Exhibition On Screen: Canaletto and the Art of Venice (2017)
Regia: David Bickerstaff
Colecția Regală de la Buckingham conține desene și imprimeuri ale unuia dintre cei mai cunoscuți pictori din Veneția, Canaletto (1697-1768). Lucrările au fost achiziționate de George al III-lea în 1762 de la agentul și dealerul Canaletto Joseph Smith, consul britanic din Veneția, împreună cu restul colecției imense a lui Smith. Expoziția prezintă o selecție impresionantă de artă venețiană din secolul al XVIII-lea și alături de operele lui Canaletto (peste 200 de picturi și desene) apar picturi și lucrări pe hârtie ale unora dintre contemporanii săi: Sebastiano și Marco Ricci, Francesco Zuccarelli, Rosalba Carriera, Pietro Longhi și Giovanni Battista Piazzetta, ceea ce oferă perspectivă de ansamblu asupra artei venețiene a vremii.
Expoziția explorează numeroase zone faimoase din secolul al XVIII-lea, de la splendorile Marelui Canal și Piața Sfântului Marco până la festivalurile sale, teatrul și carnavalul mascat, argumentând astfel renumele de unul dintre cele mai frumoase orașe din lume. Filmul oferă de asemenea posibilitatea a pătrunde în interiorul a două rezidențe regale – Palatul Buckingham și Castelul Windsor – pentru a afla mai multe despre artist și Joseph Smith, omul care i-a făcut cunoscută Marea Britanie artistului.
Canaletto s-a născut la Veneția în 1697 (Giovanni Antonio Canal), ca fiu al lui Bernardo Canal (1674-1744), de asemenea pictor. La început mers pe urmele tatălui său, însă la scurtă vreme a ales să picteze într-un stil propriu, luându-și ca temă chiar orașul Veneția. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu orașul, tablourile par fidele realității, însă Canaletto a schimbat adesea locul clădirilor și perspectivele pentru a crea o compoziție deosebită, munca sa fiind nu numai pictură, ci și proiectare. A realizat de-a lungul timpului sute de desene, înainte de a picta tablourile, pentru a-și pregăti picturile. De altfel, Galeria Regală găzduiește multe dintre acestea, tocmai pentru a ilustra perspectivele create de artist.
Desenele înfățișează unele dintre cele mai cunoscute monumente ale Veneției – Marele Canal, piața din jurul bazilicii San Marco și distinctivul ei Campanile, Podul Rialto, Palatul Dogilor, Biserica Santi Giovanni e Paolo, dar și zone mai puțin cunoscute ale orașului lagună. Rialto a fost inițial un conglomerat de insule, care s-au unit și pe care s-a construit ceea ce vedem azi; fiecare clădire este ancorată în noroi, orașul având o arhitectură dictată de mare. Ceea ce îl diferențiază pe Canaletto de contemporanii săi este tocmai perspectiva diferită, față de picturile rigide ale unor artiști precum Luca Carlevarijs, el oferă o prospețime care continuă să uimească publicul din întreaga lume. Prin așezarea celor mai apropiate și mai îndepărtate elemente ale tablourilor unele lângă altele, Canaletto însuflețește suprafața pentru a dovedi că lucrarea nu este doar exercițiu de pictură, ci o remodelare a realității.
Documentarul beneficiază de mini interviuri ale unor curatori foarte bine informați, care oferă detalii istorice bogate, iar filmarea profesională surprinde detalii deosebite ale lucrărilor din Royal Collection. Aflăm că pictorul a schimbat Veneția pentru Londra câțiva ani, iar Joseph Smith a valorificat popularitatea sa și a vândut cantități mari de tablouri aristocrației britanice. Filmul nu elucidează întreaga personalitate a lui Canaletto, păstrând misterul pentru anumite aspecte, însă oferă o perspectivă de ansamblu valoroasă.
Canaletto a pus accentul pe latura comercială a Veneției, însă l-a plasat în afara fluxului obișnuit de timp. Scenele de stradă și canal nu arată foarte diferit, dar îmbrăcămintea mai grea și cantitatea mai mare de pânze, precizia lucrării, liniile stăpânite cu grijă, precizia arhitecturală și matematică, conferă o tușă modernă, atât la nivel vizual, cât și la nivel conceptual. Artistul produce imagini veritabile și unice mai ales datorită faptului că lucrările sale nu sunt realizate pentru a plăcea unui patron, ci din pasiune pentru arta în sine. Ca peisagist, Canaletto nu avea egal printre contemporanii săi, însă lucrările erau deseori realizate cu ajutorul membrilor familiei, căci pentru a onora toate comenzile pe care le accepta, avea nevoie de ajutor. Cei care erau alături de el în atelier lucrau după schițele realizate de el în oraș, apoi maestrul aplica tușa finală. De precizat totuși că nu marile familii venețiene erau interesate de picturile sale, el producea în cea mai mare parte pentru piața turistică.
Documentarul se axează pe lucrările cele mai populare ale lui Canaletto și pune accentul pe orașul Veneția, dar scapă din vedere alte aspecte diferite ale artei pictorului. Utilizarea elementelor fantastice în scenele cotidiene, inovatoare pentru vremea respectivă, sau pasiunea pentru proiectare sunt doar câteva exemple. Unul dintre marile merite ale regizorului David Bickerstaff este argumentul potrivit căruia artistul, adesea neglijat pentru stilul său numit „cutie de ciocolată”, a fost mult mai avangardist decât contemporanii săi, dar și perspectiva istorică pe care o detaliază în documentarul său. Filmul va atrage cu siguranță în special fotografii, pasionații de artă sau biografii.
Lucrând cu principalele muzee și galerii internaționale din lume, Exibition on screen a creat filme care oferă o incursiune cinematografică la standarde profesionale de calitate înaltă în arta și viața artiștilor de top din lume, alături de interviuri ale istoricilor și criticilor de artă. De la lansarea sa în 2011 a devenit un un fenomen global, apreciat atât de publicul larg, cât și de criticii de specialitate.
Puteți viziona acest documentar pe platforma online Happy Cinema.
1 comment
Excelent! Mulțumim pentru semnalare / recomandare!