Tueurs (2017)
Regia: Jean-François Hensgens, François Troukens
Distribuția: Olivier Gourmet, Lubna Azabal, Kevin Janssens, Bouli Lanners, Natacha Régnier
Filmul belgian ‘Tueurs’ realizat în 2017 are doi regizori. Unul dintre ei, care este și autorul poveștii și co-scenarist, se numește Francois Troukens și este un fost spărgător de bănci, care a petrecut ceva timp în spatele gratiilor. Partenerul sau este Jean-Francois Hensgens care este și director de imagine (cu bune rezultate). Rezultatul colaborării lor este un ‘film noir’ descriind o confruntare violentă între polițiști și gangsteri cu reverberații politice inspirate dintr-un caz real (și rămas ne-elucidat) din istoria Belgiei. Filmul nu încearcă însă prea insistent să propună o soluție unei serii de crime ne-elucidate, legătura istorica parând a fi mai mult un pretext. Rămâne un film de acțiune destul de bine făcut, cu personaje precis conturate, chiar daca psihologic ele nu merg prea mult în profunzime.
Filmul începe ca un violent film de acțiune, filmat alert, în stil american. O spargere la un supermarket este urmată de lichidarea martorilor. Este vorba doar despre un furt, sau despre un act terorist? Care este legătura cu șirul de crime asemănătoare petrecute cu 30 de ani în urma? Faptul că printre victime se află o judecătoare care ancheta cazurile din trecut este doar o coincidență? Treptat se conturează eroii principali ai acțiunii. Frank Valken este un spărgător proaspăt ieșit din închisoare, participant la spargere, dar este el și vinovat de asasinate așa cum pare să creadă și încearcă să demonstreze poliția? Lucie Tesla este o polițistă curajoasă și incoruptibilă, care încearcă să descopere adevărul, dar obstacolele par să vina nu numai din partea criminalilor ci și a șefilor ei din poliție și procuratură. Sunt aceștia implicați? Care este legătura cu crimele comise cu trei decenii în urmă?
Referința ne-asumată până la capăt cu cazurile reale este problematică. Pentru belgieni probabil că menționarea cazurilor reale ale crimelor din Brabant din anii ’90 este insuficientă. Pentru cei care nu sunt familiari cu acel episod din istoria recentă a Belgiei, cazul adus pe ecran este și mai misterios. Pare a fi vorba despre crime politice, dar este neclară orientarea celor care le-au ordonat – ce urmăreau ei exact? Partea de acțiune este bine conturată, și personajul lui Frank Valden, interpretat de Olivier Gourmet este bine construit. Excelentă mi s-a părut și interpretarea Lubnei Azabal în rolul polițistei. ‘Tueurs’ este un film de acțiune bine conceput, care ar fi câștigat, cred eu, dacă partea politică era mai clar explicată și dacă personajelor li s-ar fi acordat ceva mai mult timp de ecran pentru a se defini și dezvălui spectatorilor. De multe ori critic filmele moderne pentru lungime excesivă. ‘Tueurs’ este unul dintre cazurile mai rare în care cred că filmul ar fi câștigat dacă beneficia de câteva zeci de minute suplimentare.
Nota: 6/10
(Sursă imagini: IMDb.com, https://www.cinematerial.com/movies/tueurs-i6901252/p/c6tlksvt)