Lazzaro felice (2018) – Happy as Lazzaro
Regia: Alice Rohrwacher
Distribuția: Adriano Tardiolo, Alba Rohrwacher, David Bennent, Sergi López
Din când în când, odată la câțiva ani, apare câte un film care nu prea seamănă cu nimic din ceea ce ai văzut ca cinefil pasionat. Este ceea ce se întâmplă cu ‘Lazarro felice’, filmul regizoarei Alice Rohrwacher. Un film special, deosebit, frumos – unul dintre acele filme după vizionarea cărora ai sentimentul că ți-ai făcut cunoștințe noi în personajele sale și, dacă nu ești prea cinic, că ai devenit ceva mai bun decât înainte de vizionare.
‘Lazarro felice’ este unul dintre acele filme care au un caracter atemporal, deși se petrec într-o perioada definită exact în timp, de exemplu dacă ne uităm la accesoriile tehnice folosite de eroi cum ar fi telefoanele mobile. Cred că și spectatorii de peste 20, 50 sau 100 de ani vor înțelege metafora filmului în spiritul timpurilor lor. Povestea filmului îmbină elemente sociale și chiar politice (diferențele de clasă, exploatarea muncii păturilor sărace, monopolul tutunului) caracteristice neorealismului cu un puternic filon magic și religios.
Personajul lui Lazarro este destinat prin nume, dar mai ales prin caracter, să intre în canoanele creștinismului catolic, doar că lumea de astăzi nu are respect față de cei cu tendințe de sfințenie, îi exploatează fizic și sentimental și până la urmă îi distruge. Povestea biblică nu ne spune ce s-a întâmplat cu Sfântul Lazăr după reînvierea de către Iisus la patru zile după moarte. În filmul lui Alice Rohrwacher, în lumea care este poate lumea noastră, el este ucis a două oară. ‘Lazarro felice’ ar putea figura și poate va figura în repertoriul festivalurilor de filme catolice, dar atenție – resuscitarea sa este departe de a fi creștină, legenda lupului are origini mult mai vechi decât creștinismul în mitologiile zonei pe care astăzi o numim Italia.
Filmele fantastice de calitate se caracterizează prin faptul că te absorb în poveste dincolo de punctul în care simți nevoia să verifici credibilitatea faptelor care se petrec pe ecran. Precum credincioșii care nu pun sub semnul întrebării minunile din Biblie, nici spectatorii acestui film nu se vor îndoi de ceea ce poate făptui Lazarro. O mare parte din merit o are actorul care interpretează rolul principal, pe care îl cheamă Adriano Tardiolo. Se află la primul sau film și își trăiește excepțional rolul. De altfel, o mare parte din distribuție este alcătuită din actori neprofesioniști, o lume săracă, aflată la periferia la început geografică și apoi socială a universului în care se petrece povestea. O lume profund umană, aflată însă în pericol, și pe care doar minunile o pot ajuta să supraviețuiască. Regizoarea Alice Rohrwacher a făcut un film deosebit. Este o voce nouă și clară în peisajul cinematografic italian. Aștept multe alte filme minunate de la ea.