Filme Filme americane

Escapism politic și romantic: Long Shot (2019)

Long Shot (2019)
Regia: Jonathan Levine
Distribuția: Charlize Theron, Seth Rogen, June Diane Raphael, Ravi Patel, Alexander Skarsgård

Comedia romantică și înalta politică s-au întâlnit deja de multe ori în filmele americane. Americanii (și nu doar americanii) sunt fascinați de Casa Albă. Camera Ovală este probabil cea mai filmată și reconstituită cameră din istoria filmului american, și în jurul președinției și a oamenilor care îi înconjoară pe locuitorii Casei Albe au fost realizate filme în toate genurile cinematografice: filme istorice și de acțiune, thrillere și filme de groază, biografii romanțate și filme de anticipație, lung metraje și seriale de televiziune, comedii de toate felurile și desigur și comedii romantice. Prin anii ’90 genul ‘comedii romantice la Casa Alba’ era chiar foarte popular, ‘Dave’ și ‘The American President’ sunt cele două titluri care îmi vin primele în minte. ‘Long Shot’ realizat în 2019 de Jonathan Levine se încadrează deci într-o tradiție bine înrădăcinată, chiar dacă președintele SUA însuși este un personaj secundar, personajul principal (sau jumătate din cuplul romantic din centrul acțiunii) fiind secretarul (secretara!) de stat. Faptul că rolul principal este jucat de Charlize Theron a fost un motiv suficient pentru a mă face să nu pierd ocazia să văd filmul.

Partea de comedie romantică este cea care funcționează rezonabil. Fred Flarsky este jurnalist investigator, gata să-și asume riscurile de a pătrunde ‘sub acoperire’ în rețelele extremiștilor de dreapta sau de a demisiona de la ziarul care îi publică articolele atunci când acesta este cumpărat de un magnat conservator corupt. Se află într-o fază cam dificilă a vieții sale, între altele fără lucru, când o reîntâlnește, după 25 de ani, pe Charlotte Field, fosta sa baby-sitter și idolul feminin al adolescenței sale, devenită intre timp secretară de stat și aspirând să candideze la președinția Statelor Unite. Între cei doi se declanșează o neverosimilă idilă care începe cu angajarea lui Fred în post de consilier de presa și de imagine și se termină acolo unde se termină comediile romantice ‘good-feeling’.

Mărturisesc că sunt la fel de fascinat de Charlize Theron ca și eroul filmului. Este și o actriță foarte bună, a dovedit-o în multe alte filme. Aici trebuie să fie mai ales strălucitor de frumoasa și este. Seth Rogen pe mine nu mă entuziasmează, stiu că este considerat foarte hazliu, mie îmi smulge doar zâmbete și nu totdeauna. Nu mi s-a părut că idila dintre cei doi funcționează extraordinar, dar, să zicem. Comediile romantice au legile lor, și prinții uneori arată ca broscoi. Ceea ce este complet neverosimil în film este partea politică. Autorii scenariului și regizorul Jonathan Irvine nu au dorit să meargă prea departe cu satira politică și au ratat și prilejul de a spune ceva mai semnificativ despre drumul dificil al femeilor în politică. Pretextul este construit atât de fragil și personajele sunt atât de departe de realitățile din 2019 sau 2022 încât până la urmă este pusă în umbra și părțile romantica și comica. Aproape că mă bate gândul că această lipsă de autenticitate este intenționată, ‘Long Shot’ încercând să fie escapism pur cu pretext politic. Momentul cel mai autentic al filmului mi s-a părut cel în care Fred descoperă că prietenul său cel mai bun (excelent rol secundar pentru O’Shea Jackson Jr.) este republican, adică de cealaltă parte a prăpastiei politice. Prietenia lor supraviețuiește. Oricum ar fi, filmul este acceptabil drept comedie romantică, programabil și vizionabil în perioadele de sărbători, însă satira politica autentică și cu miză trebuie căutată cu totul în altă parte. Ca fan al lui Charlize Theron, însă, am fost pe deplin satisfăcut.

Nota: 5/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://iamyourtargetdemographic.com/2019/05/06/review-long-shot-2019/)

Articole similare

Jocuri periculoase: 3 coeurs (2014) – 3 Hearts

Dan Romascanu

Cântecul celui de-al doilea război mondial și femeia din spatele acestuia: Lili Marleen (1981)

Dan Romascanu

BUZZ IFF: The First Two (2023) – Sfârșit de vară în Budapesta

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult