Filme Filme americane Recomandat

Paranoia (2013)

afisParanoia (2013)

Regia: Robert Luketic
Scenariul: Jason Dean si Barry Levy, Joseph Finder (romanul omonim – 2004)
Distributia: Liam Hemsworth, Gary Oldman, Harrison Ford, Richard Dreyfuss, Amber Heard

Cateva consideratii dupa vizionare!

Se spune ca nu exista placere fara durere :).

Perfect adevarat! Si perfect aplicabil si in cazul meu, relativ la acest film!

Pentru ca am simtit multa placere la gandul ca voi vedea ecranizarea a inca unui roman al lui John Finder, dupa High Crimes, film regizat  in 2002 de catre Carl Franklin – cu Morgan Freeman, Jim Caviezel si Ashley Judd.

John Finder este unul dintre autorii pe care ii citesc cu placere ori de cate ori am ocazia, asa cum a fost si cazul romanului Paranoia, aparut la noi in anul 2005 la editura RAO. De altfel, apreciatul autor este numit “A Master of the Modern Thriller” (Boston Globe)

M-006_05736rv2

Joseph Finder abordeaza in romanele sale o tematica moderna, indreptata cu predilectie spre zona companiilor multinationale, a finantelor sau a tehnologiei de inalta perdormanta, poseda un simt ascutit al constructiei psihologice a personajelor sale, tineri in zbuciumul afirmarii, dezvolta povesti logice, antrenante, captivante, spectaculoase ca rezolvare dramatica si nu in cele din urma, are darul de a-si desfasura scriitura in fata ochilor cititorului, intr-o maniera aproape cinematografica.

Am gasit pe net cateva cuvinte interesante despre autor si citez”: “Joseph Finder’s plan was to become a spy. Or maybe a professor of Russian history. Instead he became a bestselling thriller writer, and winner of the Strand Critics Award for Best Novel for BURIED SECRETS (2011), winner of the International Thriller Writers Award for Best Novel for KILLER INSTINCT (2006) and winner of the Barry and Gumshoe Awards for Best Thriller for COMPANY MAN (2005).”

Si vorbind despre placere, ce altceva puteam simti la gandul ca ma voi reintalni in aceasta pelicula cu Gary Oldman, alaturi de Harrison Ford, Richard Dreyfuss si mai tanarul Liam Hemsworth?

M-153_00730rv1

Ei – si acum sa ajung la durere :).

Durere, pentru ca, din punctul meu de vedere, filmul rateaza si nu se ridica la nivelul romanului. Poate ca mai mult ca sigur, i se trage de la scenariu! Poate sa fie nitel si vina lui Luketic, care si-a format mana mai mult in comedii, precum “Legally Blonde (2001), “The Ugly Truth” (2009) sau “Killers” (2010), genul thriller abordat de data aceasta solicitand mai multa aplecare asupra coordonarii logice dintre scenariu si punerea lui pe ecran, eliminand toate momentele de contralogica. Prin urmare, ma intorc la scenariu, pe care il consider buba care scade valoric aceasta ecranizare. Pe de alta parte, daca filmul se mentine pe linia de plutire si vizionarea lui nu e chiar  durere, se datoreaza totusi lui Luketic, care impreuna cu Directorul de imagine David Tattersall, de semnatarul coloanei sonore Junkie XL (interviu aici) stie sa mentina un ritm “paranoic” actiunii care se dezvolta gradat si aduce in fata spectatorului una dintre vechile si mereu la fel de noi probleme, spionajul economic!

M-106_07038

“Cine esti tu? Cine sunt eroii/mentorii tai? Cum te formezi alaturi de ei? Care este diferenta dintre bine si rau? Ce te motiveaza in viata?” Si … mai ales “Exista mereu cineva care TE ASCULTA!” 🙂

Iata cateva dintre problemele acute contemporane pe care le pune romanul lui Finder si pe care, din fericire, le transmite filmul!

Una dintre scenele foarte bune, pe care trebuie sa o mentionez este aceea a “confruntarii finale a sacalilor”, unde Gary Oldman si Harrison Ford dau din plin masura talentului lor. Si alta, deosebit de profunda si emotionanta este aceea dintre Richard Dreyfuss (tatal) si Liam Hemsworth (fiul), cand capul batranului se infige intelegator si iertator in umarul tanarului. Liam Hemsworth, un actor extrem de tanar, care deja se misca bine articulat in lumea filmului si care trebuie urmarit in viitor, pentru a vedea cum onoreaza aceste promisiuni.

Desi exista carcoteli privind previzibilitatea  povestii, desi exista acele mici dureri de care pomeneam, totusi va indemn sa vedeti filmul si mai ales sa cititi cartea lui Joseph Finder. Veti gandi si veti compara.

Nota: 5.5/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=CKTDP2NEQwM’]

Articole similare

The Gatekeepers (2012): Cinepolitica 2013

Delia Marc

„It’s a dream come true for me that André performed it with his orchestra”

Delia Marc

Un tip special de documentar: LoveTrue (2016)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult