Filme Filme americane Recomandat

Margin Call (2011)

Margin Call (2011) – Panica pe Wall Street
Scenariul si regia: J.C. Chandor
Distributie: Zachary Quinto, Kevin Spacey, Stanley Tucci, Paul Bettany, Jeremy Irons, Simon Baker, Demi Moore

Cateva consideratii

Fara sange, fara sex, fara super tehnologii si fara efecte cinematografice de ultima ora, desfasurandu-se pe parcursul a aproximativ douazeci si patru de ore aproape exclusiv in habitaclul de otel, sticla si beton al unei corporatii de varf din domeniul financiar al Wall Street, acest film te copleseste prin densitatea dramatica a problemei cu care intreg mapamondul se confrunta de cativa ani incoace – criza financiara mondiala!

Sa vedem mai intai care este sensul sintagmei “margin call”:

What Does Margin Call Mean?
A broker’s demand on an investor using margin to deposit additional money or securities so that the margin account is brought up to the minimum maintenance margin. Margin calls occur when an account value depresses to a value calculated by the broker’s particular formula. This is sometimes called a „fed call” or „maintenance call”. 

Arhitectura filmului este construita cu multa parcimonie, nici un cuvant in plus, nicio imagine fara rost, niciun personaj fara determinare precisa in economia dramei. Si toate impreuna – personaje si replici, reflectate pe canavaua rigida, rece si septica a ambientului birourilor colosului financiar, iti dau fiori reci pe sira spinarii si iti vlaguiesc psihic mintea  sub blitzul intelegerii acestui univers specific.

Un univers cladit pe ierarhii bine stabilite, de la seful cel mai mare, la cel de sub el…apoi la urmatorul … si tot asa, pana la juniori…De la cel mai mare boss care cere “explica-mi ca unui copil sau ca unui caine, nu creierul m-a adus aici!”, la urmatorul care recunoaste ca situatia creata “nu se poate ascunde sub pres” …totul conduce catre problema ETICII vanzarilor in domeniul brokerajului.

Pentru ca sa ramai in afacere, fraza sefului “cavaleriei” John Tuld (Jeremy Irons) este:

“There are 3 ways to make a living in this business – Be First, Smarter or Cheat.” O replica plina de realism, dar si de cinism!

Astfel incat echipa, confruntata cu “trezirea din vis” (un vis de 8 mii de miliarde de dolari) si mai ales confruntata cu lipsa unui plan de criza, aplica intru totul cele trei comandamente: fii primul, fii mai destept sau triseaza! Comandamente decisive care pornesc rostogolirea banilor pe mapamond. Natura problemei de risc este rezolvata numai de cativa si in mare parte, numai in beneficiul lor. Nu isi vor pierde masinile scumpe, hainele de firma, locuintele exclusiviste, barurile, bauturile si femeile de lux. Costurile ii vor afecta pe altii, pe cei multi si anonimi… Si pe noi!

“Tineti minte ziua asta!”

A fost ziua in care pana si cei ce mai pastrau o urma de etica si moralitate (desi in acest domeniu, un termen nu are de a face musai cu celalalt), o pierd si abdica. Pentru a nu-si pierde pozitia profesionala, anii in bransa, implicit avantajul material. Banii joaca cartea! Seful grupului de analiza a riscului – Eric Dale (Stanley Tucci) si unul dintre sefii sai ierarhici – Sam Rogers (Kevin Spacey) sunt exemplele unei astfel de abdicari, prezentate magistral. De cealalta parte, aroganta si cinismul celorlalti factori implicati: Will Emerson (Paul Bettany, Jared Cohen (Simon Baker), John Tuld (Jeremy Irons) si Sarah Robertson (Demi Moore) –   exacerbate de momentul dramatic – coaguleaza chintesenta profilului jucatorilor-sacali de pe piata financiara! Chintesenta profilului bossilor corporatisti!

Tanarul analist Peter Sullivan (Zachary Quinto) – unul dintre putinii meseriasi la propriu in domeniu, va rezista si probabil ca lectia amara a acestei nopti il va reconstrui. Si chiar nu stiu … daca in bine, sau in rau! Datele lui sunt onorabile, insa … banul e ochiul dracului!

Un film care iti deschide ochii … asta in cazul in care ai trait pana acum intr-o dulce inconstienta …dar care iti da si o stare tensionata de amaraciune, sila si neputinta.

La primul sau film,  regizorul J.C.Chandor a pus deja aceasta pelicula pe “black list” : “THE BLACK LIST is not a “best of” list. It is, at best, a “most liked” list.”

“One of the top 10 screenplays listed on The Black List this year was a script by JC Chandor titled Margin Call.”

Cu stiinta exacta a tragismului, a suspansului, a naturii umane, dar si a profunzimii subiectului asupra caruia s-a aplecat, atat ca scenarist, dar si ca regizor, Chandor este sclipitor! A pus mana pe o distributie de zile mari si a transformat fiecare actor in personajul complex pe care l-a vrut in scenariul sau. Prestatiile  actorilor care au venit pe mana acestui JC Chandor sunt fiecare in parte, bijuterii cinematografice. Cu ceva in plus pentru Jeremy Irons, Stanley Tucci si Kevin Spacey. Cu exceptionale interpretari pana acum, insa intotdeauna este loc pentru inca ceva memorabil!

Coloana sonora originala, realizata de Nathan Larson, completeaza cu o discretie determinanta reusita acestei pelicule si iata un interview cu acest muzician, impreuna cu o trecere in revista a contributiei sale in timp, la o serie de filme notabile.

Nota: 9/10

Articole similare

Grinch fură din nou Crăciunul: The Grinch (2018)

Jovi Ene

4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

Jovi Ene

”Boema” la finalul secolului 20: La vie de bohème (1992)

Dan Romascanu

4 comments

Rontziki 8 noiembrie 2011 at 12:40

Îl am şi eu de câteva zile şi de-abia aştept să am un pic de timp pentru el 😀
9/10 e ceva!!! Sunt cu atât mai curioasă! 🙂

Reply
Delia Marc 11 noiembrie 2011 at 17:58

🙂 eu sunt mai larga in aprecieri atunci cand un film „ma atinge”!

Reply
Jovi 21 ianuarie 2012 at 11:46

Am vazut si eu filmul zilele trecute.
Nu m-am mai apucat de inca o recenzie dupa ce am recitit-o pe a ta.
Da, este un film bun, este un film care merita o nota mare (sa spunem ca eu as fi dat un 8), dar poate principala problema a lui e ca nu este un film pentru spectatorii obisnuiti: multor persoane le va fi greu sa se familiarizeze cu termenii economici de pe Wall Street, cu speculatiile financiare…
Daca nu esti atent si nu stii detaliile crizei, filmul te va pierde pe parcurs, nu vei mai intelege nimic din ce se intampla.
Distributie si interpretari remarcabile, un film de urmarit pentru cei care doresc sa afle ce s-a intamplat cu Lehman Brothers si cum a inceput criza economica mondiala in 2008…

Reply
Delia Marc 21 ianuarie 2012 at 13:18

Jovi, fiecare film are spectatorii sai, asa este si cazul lui The Ides of March, pe care l-as supranota fata de „zgarcenia” lui Dan (macar pentru atmosfera si actori). Si aici am venit cu o nota mare pentru ca am simtit ca filmu este si pentru mine, sunt spectatorul caruia i se adreseaza!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult