Den of Thieves (2018) – Frăția hoților
Regia: Christian Gudegast
Distribuția: Gerard Butler, Pablo Schreiber, O’Shea Jackson Jr.
‘Den of Thieves’ face parte din categoria filmelor de acțiune care îmi plac din două motive: este bine făcut și nu pretinde să fie altceva. Din prima scenă până la final, filmul cu care Christian Gudegast și-a făcut în 2018 debutul ca regizor de filme de lung metraj nu pretinde că este altceva decât descrierea luptei dintre o bandă de spărgători de bănci care planifică o lovitură aparent imposibilă și un grup de polițiști care folosesc metode neconvenționale pentru a-i prinde și dacă se poate pentru a preveni următoarea lor lovitură. În pofida celor peste 2 ore și 20 de minute de proiecție ‘Den of Thieves’ nu mi s-a părut nici excesiv de lung, și nici prelungit artificial. Care este secretul?
Christian Gudegast este originar din Los Angeles, îi cunoaște străzile, cartierele, autostrăzile, portul, cluburile și aleile întunecate.Pasiunea sa pentru oraș este vizibilă în felul în care filmează și își încadrează eroii. Spre deosebire de filmele tradiționale în care urmărim planificarea minuțioasă a unui jaf într-unul dintre locurile aparent cele mai bine păzite din lume (aici Banca Rezervei Federale) în ‘Den of Thieves’ banda de răufăcători nu este compusă din gentlemeni eleganți, ci din criminali violenți și bine organizați, care combină indiferența pentru viețile altora cu stăpânirea tehnologiei digitale care în zilele noastre se alătură sau chiar ia locul lacătelor masive și pereților inexpugnabili din oțel. Gudegast este însă și un bun cunoscător al mozaicului uman care populează orașul, așa încât și criminalii și polițiștii sunt vii și autentici pe ecran. Dacă ‘Heat’ al lui Michael Mann este modelul filmelor cu polițiști și criminali care au ca fundal Orașul Îngerilor, prin comparație, ‘Den of Thieves’ este mai puțin stilat dar mai credibil.
Cei care pledează pentru egalitatea dintre sexe pe ecran, vor fi dezamăgiți și pe bună dreptate. Lipsesc din film roluri feminine consistente. Este un film despre bărbați – unii răi, alții foarte răi. În rolurile principale apar trei actori care își joacă cu aplomb anti-eroii. Gerald Butler este O’Brien, un polițist cinic și vicios. Viața sa particulară se destramă și ne putem doar mira că familia lui a durat atât de mult, așteptând probabil ca divorțul să aibă loc în film. I se opune Pablo Schreiber ca șeful bandei de gangsteri, și desi rolul nu îi lasă prea mult spațiu de nuanțare se poate ghici talentul unui actor care merită să fie urmărit. Cel mai interesant rol este poate cel al barmanului de noape și șofer de zi al gangsterilor, obligat să colaboreze cu poliția, în care apare O’Shea Jackson Jr., care pare binecuvântat, precum tatăl sau, și de talent muzical și de cel de actor. Acțiunea este bine construită și rezervă spre final o surpriza pe care nu am anticipat-o, montajul alert și duelurile de împușcături bine coreografiate, în pofida unui exces de arsenal care da ocazia unuia dintre puținele momente în care totul pare mai puțin credibil. ‘Den of Thieves’ este un film de acțiune bine făcut. Nici mai mult, nici mai puțin. Ceea ce este foarte mult.
Disponibil pe Netflix.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, Traileraddict.com)