Night and the City (1992) – Singur in Cartierul Boxerilor
Regia: Irwin Winkler
Distributia: Robert De Niro, Jessica Lange, Cliff Gorman, Alan King, Jack Warden
Dupa ce in saptamanile ce au trecut am citit cartea „Robert De Niro. Portretul unei legende”, mi s-a facut brusc pofta de cateva filme ale marelui actor. Intamplarea a fost ca, intr-un magazin prea putin important, sa gasesc un DVD cu marele actor american, cu un film mai putin cunoscut si care este o productie a companiei fondata de el in New York, Tribeca: Night and the City. Impresia este impartita: cu siguranta, nu este un film mare, nici nu s-a dorit a fi o capodopera, este un simplu film care impleteste actiunea cu munca psihologica a personajelor si care, cu aceeasi siguranta, nu ar fi fost deloc luat in seama, daca nu ar fi fost infrumusetat prin interpretarea actoriceasca a lui De Niro.
Harry Fabian este un om cu totul obisnuit, care incearca sa isi croiasca un drum in hatisurile New York-ului (de multe ori, chiar il zarim in fata unor probleme existentiale, care il determina sa considere ca nimic in viata nu i-a reusit, iar sansa pe care o vede in fata sa ii poate schimba viata si ii poate da sens acesteia). Este un simplu avocat, ce cauta procese in gaura de sarpe, acelasi gen de avocat ce l-am zarit si eu de multe ori, este indragostit de o femeie casatorita, ce doreste sa plece cu el in lume si simte ca isi poate, la un moment dat, schimba viata. Sansa lui pare a fi organizarea unor meciuri private de box, meciuri nearanjate, care poate aduce beneficii atat boxerilor, dar si comunitatii locale, strivite de monotonie, dar si de promotorii care isi fac propriile jocuri si nu mai incurajeaza concurenta.
Filmul nu ofera prea multa substanta, fiind in perioada in care Robert De Niro isi cauta propria identitate, dupa o perioada in care a oferit mari roluri in mari filme (anii ’70) si o perioada descendenta, in care filmele sale au avut o scadere evidenta de idei si de incasari (anii ’80). Iata ce se precizeaza despre acest filme in cartea „Robert De Niro. Portretul unei legende”: „Ca in multe alte opere ale sale, povestea se invarte in jurul ungherelor intunecate si sordide ale lumii unui barbat aflat in criza de la mijlocul vietii. Imaginile feminine nu atrag – ceea ce nu este neobisnuit pentru filmele lui De Niro, care dintotdeauna s-au centrat pe dominatia si amicitia masculina, referirile la femei facandu-se, de regula, dintr-o perspectiva misogina. Prestatia sa fusese aproape fara cusur, insa nu era un film tare si, cu certitudine, nu era genul de film care sa formeze cozi la cinematografe.”
3 comments
Sa ne dai si noua filmul, suntem mari admiratori ai lui de Niro (poate mai arzi un DVD cu alte filme de-ale lui, daca ai).
Normal 😉
Am vazut filmul si merita sa „pierzi timpul” cu el.