Filme Filme americane

Gladiatorul II (2024): Spectacolul luptei pentru supraviețuire continuă

Gladiator II (2024) – Gladiatorul II
Regizor: Ridley Scott
Distribuție: Paul Mescal, Pedro Pascal, Denzel Washington, Connie Nielsen
Distribuit în România de Ro Image
Disponibil în cinematografe din data de 15 noiembrie

Ro Image și Cinema City colaborează din nou pentru a aduce publicului din România cele mai recent apărute producții, la nivel internațional. Despre continuarea filmului Gladiatorul se vorbește pe internet de ceva vreme, nu doar pentru că au trecut douăzeci și patru de ani de la apariția primului film cu Russell Crowe în rol principal, ci și pentru că distribuția și trailerul acestei continuări promit multe. Gladiatorul II îi are ca protagoniști pe doi dintre actorii cei mai vehiculați în presa internațională – Paul Mescal și Pedro Pascal – care dau încă o dată dovadă de versatilitate, trecând de la dialoguri tensionate, puncte culminante pline de emoție și lupte fizice, jucate cu precizie și agilitate. Pe lângă aceștia, producția pune în lumină și alte nume cunoscute publicului, precum Denzel Washington, Josephn Quinn și Connie Nielsen.

Cel care duce mai departe moștenirea lăsată de Maximus, protagonistul primului film, este chiar personajul lui Paul Mescal, Lucius, un orfan care trăiește în Africa de Nord, mai precis Numidia, până ce armatele romane conduse de Marcus Acacius (Pedro Pascal) îi invadează căminul și o ucid pe soția sa, Arishat, într-o luptă sângeroasă. Fiind luat ca sclav, în urma înfrângerii Numidiei, Lucius ajunge la Roma și este trimis în arenă pentru a oferi un spectacol de violență poporului roman și celor doi conducători nemiloși, Geta (Joseph Quinn) și Caracalla (Fred Hechinger). Cu toate acestea, dorința romanilor de a viziona uciderea rapidă și sângeroasă a sclavilor nu este îndeplinită de tânărul Lucius, ce dă dovadă de curaj și o abilitate deosebită în luptă. Observându-i potențialul, Macrinus (Denzel Washington) decide să îl cumpere pentru a-l transforma în gladiator, câștigând sume considerabile în urma luptelor acestuia. Deși îi sunt promise averi cu care și-ar putea cumpăra cândva chiar și libertatea, Lucius vizează un singur lucru: răzbunarea soției sale și, implicit, uciderea lui Marcus Acacius. Odată ce acesta din urmă și soția sa, Lucilla (Connie Nielsen), ajung să vizioneze una din luptele lui Lucius, o conștientizare tulburătoare duce la o întorsătură de situație. Finalul filmului aduce în prim plan problematica visului roman, întoarcerea la măreția Romei și încheierea oricărui tip de conflicte militare.

Revolta poporului împotriva tiraniei și dorinței de violență a conducătorilor este o constantă în astfel de filme istorice, iar Gladiatorul II nu este o excepție, firul narativ fiind în mare parte destul de predictibil. Regizorul Ridley Scott reușește, însă, să realizeze scene captivante vizual, să recreeze fără ezitare luptele sângeroase din arenă și să sensibilizeze publicului, folosindu-se de secvențe din primul film pentru a contura personajele și istoriile lor personale. În ceea ce privește succesul în fața vocilor critice, nu sunt convinsă că această continuare va călca pe urmele primului film, căruia i-au fost acordate premii Oscar. Nu sunt de vină pentru acest lucru, însă, nici jocul actoricesc, nici regia și nici construcția narațiunii.

Mescal este un erou credibil, ce reușește să emoționeze și să surprindă prin complexitatea firii sale, iar toate elementele de producție contribuie la conturarea unei povești reușite, ce captează atenția publicului timp de două ore și zece minute. Ce trebuie, însă, recunoscut este faptul că este extrem de dificil ca o continuare adusă în cinematografe după douăzeci și patru de ani să fie la fel de aclamată și apreciată de un public ce are încă în minte succesul și originalitatea primului film.

Nota: 9/10

Sursă imagini: https://cinemap.ro/film/1537/gladiatorul-ii

Articole similare

Prea întunecat pentru a fi adevărat? – Civil War (2024)

Dan Romascanu

Smurfs: The Lost Village (2017) – Ștrumpfii: Satul pierdut

Jovi Ene

O altă piesă din mozaic: Minari (2020)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult