberiu Roth

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult