Filme Filme romanesti Recomandat

Evrei de vanzare (2012)

afis-evreiEvrei de vanzare (2012) – Averea diavolului

Regia: Radu Gabrea
Scenariul: Magdalena Schubert, Radu Gabrea
Camera: Florin Paraschiv, Alexandru Macarie, Diana Vidrascu, Nic Burghelea (SUA)
Montaj: Melania Oproiu
Mixaj: Mihai Orasanu
Producator executiv: Marian Barut
Producator: Victoria Cocias

Lincoln”, “Django Unchained”, “Evrei de Vanzare”… ianuarie 2013 pe ecrane… numitor comun – comertul cu oameni… secolul 19 si 20, dar cu radacini venind din istoria indepartata. Omul si contraplata valorii sale. Timpuri diferite, conditii, determinari, motivatii diferite…

In timpurile moderne, comertul cu fiinte umane reprezinta o infractiune pedepsita de lege. Dar ce ne facem daca tocmai legea inchide ochii si tocmai puterea statala este aceea care determina si perpetueaza aceasta orbire? Caci tocmai statul – in speta aici – cel roman – a fost organizatorul si beneficiarul unei lucrative afaceri comerciale cu carne vie stampilata evrei / germani.

Din punct de vedere al beneficiului insa, afacerea este discutabila sub multe aspecte. Pentru ca daca vanzatorul (care a negociat la sange pretul per capita – si mai ales in functie de pregatirea intelectual/profesionala a “marfii”), pe de o parte – si-a umplut buzunarele cu sume uriase valutare, si-a extins averea imobiliara cu vile, case si apartamente, si-a garnisit depozitele si propriile locuinte cu mobilier de valoare si opere de arta de mare pret si a golit tanara republica de “carcotasi” ai regimului – pe de alta parte a vaduvit tara de o forta de munca fizica si intelectuala superior educata. Acesta este un aspect.

Trebuie sa luam in considerare insa si faptul ca vanzatorul – deloc prost si in acelasi timp – si bun psiholog, a stiut sa sa “stoarca” cumparatorului nu numai bani – ci si baza tehnico-materiala de varf necesara industrializarii si dezvoltarii Romaniei: echipamente si culmea … animale: ovine, bovine, pasaret.

Dar – orice afacere care se incheie, are la masa negocierilor doua parti, vanzatorul si cumparatorul. Etica, morala afacerii – cum vreti sa ii spuneti – sta in motivatia fiecarei parti. Pentru ca trebuie spus ca scopul cumparatorului, Statul Israel, intr-o afacere atat de scump comensurata, a fost sa asigure fiecarui evreu  dreptul de a trai liber intr-o tara libera, in Tara Sfanta a lui.

Radu Gabrea
Radu Gabrea

Radu Gabrea, alaturi de celalalt scenarist al filmului, Magdalena Schubert, au realizat o documentare bogata de cca trei ani, care a acoperit istoria Romaniei cu incepere inca de la Primul Congres Sionist International de la Focsani din 1881, trecand prin primele valuri ale emigratiei evreilor romani in Israel (unde au pus bazele asezarilor Rosh Pina si Zichron Yaakov), trecand prin perioada interbelica, apoi a celui de-al Doilea Razboi Mondial si mai apoi prin epoca dejista si culminand cu cea ceausista. Interlocutorii directi ai realizatorilor sunt dr, Shlomo Leibovici Lais – Presedintele Asociatiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari  din Romania, Liviu Turcu, fost ofiter DIE (care a defectat in ianuarie 1989), istoricul Radu Ioanid – director al International Archival Programs Division din cadrul U.S. Holocaust Memorial Museum, Washington D.C.,  istoricul Marius Oprea – Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului, un medic neurolog evreu-roman-israelian– reprezentant al celor sutelor de mii de „vanduti”si o doamna cercetatoare, al carui nume – cu parere de rau nu l-am retinut.

