Filme Filme europene

Escapism de calitate: La Belle Époque (2019)

La Belle Époque (2019) – Cei mai frumoși ani
Regia: Nicolas Bedos 
Distribuția: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant

Distribuirea internațională a filmului ‘La Belle Epoque’, regizat de Nicolas Bedos, a fost întreruptă de pandemie. Premiera franceză a avut loc în noiembrie 2019 (după o avanpremieră la Cannes) și pe la începutul anului 2020, când începea să ajungă pe ecrane în alte țări, pandemia a lovit și sălile de cinema s-au închis. S-ar putea însă ca această înterupere de jumătate de an să-i fi priit, căci acum, când a început întoarcerea precaută a spectatorilor în săli, ‘La Belle Epoque’ este un film care promite să atragă multe categorii de public. O comedie romantică bazata pe o idee originala, o temă care combină nostalgia cu o doză de sci-fi lejer interesant pentru spectatori din generații diferite, un film escapist cu dialoguri bine scrise și cu o distribuție atrăgătoare. Sunt șanse ca pe piața francofonă, dar nu numai acolo, publicul să găsească în ‘La Belle Epoque’ divertismentul potrivit pentru o epocă neobișnuită.

Eroii lui ‘La Belle Epoque’, Victor (Daniel Auteuil) și Marianne Drumond (Fanny Ardant) sunt un cuplu la vârsta 60+. El este caricaturist și creator de benzi desenate, foarte talentat de altfel, dar vremea ziarelor tipărite și a revistelor de benzi desenate a cam trecut, înlocuite fiind de versiunile internetice adoptate de noile generații. Problema este că Victor nu este deloc adaptat tehnologiilor de comunicație care ne domină viețile și râvnește nostalgic după comunicarea inter-umană dinaintea perioadei internetice. Marianne în schimb pare a fi mult mai bine acomodată epocii, chiar își conduce în parte viața profesională de psihanalistă pe Internet și se relaxează cu ochelari de realitate virtuală. Victor este blazat, obosit și se simte depășit de timpuri. Marianne în căutarea emoțiilor intră într-o relație extra-conjugală cu patronul de ziar care îl concediase pe Victor. Rupturile se întâmplă mai rar la vârstele de 60+, dar se întâmplă și asistăm la una dintre ele. Când fiul lor (Michael Cohen), antreprenor Internet de succes, îi face cadou lui Victor o excursie simulată în timp, acesta pare a fi cadoul ideal. Compania condusă de Antoine organizează asemenea evenimente, desigur la prețuri exorbitante. Perioada călătoriei în timp poate fi aleasă și nu este surprinzător că Victor alege anul 1974 și restaurantul din Lyon unde se întâlnise prima data cu Marianne. Studioul în care are loc simularea, cu actori și rechizite pregătite minuțios, pare un fel de spațiu nostalgic ideal. Sentimente vechi și trăiri din tinerețe renasc, dar ele se amestecă în mod inevitabil cu emoțiile personajelor de astăzi. Diferențele de vârstă pot fi șterse doar aparent. De aici încolo spectatorii sunt invitați împreună cu eroii filmului într-o călătorie în timp în care toți stiu că este vorba despre o simulație, dar emoțiile și sentimentele reale nu pot fi stăvilite.

Abordarea lejeră și dialogul inteligent fac din vizionarea filmului o delectare, amplificată de cei care cunosc și iubesc cinematografia franceză și pe actorii ei. Daniel Auteuil și Fanny Ardant își joacă cu placere vizibilă vârstă și problemele generației lor. Versiunea de tinerețe a lui Marianne, adică rolul actriței care o întruchipează în simulare este jucat de Doria Tillier, a carei prezență magnetică o remarcasem din filmul precedent (și de debut) al lui Nicolas Bedos, ‘Mr et Mme Adelman’. Regizorul-actor a ales de data aceasta să rămână complet în spatele aparatului de filmat, dar s-a introdus în intrigă ca personaj prin Antoine, regizorul simulației, jucat de Guillaume Canet, alt actor-regizor dintr-o generație foarte talentată. Chiar dacă scenariul nu reușește să evite unele dintre clișeele comediilor romantice și ale filmelor cu teme inter-generationale, experiența vizionarii este plăcuta, ca o cupă de șampanie franțuzească bună. Filmul potrivit la momentul potrivit (sau nepotrivit), am spus asta deja? 

Cei mai frumoși ani/ La Belle Époque va rula din 16 octombrie în cinematografele din țară, fiind distribuit de Independența Film.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://en.unifrance.org/movie/46739/la-belle-epoque)

Articole similare

Dallas Buyers Club (2013)

Andreea Andrusca

Inside Llewyn Davis (2013)

Delia Marc

Topaz (1969)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult