Filme Filme europene

Pantera roz salvează lumea: The Pink Panther Strikes Again (1976)

The Pink Panther Strikes Again (1976) – Pantera roz atacă din nou
Regia: Blake Edwards
Distribuția: Peter Sellers, Herbert Lom, Lesley-Anne Down

‘The Pink Panther Strikes Again’ (1976) este al cincilea film din seria originală a filmelor regizate și scrise (majoriatea dintre ele) de Blake Edwards și avandu-l ca protagonist pe Peter Sellers în rolul inspectorului Jacques Clouseau. Cuplului Edwards – Sellers eu le pot ierta orice, datorită genialului film ‘Petrecerea’ (1968), una dintre cele mai bune comedii realizate vreodată. Intre serialele care aparțin genului de comedie cu polițiști acesta este dintre cele mai reușite, iar filmul acesta este considerat dintre cele mai reușite din serial. Criteriul ultimativ de apreciere al unei comedii este cantitatea și calitatea râsului pe care îl generează. Din acest punct de vedere, ‘The Pink Panther Strikes Again’ a fost și rămâne și la aproape 50 de ani de la lansarea pe ecrane un film reușit.

Inspectorul Clouseau, o catastrofa mergătoare a cărui combinație de inocență și incompetență rezolvă orice caz și biruiește orice dușman, anchetează evadarea lui Dreyfus, fostul său șef, din azilul psihiatric unde fusese închis. Acesta răpește un savant suficient de competent pentru a crea o armă care distruge în câteva secunde clădirea Națiunilor Unite, și cu care poate amenință să distrugă în continuare națiuni întregi. Scopul? Șantajarea guvernelor lumii pentru a-l preda sau ucide pe Clouseau. Acesta este pe urmele sale, dar pe urmele lui se află asasinii plătiți ai tuturor serviciilor secrete ale lumii, cu toții gata să-l ucidă pe Clouseau pentru a salva planeta.

Povestea pseudo-detectivistă vrea să fie și o parodie a filmelor cu James Bond. Cele mai bune scene de comedie din această serie a aventurilor lui Clouseau ar putea foarte bine aparține perioadei comediilor filmului mut. ‘The Pink Panther Strikes Again’ conține câteva astfel de scene care și-ar găsi un loc bun în antologiile comediilor anilor ’20 ai secolului trecut. Este ceea ce rămâne din acest film. Peter Sellers și Herbert Lom sunt excelenți, și mai avem și plăcerea de a-l vedea pentru câteva minute pe Omar Sharif într-un rol necreditat. Dincolo de masca personajului, Peter Sellers pare sincer nefericit. Acesta este însă deja subiectul unui alt film.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Autoportret în Ceaţă de Lavandă: Les fantômes d’Ismaël (2017)

Delia Marc

Top 5 cărți citite în 2019 (de Dan Romașcanu)

Dan Romascanu

Hiroshima, My Love – 6 / Castelul

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult