Filme Filme europene Recomandat

La loi du marché (2015) – Legea pieţei

La loi du marcheLa loi du marché (2015) – Legea pieţei

Regia: Stéphane Brizé
Distribuția: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller

La loi du marché (Legea pieței) poate părea, dacă e să ne luăm după titlu, un film economic sau politic. Îndrăznesc să spun că nu este nici pe departe așa ceva, deși critica adusă sistemului capitalist, omniprezentă în film, poate reprezenta un motiv destul de puternic pentru a interpreta lungmetrajul în cheie politică. Cu toate acestea, după părerea mea, filmul se îndreaptă mai degrabă spre documentarul de observație socială, iar critica la adresa capitalismului transpare tocmai din atenta observare a protagonistului și a vieții acestuia, ocupând o poziție secundară în intenția regizorului.

Thierry Taugourdeau este un domn de cincizeci și unu de ani, proaspăt șomer. După ce și-a dedicat întreaga viața companiei la care a lucrat, acesta a decis, din rațiuni economice, să își mute producția într-o altă țară și să îl concedieze. Înglobarea în datorii, vârsta critică, când nevoia de siguranță începe să se resimtă și un handicap destul de sever al propriului copil îl obligă pe Thierry să facă tot posibilul pentru a se reangaja cât mai repede. Astfel, trece pe sub furcile caudine ale sistemului modern de angajare: susține interviuri prin Skype, este îndemnat să participe la cursuri de recalificare inutile și sesiuni de coaching, toate acestea în speranța găsirii unui loc de muncă.

la_loi_du_marcheO bună parte din film urmărește acestă continuă luptă a lui Thierry de a găsi un job. După multe încercări și umilințe, acesta reușește să se angajeze ca supraveghetor la un hipermarket și să își restabilească, treptat, situația financiară. Pe de altă parte, munca de supraveghetor aduce cu sine o mulțime de situații dificile din punct de vedere moral: este obligat să contribuie la prinderea și chestionarea celor care încearcă să sustragă diferite obiecte din magazin, iar printre aceștia, deseori, se găsesc oameni săraci care nu pot achita bunurile respective. Fiind un bun cunoscător al greutăților și al sărăciei, Thierry empatizează cu cei prinși și se simte vinovat pentru ceea ce face. Pe măsură ce filmul înaintează, protagonistul luptă din ce în ce mai mult cu sine.

maxresdefault

Prinderea unei vechi angajate în timp ce sfida regulile magazinului aduce tensiunea la paroxism. În ciuda faptului că gravitatea faptei comise de către aceasta este discutabilă, șeful nu poate trece cu vederea și e pe punctul de a o concedia, căci așa funcționează legile pieței: orice factor care ar putea scădea profitul unei companii trebuie înlăturat. Pus în fața acestui fapt, Thierry ia o decizie radicală, păstrându-și, astfel, demnitatea.

Lungmetrajul este filmat, aproape în întregime, în spații închise. Camera este în permanență aproape de protagonist, observându-i fiecare gest și fiecare trăire. Vincent Lindon este excepțional în rolul lui Thierry Taugourdeau, lucru pentru care a și fost desemnat drept cel mai bun actor la Cannes. O foarte bună meditație asupra moralității umane și a lucrurilor pe care ești dispus să le faci pentru bani. Recomand!

Notă: 8/10

[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=VP2KOaa214A’]

Articole similare

O bijuterie redescoperită din cinematografia franceză a anilor ’60: La fiancée du pirate (1969)

Dan Romascanu

Marguerite Duras l-ar fi apreciat: Un barrage contre le Pacifique (2008)

Dan Romascanu

Mai Cronenberg decât David Cronenberg: Titane (2021)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult