How to Train Your Dragon: The Hidden World (2019) – Cum să îți dresezi dragonul 3 – Lumea ascunsă
Regis: Dean DeBlois
Cu: Jonah Hill, Cate Blanchett, Kristen Wiig, Jay Baruchel, Gerard Butler
”În Cum să-ţi dresezi dragonul, Cressida Cowell a imaginat o lume în care dragonii nu sunt creaturi de legendă, ci parte din viaţa de zi cu zi, care trăiesc alături de vikingi. În loc să urmeze reprezentarea tradiţională, autoarea i-a înzestrat cu unele caracteristici amuzante, adaptaţi pentru mediul în care trăiesc şi inspiraţi de animale reale. Autoarea ne arată mai multe tipuri de dragoni, toţi cu personalităţi şi caracteristici diferite.” (nemi.ro)
Cum să-ți dresezi dragonul 3 – Lumea ascunsă – a fost primul meu contact cu seria creată de DreamWorks Animation. Însă chiar dacă nu le-ați vizionat pe celelalte, 2010 și 2014, nu e dificil să înțelegeți demersul principal. Filmul se deschide cu o bătălie de salvare a unor dragoni capturați, pe care Sughiț, acum conducător al Insulei Tontului, alături de Astrid, vrea să îi adune într-un loc ferit de primejdii. Avându-l pe Ștribul în echipă, un ultim supraviețuitor de tipul Furiilor Nopții, Sughiț va iniția un drum anevoios către un loc legendar, cunoscut ca patria magică dragonilor – Lumea ascunsă. Micul viking va trebui să înfrunte nu numai primejdiile iscate de vânătorii de dragoni, supușii increduli, ci mai ales propriile temeri pe care nu voia să le înfrunte.
Cum să-ți dresezi dragonul 3 – Lumea ascunsă este o poveste despre maturizare, despre libertate și mai ales despre prietenie. De fapt, nimic nu ne poate pregăti pentru momentul în care este nevoie să renunțăm la cineva drag. Crescând împreună, Sughiț și Știrbul au devenit de nedespărțit, dar, ca aproape orice în viață, fiecare capitol are un sfârșit. Utopia pe care micul viking a încercat să o pună în practică nu avea cum să funcționeze, căci, chiar dacă aveau parte de mai multă libertate decât alături de vânători, dragonii nu erau totuși liberi.
Elaborată excelent din punct de vedere tehnic, pelicula uimește prin peisaje fascinante, efecte vizuale deosebite, dar și prin alegerea unor personaje mai tradiționale, atât ca design, cât și ca etalare a umanității, pentru ele nu au puteri supraomenești, ci doar sentimente supraomenești uneori. Căutarea unei lume ideale nu este în sine o noutate, însă demersul poate fi. Odată ce adevăratul destin al celor doi eroi se conturează, ei decid să lupte împreună pentru a putea fi, paradoxal, fericiți alături de familii diferite. Filmul are multe scene emoționante, punând în discuţie probleme precum teama de eșec, lipsa încrederii în sine, forța prieteniei, asumarea libertății, dar și ideea că merită totdeauna să lupți pentru visele tale, chiar și cu riscul de a te înșela.
Personajele sunt puternic nuanțate, gesturile și mișcările sunt destul de naturale, avem parte și de mult umor, cei doi gemeni având la capitolul acesta cel mai greu cuvânt de spus, avem parte și de personaje cu prestanță, care reprezintă stâlpul pe care se sprijină întreaga construcție și comunitate, mama lui Sughiț, Valka (vocea minunată a lui Cate Blanchett), dragoste (Sughiț și Astrid), dar și de confruntări pentru putere – Sughiț și Grimmel, ucigașul Furiilor Nopții. Un mix foarte reușit între emoție și acțiune, poveste și vizual. Accentul pus pe unicitate, pe ideea de parteneriat pe termen lung între două personaje, pe acceptarea celor care fac notă discordantă (sunt atipici) constituie un demers de apreciat, mai ales legat de alegerea reperelor pentru cei mai mici dintre spectatori.
Există câteva scene de-a dreptul uimitoare, ca aceea în care este introdusă în poveste Furia Luminii, femela dragon de care se îndrăgostește Știrbul. Un personaj animat care oferă perspective fascinante din punctul de aerodinamicii, scena dansului de împerechere dintre cei doi dragoni este excelent construită ca imagine, fiind etalonul construcțiilor minuțioase din filmul dirijat de Dean DeBlois.
Pelicula excelează atât la capitolul conținut, construcție, cât și la nivelul muzicii orchestrale, care subliniază momentele tensionate, exacerbând emoțiile. De asemenea, spre deosebire de multe alte producții de acest tip, la final există realmente o concluzie, o morală, ceea ce un punct esențial pentru copii, care inevitabil caută modele. Pentru mai multe detalii legate de acțiunea în sine, vă invit cu mare drag să mergeți la cinematograf, merită și pentru cei mari, nu numai pentru cei mai mici dintre fanii genului.