„Tell Me Lies” (Disney+, 2022)
Producător: Meaghan Oppenheimer
Distribuție: Grace Van Patten, Jackson White, Catherine Missal, Spencer House
Cel mai mare pericol pentru un tânăr în devenire este o relație toxică, o relație în care domină persoana greșită, unde nu este auzit sau văzut, unde i se neagă drepturile sau i se anulează emoțiile. De regulă, majoritatea dintre noi a avut măcar o singură experiență de acest fel, care nu doar ne-a modelat, dar ne-a lăsat și sechele. În astfel de relații mai mereu există o victimă și un abuzator, dar iată că în unele situații rolurile pot fi absolut incerte. Victima preia conduita abuzatorului sau viceversa. O astfel de ilustrație este serialul „Tell mel lies”, apărut în 2022, pe platforma Disney+, în compartimentul Star.
Regizat de Meaghan Oppenheimer, cu Grace Van Patten și Jackson White în rolurile centrale, serialul arată un an din viața unor studenți dintr-un campus american. Petreceri, droguri, relații abuzive, minciuni – toate se găsesc din belșug în acest mediu. Lucy este eroina centrală, o tânără alumnă, venită să învețe meseria de scriitor, se îndrăgostește fulminant și obsesiv de Stephen, un tip de la Drept, cu mari probleme de personalitate și cu o conduită cel puțin îndoielnică. Între cei doi se leagă o relație bazată pe chestii impulsive, pe răutate și pe foarte mult sex. De fapt, întreg serialul abundă cu astfel de scene și s-ar părea la prima vedere să obosească spectatorul cu această dimensiune, dar eu am decis să fac abstracție de acest context și să văd serialul prin prisma unor probleme de ordin psihologic.
Lucy este o tânără psihopată, care nu prea simte lucruri firești, iar Stephen e un sociopat cu o relație bolnăvicioasă în raport cu propria mamă. Având tipare comportamentale deviate, cei doi își bazează raporturile exclusiv pe dependența sexuală, iar această pare să le dea mici doze de adrenalină.
De ce mi se pare bun de urmărit acest serial? În general, cred că astfel de retrospective ale relațiilor interumane la vârsta post – adolescenței sunt benefice, arătând modele de „așa nu” în raport cu sine. Evident, o să-mi reproșați că are prea multe scene implicite și vă dau dreptate, dar dacă e să fim sinceri, adolescenții au acces la astfel de conținut cu doar un click.
În mod clar, nu trebuie să priviți acest serial dacă aveți așteptări de capodopere, dar dacă vă doriți un studiu de caz asupra relațiilor patologice, acesta e filmul potrivit. De fapt, mi-a plăcut remarca unui spectator care a menționat că de pe toate personajele acestui film se poate schița un manual de psihiatrie.
Ce a reușit să facă producătorul acestui serial? Să ne arate cât de multe triggere există în relațiile interumane și cum reușim să le trecem cu vederea doar pentru că visăm la chestii imposibile. Dacă vrei să vezi cum nu trebuie să arate o relație sau dacă ești într-o relație care îți provoacă mai multă durere decât satisfacție, atunci apasă play.
„Tell Me Lies” nu este un serial romantic, nu este nici măcar un film despre tineri dornici de viață, ci este mai degrabă despre nevoia noastră imperioasă de a merita iubirea cuiva cu orice preț.
Disponibil pe Disney+.
Nota: 8/10
(sursă foto: Forbes.com, https://www.tvinsider.com/1054956/tell-me-lies-trailer-hulu-grace-van-patten-jackson-white/)