El Reino (2018) – Jocuri de putere
Regizor: Rodrigo Sorogoyen
Distribuția: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou
Țintind să-i prindă mai ușor,
Pe cei ce sunt corupți, în plasă,
Se infiltrează-n rândul lor,
Dar, unii, uită să mai iasă.
Constantin Manea –Negrești
Seară târziu. În Chișinău toată lumea vuiește despre rezultatele alegerilor locale. Am pierdut capitala și demnitatea. Cumva au fost luate la pachet. Mă uit la „El reino”, un film regizat de Rodrigo Sorogoyen. Atmosfera din film descrie impecabil realitățile țărilor în care reformele au venit la pachet cu marea problemă a hoților sus-puși. Manuel este figura politicianului care a furat pe rupte și pentru care momentul dreptății vine la pachet cu nimicnicia propriei ființe. Acesta este deconspirat în scheme de deturnare a fondurilor europene, eludarea datoriilor fiscale și schimbarea ilicită a destinației pentru terenuri intravilane. O listă de infracțiuni comune pentru mai toți cei care au nimerit în borcanul cu miere al Uniunii Europene.
Coborât în mod forțat cu picioarele pe pământ, prin denigrare și pedeapsa care planează, acesta decid să-și facă dreptate. Da, este exact ca și băiatul din povestea cu „Vine lupul!”. După ce și-a murdărit mâinile și a beneficiat de favorurile economice ale poziției politice, acesta se trezește pus la zidul rușinii și încearcă să își spele păcatele, divulgând nume ale celor implicați, de rând cu el, în schemele frauduloase.
Doar că anume aici intervine problema. „Haita”, alături de care și-a adăpat nestăvilitele pofte, este gata să-l mănânce la propriu doar ca să-și păstreze intangibilitatea. Anume din acest moment, pelicula lui Rodrigo Sorogoyen devine alertă. Subiectul ia turnuri neașteptate, iar trădarea se nuanțează tot mai puternic. Întregul joc de putere se raliază unor schimbări de cadru, unor manipulații dure. Nimic din ceea ce vezi nu îți oferă o certitudine despre un personaj sau altul.
În linii mari, pelicula „El Reino” nu este genul de film pe care să-l privești în timp ce faci slalom pe Facebook. Este mai curând o cronică a unui corupt care se zbate înainte de moartea sa politică.
Cui aș recomanda acest film? În primul rând, celor care vor să ajungă în politică, deoarece vor primi o doză sesizabilă de responsabilizare. În al doilea rând, celor care urmează să ajungă la urnele de vot, pentru că filmul arată în mod evident cum se schimonosește fața politicianului după ce acaparează puterea.
Filmul va fi din 8 noiembrie în cinematografele din România, distribuit de Transilvania Film.
Nota: 8/10
P.S. „El Reino” este o reinterpretare a fabulei cu cioara și vulpea. Cașcavalul suntem noi și speranțele noastre de viitor.
(Sursă fotografii: Le-pacte.com, Hollywoodreporter.com, Theupcoming.co.uk)