Greenland (2020)
Regia: Ric Roman Waugh
Distribuția: Gerard Butler, Morena Baccarin, Roger Dale Floyd
Catastrofa globală care a fost pandemia COVID-19 a influențat drumul spre spectatori a sute sau mii de producții cinematografice. Printre ele s-a aflat și ‘Greenland’, filmul din 2020 al regizorului american Ric Roman Waugh, cunoscut mai ales pentru thrillere de acțiune. ‘Greenland’ aparține genului ‘disaster movies’ dar este în realitate tot un thriller de acțiune declanșat de un dezastru global de cu totul altă natură decât pandemia. Este vorba despre acel eveniment – catastrofal, dar cu o probabilitate redusă – pe care îl reprezintă impactul unui asteroid sau comete sau fragmente din acestea cu planeta noastră. Aflăm odată la câteva luni că vom scăpa sau că tocmai am scapăt de un asemenea impact. Știm și că așa ceva s-a întâmplat în istoria Terrei și că se va întâmplă și în viitor. Prevenirea este practic imposibilă și supraviețuirea puțin probabilă. Eroii incearcă. De aici încep filmele de dezastru de acest gen.
Capetele vorbitoare de la televiziunile lumii sunt unanime în a-i liniști pe locuitorii planetei în legătură cu efectele impactului fragmentelor cometei Clarke (după Arthur C. Clarke). Specialiștii greșesc sau poate mint, căci guvernul american declanșează un plan secret în care o grupă de selecți și selectați (după criteriul profesiilor utile) vor fi transportați în Groenlanda și adăpostiți acolo până va trece urgia. De ce Groenlanda? Poate deoarece este mai frig acolo sau deoarece sună mai exotic (ca să nu zic ‘cool’). Printre cei selectați se află și inginerul constructor de zgârie-nori John Garrity, dar el și familia sa nu vor ajunge în avioanele care zboară spre noul Tărâm al Făgăduinței. Căsnicia sa este în destrămare, unicul fiu este diabetic – toate șansele sunt împotriva lui. Va reuși să-i salveze? Ce va face sau ce nu va face pentru asta?
Intriga este compusă dintr-o combinație de stereotipuri pe care le-am văzut în zeci de alte filme asemănătoare. Și totuși filmul reușește să nu fie chiar rizibil din câteva motive. În primul rând amenințarea este și reală și realist prezentată. Fără excese de CGI, folosind mai ales ecranele televizoarelor și ale telefoanelor mobile, scenariștii reușesc să prezinte imaginile liniștii dinaintea furtunii și cea a destrămării solidarității și convențiilor sociale și transformarea oamenilor în fiare care se luptă pentru supraviețuire. Gerard Butler este foarte potrivit pentru roluri de acest fel și restul distribuției îl susține rezonabil. În rest, nu m-am putut conecta emoțional nici cu eroul și nici cu familia sa în pericol. Ceea ce este sigur, voi urmări cu mai mare atenție știrile care anunță posibile impacturi ale planetei noastre cu alte corpuri cerești. Finalul pare a deschide drumul unui sequel sau poate a unei serii de filme aparținând genului post-apocaliptic. Nu cred că le voi căuta, dar dacă se va ivi ocazia le voi viziona.
Nota: 5/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://auburnexaminer.com/a-night-at-the-movies-greenland/)