Regizorul Gabrea isi construieste filmul pe baza documentelor (scrise si vizuale) de arhiva cu greu aduse la lumina (si multe – mai mult ca sigur – asteapta sa ajunga la suprafata), pe baza marturiilor persoanelor implicate (din tara si din strainatate: Israel, SUA, Elvetia, etc), aduce in fata spectatorilor cu mult discernamant, echilibru si dramatism luminile si umbrele a zeci de ani de istorie a numarului celor „vanduti”, a sumelor constituite si acumulate in fonduri secrete, dar si a numelor acelora care s-au implicat la cel mai inalt nivel in aceasta afacere.  Shaike Dan, Ernest Jacober, Ephraim Illin, Ana Pauker, Chisinevschi, Teohari Georgescu, Gheorghiu-Dej, Hrusciov, gen. Gheorghe Marcu, Ceausescu …

Pentru fiecare evreu din Romania, dar si pentru neevrei, acest film constituie o fila din istoria colectiva, care vine – in sfarsit – sa documenteze, sa explice si sa lumineze.

Si pot sa spun ca – chiar si pentru cei avizati, pentru cei care au strabatut acele vremuri si au venit in atingere  directa sau tangentiala cu afacerea „vanzarii evreilor” si pentru mine recte, care am toata familia plecata din Romania intre anii 1947 – 1996, exista in acest film fapte si explicatii despre care nu am avut cunoastere si intelegere integrala. O vedere larga, dar si amanuntita a fenomenului. Si culmea, dincolo de dramatism, exista si nuante de umor chiar negru i-as zice. Si m-as referi doar la faptul ca la un moment dat tatuca Hrusciov l-a sfatuit pe Dej sa nu mai perceapa taxe de iesire in bani, ci un troc cu pasari de rasa, ovine, bovine si alte necuvantatoare care sa repopuleze la nivel calitativ inalt fermele Romaniei. Chiar si echipamente de ultim nivel tehnic si tehnologic pentru extractia si prelucrarea titeiului. Asa s-a cladit economia socialista a Romaniei. Sau la faptul ca la un moment dat Ministerul Afacerilor Externe (operatorul direct si profitorul „vanzarilor”) era ca valoare de export „carne” peste Ministerul Agriculturii :). Pana la momentele in care cuplul ceausist nu si-a mai dorit neaparat banii, ci recunoasterea internationala, mana in mana cu influenta proceselor politice internationale. Megalomanie cladita pe soarta evreilor romani.

Acest film, in opinia mea, trebuie sa reprezinte o lectie de istorie, de morala, de civism, in universitatile noastre si in clasele superioare de liceu, pentru informarea si educarea corecta si sanatoasa  a tinerei generatii. Pentru ca cei mai copti, fie ca stiu, fie ca nu vor sa stie, fie ca nu pot fi zdruncinati din incremenire.

Lansarea acestui film o consider (personal), ca un omagiu adus victimelor Pogromului legionar din Bucuresti din 21-23 ianuarie 1941.

Filmul poate fi vizionat la Cinemateca Union si in zilele de 22, 23 ianuarie ora 19.

Nota: 10/10

Articole similare

Semnal TV filme: weekend 17-19 iunie 2011

Delia Marc

Gandhi (1982)

Jovi Ene

Un film superb despre dragostea în gunoi: Les amants du Pont-Neuf (1991)

Dan Romascanu

3 comments

dana 21 martie 2013 at 16:22

Sa nu le plangem de mila doctorilor plecati din Romania…o duc si au dus-o bine aici in Israel…mai bine decat le-ar fi fost vreaodata in Ro….nu au fost vanduti ca scalavi…au ajuns aici bogati si au devenit si mai bogati…fara drama….si eu sunt evreica asa ca postarea mea nu are nimic cu antisemitismul ci e doar adevarul!!!

Reply
Delia 22 martie 2013 at 09:22

O profesiune liberala, bine invatata si bine exercitata este intotdeauna si in sine, o bogatie!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult