Filme Filme americane Recomandat

Identity Thief (2013)

Identity ThiefIdentity Thief (2013) – Hoata de identitate

Regia: Seth Gordon
Scenariul: Craig Mazin, Jerry Eeten
Distributia: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Amanda Peet, John Cho, Robert Patrick

Filmul acesta incearca sa trateze intr-o maniera “comica”,  o realitate cruda si distructiva a societatii contemporane: furtul de identitate. Pe de o parte profitorii lacomi si supertehnologizati, hapaind lacomi resursele financiare ale celor de cealalta parte – cetatenii naivi ale caror conturi sunt devalizate pana la over drafturi naucitoare.

Filmul acesta se vrea a fi o satira groasa sociala, economica si pana la urma si politica, axandu-se pe tipologii inscrise in colturile unui pentagon :).

Imaginati-va acest pentagon/ring!

In primul colt, intra in ring familia Patterson, sot-sotie-doua-fetite-dragalase-si-a-treia-pe-drum, cetateni corecti, muncitori, cu o sfanta naiva incredere in valorile solide ale societatii. Si in plus de toate, capul familiei, un bun profesionist in domeniul financiar, este purtatorul prenumelor-  Sandy Bigellow – care de cele mai multe ori suscita zambete ironice. Sandy Bigellow Pattersen, victima unui furt de identitate.

In al doilea colt intra in ring Diana, hoata de identitate, falsificatoare de carduri, mitomana excesiva, cu abilitatea de a minti precum respira, in tir sustinut si prelungit, cu aplecare catre un trai pe picior mare – lux, bautura, sex… o sociopata ale carei tare au radacinile freudiene in abandonul sau in fasa pe treptele unei sectii de politie.

identitytheftmccarthy

In al treilea colt al ringului intra vajnicii reprezentanti ai politiei, crase exemplare birocratice impleticite in reguli, delimitari geo-administrative, gros deprofesionalizati, dar tepeni si scrobiti in autosuficienta si nepasare fata de cetatenii in slujba carora se cheama ca sunt.

In al patrulea colt al ringului intra doua scule mafiote, Julian si Marisol, naimite de marele lor sef (nitel aflat dupa gratii), sa dea de urma Dianei, aceeasi hoata care se incumetase sa ii usureze si buzunarele marelui boss Pablo.

Si in sfarsit, in al cincilea colt al ringului intra un recuperator de pagube, un vanator de recompense grase, tintit pe urma aceleasi Diana.

identity-thief01

Prin urmare, inchipuiti-va vanatul “diafan” Diana, plina de un tupeu nebun, hranita de bautura la greu si cu haleala pe masura gabaritului si tonajului depasit (v-o amintiti pe Melissa McCarthy din Bridesmaids?), cu pumnul invincibil (mai ales cand este indesat in gatlejul sau in vintrele dusmanilor sai), incoltita la mijlocul ringului, de catre vanatorii-luptatorii din celelalte patru colturi ale ringului de box.

Patterson lupta pentru economiile sale, pentru un nou post bine platit  intr-o noua firma si pana la urma pentru “reperarea onoarei” sale. Si in incercarea sa de a o da pe Diana pe mana politiei, este nevoit sa o salveze de toti ceilalti vanatori care ii vor pielea pe bat.

Si pana la urma, farama de omenie din hoata fara suflet iese la suprafata si Diana se preda politiei chiar in momentul in care sfanta omenie naiva a victimei sale, Sandy, e pe cale sa o absolve de vina, sa o ierte si sa o faca scapata :).

Totul intr-o maniera de caricaturizare groasa a tuturor categoriilor de caractere prinse in actiune.

Identity Thief

Dar … dar … dar …

De mult trecute-s vremile cand americanii pastrau distanta si masura fata de excesele penibilului scarbos si scabros pe ecran :).

Asa ca aceasta pelicula este inundata la propriu de jeturi de voma (verde), de scene mai mult sau mai putin explicite de sex (inclusiv o poponeata paroasa goala tolanita intre cearceafuri, inclusiv o pozitie de spagat a agabariticei Diana in fata prohabului victimei sale), de aluzii sexuale fara perdea (pasarica dulce, oute taiate, etc., etc. – va dati seama ca mi-e greu sa le pun pe toate pe display), de expresii scarboase (vaginata, triunghiul Bermudelor, etc.), de imagini diabolice-cosmaresti 🙂 (de exemplu Diana dormind, horcaind si sforaind – dar cu ochii larg beliti).

Film Title: Identity Thief

Si as mai zice cate ceva despre poantele si gagurile rasuflate si repetate… dar sunt foarte sigura ca multi spectatori vor vedea acest film  si multi vor schimonosi ranjete si vor slobozi rasete gros-galgaite – si se vor convinge singuri :).

Este ceva salvator pana la urma? Poate ritmul sustinut, poate imaginea curata si chiar frumoasa pe alocuri (Javier Aquirresarobe – Director cinematografie), poate si cei doi protagonisti principali, Jason Bateman (care este si producator) si Melissa McCarthy, care isi sustin personajele cu un devotament si talent demn de cauze mai drepte :).

Ehei, unde-s vremile cand americanii… 🙂 faceau alt fel de comedii!

Nota: 5/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=GqQg6Rlt6W4′]

Articole similare

Pe cele două maluri ale lacului: Moka (2016)

Dan Romascanu

Îndepărtarea dureroasă de rău: Skin (2018)

Dan Romascanu

O lecție prea didactică: Small Axe (2020,HBO)

Tudor-Costin Sicomas

1 comment

CineMagazin 8 februarie 2013 at 11:26

Au, au, au! Dupa cum incepuse textul, chiar imi faceam sperante ca ar fi un film bun de vazut.
Dar se pare ca intuitia a functionat, din pacate, si de data asta. Saracul Jason Bateman, nu stiu cum nimereste numai in filme dintr-astea.
Acum, dupa ce am citit si ultima parte a recenziei, e clar ca nu o sa-mi pierd timpul cu el. 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult