Le théorème de Marguerite (2023)
Regia: Anna Novion
Distribuția: Ella Rumpf, Jean-Pierre Darroussin, Clotilde Courau
Iată un film care-i va interesa pe prietenii mei matematicieni. Aștept cu nerăbdare ca ei să-l vadă și să-și împărtășească impresiile. ‘Le théorème de Marguerite’ (2023) este o variație a formulei clasice ‘boy meets girl, boy loses girl, boy gets girl back’, cu câteva schimbări. În primul rând, personajul principal este o femeie, o tânără și strălucită matematiciană care va întâlni un băiat, deci este vorba mai degrabă de ‘girl meets boy’. Și da, și fata și băiatul sunt matematicieni, deci ‘o matematiciană întâlnește un matematician’. În rest, formula se aplică – în cinema și în matematică. Filmul regizoarei Anna Novion este un film despre pasiunea pentru matematică. Nu sunt multe filmele care aduc pe ecran eroi matematicieni, dar câteva dintre ele sunt memorabile. ‘Good Will Hunting’ și ‘A Beautiful Mind’ de exemplu ne-au propus și ele eroi a căror viață și pasiune se consumă în fata tablelor umplute cu ecuații matematice. ‘Le theoreme de Marguerite’ încearcă să se alăture acestui club select.
Eroina principală a filmului se numește Marguerite Hoffman. Este o strălucită doctorandă la unul dintre colegiile cele mai de prestigiu din Franța și matematica este toată viața ei. Teza de doctorat supravegheată de profesorul Werner este o demonstrație a uneia dintre cele mai faimoase probleme cu care se confruntă matematicienii de secole: conjectura lui Goldbach. (pentru curioși: ‘Orice număr par este suma a doua numere prime’). Propoziția a fost verificata de calculatoarele numerice până li s-a terminat curentul, dar nu a fost demonstrată niciodată. În ziua prezentării tezei, însă, se întâmplă o catastrofă. Julien, un alt tânăr matematician strălucit, care se alăturase cu câteva zile înainte echipei lui Wener, indică o eroare fatală în demonstrație. Marguerite are o cădere psihică totală și decide să abandoneze matematica și pe profesorul pe care-l învinovățește că a trădat-o prin asocierea cu noul student. Va încercă să lucreze ca vânzătoare, o va cunoaște pe Noa, o dansatoare cu care împarte un apartament închiriat și care va încerca să o readucă la viață. Marguerite, însă, poate părăsi matematica, dar matematica nu o părăsește. Talentul o va ajuta să devină o strălucită jucătoare de mahjong (joc chinezesc complex cu pietre) și mintea ei ordonată de matematiciană se va lupta cu sentimentele pentru rivalul pe care și-l asociază în rezolvarea imposibilei probleme.
Poate dragostea fi raționalizată? Poate mintea funcționa în absenta sentimentelor? La întrebările acestea veți primi răspunsuri în povestea la care Anna Novion este co-scenaristă. Problema principală a filmului este, în opinia mea, faptul că aceste răspunsuri sunt cam cele pe care pe așteptam. Aspecte sociale care ar fi putut fi interesante – poziția femeilor în mediul academic, viața comunității chineze în Paris – sunt abordate doar tangențial. Intriga este și ea destul de previzibilă. Ceva mai multa îndrăzneală și o poveste cu mai multe surprize nu ar fi stricat. Din fericire, o mare parte dintre aceste parti mai slabe sunt compensate de formidabila performanță actoriceasca a lui Ella Rumpf. Actrița nu mai este foarte tânără, are cu mai bine de zece ani mai mult decât eroina pe care o intepreteaza în acest film și are în spate o filmografie de aproape 20 de filme. Și totuși, cu acest rol ea a obținut premiul Lumiere pentru ‘cea mai bună revelație feminina’ și încă vreo alte patru premii – complet meritate. Marguerite Hoffman a ei este inteligentă și vulnerabilă, pasionată până la obsesie atunci când este vorba despre matematica pe care o cunoaște din copilărie și atunci când este vorba despre dragostea pe care o descoperă târziu. Cu puțin noroc pentru ea și pentru noi, spectatorii, ‘ Le théorème de Marguerite’ este primul film important al unei mari actrițe. Printre ceilalți actori din distribuție nu pot să nu-l menționez pe Jean-Pierre Darroussin în rolul profesorului care îi ghidează pașii în matematică eroinei chiar și atunci când drumurile li se despart, alături de mama fetei intepretata de Clotilde Courau. Conjectura lui Goldbach își așteaptă încă demonstrația, iar noi, spectatorii, așteptăm filmele următoare ale regizoarei Anna Novion și ale actriței Ella Rumpf.
Nota: 6/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.francebleu.fr/culture/cinema/le-the-ore-me-de-marguerite-prix-du-public-au-festival-de-cabourg-2023-sort-en-salle-ce-1er-novembre-5852235)