Filme Filme americane

Margaret, în vârstă de 11 ani, vorbește cu Dumnezeu: Are You There God? It’s Me, Margaret. (2023)

Are You There God? It’s Me, Margaret. (2023)
Regia: Kelly Fremon Craig
Distribuția: Abby Ryder Fortson, Rachel McAdams, Kathy Bates

2023 a fost un an bun pentru filmele a căror acțiune se petrece în 1970. Nu am explicații în legătură cu motivele, dar cert este că după ‘The Holdovers’ care s-a înfipt destul de bine în lista candidaților la Oscaruri, vine acum ‘Are You There God? It’s Me, Margaret’ regizat de Kelly Fremon Craig, care semnează și adaptarea pentru marile ecrane a romanului lui Judy Blume, un film care reușește să fie și plăcut la vizionare și interesant. Ca subiect, această comedie despre maturizarea unei fete de clasa a 6-a și a colegelor sale, cu micile aventuri sentimentale și dezamăgirile despre lumea din jur care sunt amplificate la nivel de dezastru la aceasta vârstă, se află complet în afara zonei mele de interes. Exista însă o tema secundară mult mai importantă și mai este și abordarea sinceră și câteva performante actoricești remarcabile și iată – am ieșit aproape entuziasmat și surprinzător de emoționat de la acest film, care a fost mult peste așteptări.

Margaret are 11 ani și este fiica unică a lui Herb și Barbara. Tatăl este promovat la locul său de muncă și familia poate să împlinească visul multor familii americane în 1970 – să se mute într-o casa mare în suburbii. Mama va trebui să renunțe la lecțiile ei de profesoară de artă și să devină o mamă și gospodină exemplară, dar dacă este nefericită nu arată asta. Margaret în schimb, care trebuie să plece din New York, să schimbe școala, să se despartă de prieteni este clar nefericită. Cu cine își poate împărtăși sentimentele, acum, că și bunica va fi departe? Cu Dumnezeu, cu care are dialoguri particulare serile. Sunt mai mult monologuri, dar se știe că El este foarte ocupat și că va raspunde când va avea timp și în felul său. Dialogul cu Dumnezeu se complica puțin atunci când fata primește la noua ei școală că temă de lucru cercetarea religiilor. Herb este evreu, Barbara este creștină și discuțiile despre religie sunt evitate. Niciuna dintre ofertele de religie organizată din jurul ei nu pare prea atractivă, iar subiectul pare tabu în familie. În plus, Margaret și prietenel ei, membre ale unui club ‘secret’ cum numai fete de 11 ani pot întemeia, se confruntă cu problemele intrării în maturitate.

Abordarea este sinceră și proaspătă. Dialogurile sunt firește și temele delicate sunt abordate cu discreție și cu bun gust, fară excese de pudoare. Actorii copii sau adolescenți, atunci când sunt bine aleși, nu pot să nu cucerească. În acest film nu doar Abby Ryder Fortson, interpreta rolului principal, este excelentă, ci toate partenerele ei în rolurile prietenelor și colegelor. Mi-a părut rău că rolul jucat de Rachel McAdams nu a fost ceva mai consistent. Mama trece, alături de fiica ei, prin aceleași crize la o alta vârstă – crize datorate mutării în suburbii și renunțării la profesie, dar și din cauza conflictului de familie care readuce la lumina cearta veche cu părinții ei. Actrița este excelentă, și tocmai de aceea textul mi s-a părut puțin superficial. Benny Safdie este perfect în rolul tatălui, iar Kathy Bates își demonstrează din nou talentul comic într-un rol în care pare că o joaca pe Bette Midler jucând-o pe bunica evreică. Recomand acest film care tratează cu doza potrivită de neseriozitate câteva probleme complicate. Filmele despre anul 1970 au și marele avantaj că banda sonora este alcătuită din sunetele acelei perioade muzicale minunate. ‘Are You There God? It’s Me, Margaret’ nu face excepție. Dacă toate dialogurile cu Dumnezeu ar fi ca acela al lui Margaret, multe conflicte s-ar putea rezolva cu ușurință.

Disponibil pe HBO Max

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://alexandreacallaghan.com/2023/05/09/are-you-there-god-its-me-margaret-review/)

Articole similare

Prin blogosfera literara (9 – 15 aprilie 2012)

Dan Romascanu

Frumusețe tulburătoare: Tiere (2017)

Dan Romascanu

Top 3 filme de pe HBO Max de care poate nu știai

Corina Moisei-Dabija

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult