Filme Filme europene

În umbra răului. „Luther: The Fallen Sun” (Netflix, 2023)

„Luther: The Fallen Sun” (Netflix, 2023)
Regia: Jamie Payne
Distribuția: Idris Elba, Cynthia Erivo, Andy Serkis, Dermot Crowley

Gata! Îmi declar admirația față de Idris Elba, un actor atât de carismatic, încât te duce lent și sigur spre culmile extazului cinematografic. După ce l-am tot văzut prin producții britanice, iată că a venit timpul unui lungmetraj pe baza serialului omonim „Luther”, doar că de această dată avem vreo două ore de suspans împachetat într-o formă mai diferită.

Imaginați-vă că există cineva care vă are la mână și decide că puteți deveni o marionetă în mâinile sale. Sau că sunteți un detectiv cinstit, care ajunge în închisoare pentru niște fraude de care nu vă faceți vinovat. Sună destul de înspăimântător?

În „Luther. The Fallen Sun” se abordează, în egală măsură ca în serial, tematica criminalilor în serie, a oamenilor care trebuie să se ascundă după identități aparent normale, dar ale căror porniri nu pot fi mult timp ținute în frâu. Luther este același polițist care are un miros foarte puternic la tot ce înseamnă criminali psihopați, sociopați și potențiale victime.

Prin ce mi s-a părut diferit acest film față de serial? Scenaristul Neil Cross a adaptat mult ideea serialului, compilând în câteva ore toate emoțiile pe care le poate avea spectatorul de-a lungul unui sezon. Practic, a transformat etapele serialului într-o reprezentare clar – obscură a acțiunii, deci, nu prea ai timp să își iei privirea de la ecran. Ai două ore de suspans bine clădit și senzația de „woow, chiar așa?” la aproape fiecare scenă. Totodată, Jamie Payne, producătorul filmului, nu a pregetat să investească fantastic în tot ce înseamnă filmare și editare post – producție, ceea ce, în mod clar, a rezultat într-o peliculă aproape canon.

Mi-a plăcut deconstrucția tiparului de rău – bine, care aici are niște limite ce se conturează de la bun început, deci știi care sunt baricadele, dar nu ai idee până unde pot merge pentru a face justiție sau injustiție.

Idris Elba a făcut, după cum menționam în începutul acestei cronici, o treabă excelentă, deși, pentru spectatorii care deja l-au urmărit în serial, a fost nițel previzibil. Pe de altă parte, personajele antagoniste chiar sunt ieșite de sub tipar. Frumos structurate, cu puternice promiscuități psihologice, trezind o serie de emoții diverse, acestea se regăsesc organic în mozaicul peliculei.

Ce nu mi-a plăcut la unele părți ale filmului? Unele scene au părut forțate, de parcă au fost încropite doar pentru senzaționalism, dar pun acest lucru pe seama faptului că este dificil să schimbi un format de produs video (serial) pe un altul (film). Un alt „defect”, deși acest termen este ușor inoportun, ar fi prezența unor personaje pe care mi-aș fi dorit să le văd mai mult în vizor.

În linii mari, „Luther. The Fallen Sun” este un film britanic făcut sincer și cu respect față de spectatorul amator al genului. Într-o lume tot mai polarizată, acesta reușește să transmită mesaje clare despre verticalitate, onoare și, mai presus de orice, despre nevoia noastră de a ne consolida eforturile în lupta cu cei răi.

Cred chiar că acest film va fi pe gustul fanilor de thrillere și detective, oamenilor care-și doresc o desfășurare alertă a acțiunii, dar fără carențe la capitolul subiect și acțiune.

Disponibil pe Netflix din 10 martie.

Nota: 8/10

Articole similare

Prima capodoperă a lui Fellini: La strada (1954)

Dan Romascanu

Divertisment istoric: Madame Sans Gêne (1961)

Dan Romascanu

One World Romania 2018: Close Relations (2016)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult