New Year’s Eve (2011) – De Anul Nou
Regia: Garry Marshall
Scenariul: Katherine Fugate
Distributia: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Halle Berry, Hilary Swank, Jon Bon Jovi, Zac Efron, Allysa Milano, Jessica Biel, Katherine Heigl, Sarah Jessica Parker, Sofia Vergara, Ashton Kutcher, Josh Duhamel, Seth Meyers, Sarah Paulson, Til Schweiger, Carla Gugino, Lea Michele, James Belushi, Abigail Breslin, Ryan Seacrest, Hector Elizondo (as Kominsky), etc, etc, etc
In preajma sarbatorilor de iarna intra in joc armate mari! Noaptea despartirii de anul care se incheie si totodata a intrarii in cel nou desfasoara marile forte care isi dau mana pentru reusita acestui eveniment. Decoratori, organizatori, politisti, radiouri, televiziuni, muzicieni, bucatari…si nu in ultimul rand 🙂 electricieni. Time Square este anual centrul newyorkez al stralucirii acestei sarbatori.
Si ca un – se pare – dedicat acestor evenimente, nu numai americane, Garry Marshall, nu scapa prilejul sa mai adauge si New Year’s Eve langa precedentul Valentine’s Day! Prin urmare, asteptam cu interes Labor’s Day, Mother’s Day, Father’s Day, Ester, Thanksgiving Day, Groundhog Day, etc 🙂
Dar nu vreau sa fiu rautacioasa, sau scortoasa sau prea carcotasa si de aceea spun ca acest film, foarte american, daca pot zice asa ceva, iti da pe tot parcursul vizionarii o stare de bine: si zambet si o mica lacrima si speranta si ganduri bune. Pentru ca se compune din povestile de viata ale mai multor personaje ale caror destine se impletesc, se construiesc si se reconstruiesc in cele douzeci si patru de ore care preced “marele eveniment”. Si pentru ca se vrea un indemn – cum spuneam – catre speranta, catre iertare, catre sansa de a-ti asculta inima. Poate ca sunt singurele momente din an cand ii simti alaturi pe ceilalti, cand simti ca ai curajul sa faci un pas mult dorit, cand simti ca poti sa reusesti, cand simti ca iubesti si ca esti iubit. Si cine stie, poate ziua de maine va fi mai buna, va fi inceputul partii frumoase din viata ta!
Personajele sunt succint creionate si povestile lor sunt conectate magiei noptii de ajun. Povesti despre clipele dinaintea mortii, dar si despre nasterea unor noi vieti . Si toate acestea, in ambianta unui oras care ni se dezvaluie intr-o multime de fatete si prin numeroase personalitati notabile (sa nu il omitem pe insusi Mr. Bloomberg). Constructiile si motivarile sunt atat de credibile pe cat vrem noi sa fie: un exercitiu si din partea noastra, a celor din sala. Haideti sa credem – si ne vom simti mai bine. Chiar daca dupa cateva ore de la vizionare, vom cadea cu toti in prozaismul si zbaterile si angoasele zilnice. Precis insa ca vom castiga ceva-ceva pe scara optimismului, pe scara lui “hai, ca poate sa ne fie bine!”.
Si mai are ceva acest film, are umor; scenariul reuseste sa aduca cateva sclipiri si zambete si chiar rasete eliberatoare. Iar cei care vin si ne prezinta povestile lor de viata, reprezinta o pleiada de actori dintre cei mai titrati si iubiti de public. Foarte naturali in interpretare, calzi, frumosi, talentati, acesti actori sunt atu-ul filmului. Robert De Niro – extraordinar in secventa extrafilm de “making-off”, Michelle Pfeiffer – originala si induiosatoare in tandem cu Zac Efron, un Jon Bon Jovi plin de atractie si caldura, descoperirea unei Lea Michelle exotic-frumoasa si cu o voce superba si asa pot sa continui si sa apreciez prezenta fiecarui actor. Dar fac o ultima aprecire asupra lui Hector Elizondo – un Kominsky de milioane 🙂 cateva minute si o aparitie plina de haz!
Si avem o coloana sonora remarcabila, sustinuta de muzica originala a lui John Debney, la care se adauga piese la selectia carora a contribuit si Bon Jovi, care „a sugerat cântece care se potrivesc cu temele filmului, care vorbesc despre dragoste şi despre optimism, despre curajul de a merge mai departe, toate lucrurile pe care le asociem cu DE ANUL NOU.”
Si vorbim despre I Can’t Turn You Loose (a lui Ottis Reding), despre Have a Little Faith in Me, sau despre clasica piesa Auld Lang Syne interpretata de Lea Michelle.
Mapa de Presa ne spune ca <<Marshall, născut şi crescut în Bronx, a fost întotdeauna asociat cu New York şi se inspiră din amintirile sale numeroase şi foarte vii pentru realizarea acestui film. „Pentru mine a fost întotdeauna o noapte importantă, chiar şi în copilărie,” spune el. „Este de fapt o sărbătoare a adulţilor, dar şi copiilor le place, pentru că e atâta entuziasm în atmosferă, simt că se întâmplă ceva deosebit şi, dacă au noroc, părinţii îi vor trezi la miezul nopţii, când sunt pe jumătate adormiţi, să facă puţin zgomot. În familia noastră, obişnuiam să zdrăngănim cratiţe şi tigăi şi să ţipăm de la fereastră. Apoi, când am mai crescut, mergeam în Times Square să văd marele balon căzând, iar, mai târziu, ca muzician, am cântat în unele cluburi din piaţă. A fost formidabil să retrăiesc acele momente în perioada filmărilor. Dar ăsta e efectul Anului Nou: trezeşte amintirile. Te face să priveşti spre viitor, dar şi spre trecut şi să te gândeşti: ‘Unde voi fi anul viitor, pe vremea asta?’”>>
Va recomand acest film pentru ca sunt convinsa ca va placea si va relaxa. E o conventie, dar una agreabila!
3 comments