Filme Filme europene

Ei bine… este un fals: La migliore offerta (2013)

La migliore offerta (2013) – The Best Offer – Ofertă irezistibilă
Regia: Giuseppe Tornatore
Distribuția: Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks, Donald Sutherland, Philip Jackson

Virgil Oldman, eroul principal din ‘The Best Offer’, filmul din 2013 al lui Giuseppe Tornatore, este un expert în detectarea falsurilor artistice. Mai este și ipohondru și burlac îmbătrânit. Pe cât de priceput este în artă, pe atât de ignorant pare a fi în ceea ce privește relațiile omenești. O greșeală de apreciere în profesia sa poate duce la sub-evaluarea sau supra-evaluarea unei lucrări de artă. O greșeală de apreciere în relațiile personale poate duce la dezastru în viața personală. Va ști eroul filmului să evite erorile de apreciere? Întrebării acesteia îi veți găsi răspunsul văzând acest film al lui Giuseppe Tornatore. Problema mea cu acest regizor este că a realizat cândva ‘Cinema Paradiso’, unul dintre putinele filme pe care le-am apreciat cu nota 10 pe IMDB, si inca vreo doua de nota 9. De aici comparația este dificilă, și am avut destul de multe motive să fiu dezamăgit. Este unul dintre acele filme pe care publicul l-a îndrăgit mai mult decât criticii de cinema. În acest caz, și asta este o raritate, părerea mea este mai apropiată de ceea a criticilor decât de cea a publicului.

Virgil Oldman mai este și colecționar de artă și puțin escroc, îmbogățindu-și colecția prin subevaluarea în licitație a unor lucrări care îi plac și cumpărarea lor la un preț mult sub valoarea reală prin intermediul unui complice, pictor și el, permanent plângându-se că nu îi este apreciat talentul. Viața particulară este zero, însă ca surogat are o formidabilă colecție de artă compusă exclusiv din portrete de femei. Când este chemat să evalueze moștenirea rămasă lui Claire, o tânără misterioasă și agorafobă care nu a mai ieșit de ani de zile din vila decăzută în care trăia, interesul i se va deplasa de la colecția de picturi și obiecte de artă spre persoana femeii, de care încet, încet, se îndrăgostește. Confident și sfătuitor în ale vieții pentru flăcăul tomnatic este Robert, un tânăr prieten, mecanic genial, căruia îi încredințează montarea pieselor unui automat din secolul 18, piese care se găsesc disparate în diferitele camere ale vilei. Când femeia în sfârșit i se dezvăluie, cei doi par a deveni un cuplu de îndrăgostiți, invingându-și obsesiile reciproce și navigând spre fericire în pofida diferenței de vârstă. Prea frumos pentru a fi adevărat?

The Best Offer’ este un film despre artă, frumos filmat de Fabio Zamarion, muzica fiind compusă de Ennio Morricone. Distribuția este remarcabilă, cu Geoffrey Rush în rolul lui Virgil Oldman, cu Donald Sutherland (din ce în ce mai bun pe măsură ce se adună anii), Jim Sturgess și Sylvia Hoeks în rolurile celor care se învârt în jurul personajului principal. Intriga combină arta cu erotica și cu o poveste detectivă. Ar fi adunate cam toate premizele pentru un film foarte bun, dar câteva lucruri esențiale totuși nu funcționează. În primul rând cadrul acțiunii. ‘The Best Offer’ este una dintre acele producții internaționale în care se vorbește limba engleză, filmările însă au loc în Italia și nici măcar în cafeneaua de vis-a-vis de vilă, care joacă un rol important în acțiune, nu se vorbește italiana. Acest detaliu de autenticitate este unul dintre semnele care mi-au atras atenția de la început.

Diferențele de vârstă dintre eroul principal, iubita sa misterioasă și tânărul confident nu sunt jucate veridic. Geoffrey Rush este un actor excelent dar nu are destula carismă pentru a justifica chiar fata de el însuși relația cu Claire. De la regizorul Giuseppe Tornatore care adusese pe ecran multe povești autentice și emoționante mă așteptam la mai mult decât doar un film frumos estetic. Expertiza profesională a eroului filmului, Virgil Goldman, este detectarea falsurilor în operele de artă. ‘The Best Offer’ pare în multe momente a fi un fals.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://usa.newonnetflix.info/info/70270871)

Articole similare

Filme pe scurt: Youth (2015) & Titanic (1997)

Tudor Mirică

The Innocents (2018) este promițător, are de toate

Jovi Ene

Extraordinary Measures (2010)

Delia Marc

1 comment

Radu Marza 24 martie 2022 at 09:55

Minunat filmul!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult