Filme Filme americane

Dramă de epocă, vampiri și muzică blues: Sinners (2025)

Sinners (2025) – Păcătoșii
Regia: Ryan Coogler
Distribuția: Miles Caton, Saul Williams, Andrene Ward-Hammond, Jack O’Connell

‘Sinners’, filmul scris și regizat de Ryan Coogler va fi interpretat în feluri diferite de diferite categorii de spectatori. Este un film de horror cu și despre vampiri. Este un film de epocă plasat în Sudul american în 1932, an de plină criză economică. Este un film politic despre discriminare rasială, istoria și suferințele comunității afro-americane. Este o dramă cu tente spirituale despre corupția morală a banilor și puterea de salvare a fiecăruia dintre oameni. Pentru mine, ‘Sinners’ este însă în primul rând un film despre muzică, despre blues și rădăcinile sale în istorie și în suferință. Este un film cu muzică, cu multă muzică excepțională (doua CD-uri au fost lansate în ziua lansării filmului) compusa în parte de Ludwig Göransson și extrasă din tezaurul muzicii americane restul. Calitatea și intensitatea muzicii ridică acest film în ochii mei, chiar dacă am fost mai puțin impresionat de multe alte aspecte ale acestei producții.

Acțiunea se petrece în delta fluviului Mississippi în anul 1932, în sudul Statelor Unite lovite de recesiunea economică la care se adaugă discriminarea rasială care ia uneori formele violente ale activităților Ku Klux Klan-ului. Teoretic ne aflăm încă în perioada Prohibiției, dar alcoolul pare a fi accesibil din belșug. Frații Smoke și Stark se întorc de la Chicago unde au făcut bani frumoși, probabil ca asociați în lumea gangsterilor și traficanților. Familiile, prietenii și iubitele din copilărie par a fi încremeniți în timp și în sărăcia lor, în timp ce frații conduc un automobil de lux și plătesc cu bani din teancuri de dolari. Cei doi cumpără de la un fermier alb un hambar pe care în decurs de o zi cinematografică îl vor transforma într-un bar în care se vă vinde băutură și se vă canta blues. Printre cei racolați să-i ajute se afla tânărul Sammie, fiu de pastor protestant și bluesman excepțional. Dorința de recuperare a timpului pierdut și poate a inocentei tinereții se izbește de obstacole multiple – de la rasismul la apariția unor fenomene neobișnuite. Urmașii primilor locuitori indieni ai regiunii au devenit vampiri și au decis tocmai acum să atace. La căderea nopții începe petrecerea și se declanșează evenimente dintre cele mai stranii.

Filmul are două părți care mie mi s-au părut puternice. Una dintre ele este evocarea epocii istorice și a locului unde are loc acțiunea – sudul american în care legendele se topesc în magie, în care blues-ul se naște din strigăte de durere, în care revolta și violența mocnesc permanent și când izbucnesc nu par să aibă limite. Dacă nu ar fi fost povestea cu vampirii, ‘Sinners’ ar fi putut fi o excelentă dramă socială, poate chiar și violentă à la Tarantino. Tocmai partea de acțiune mie mi s-a părut mai puțin reușită, prea lungă și destul de confuză în unele momente. S-ar putea însă ca amatorii de filme de acest gen să fie mulțumiți, căci sângele curge de la un moment încolo din belșug, la concurență doar cu alcoolul. Mesajul moral mi s-a părut anulat de violență. Faptul că Michael B. Jordan joacă în rolul dublu al celor doi frați gemeni nu prea ajută în opinia mea. Efectele speciale sunt reușite, dar sincer, nu prea am distins personalitățile celor doi frați decât după culoarea pălăriilor. Calitatea o dă muzica. Am citit că personajul Sammie (intepretat de Miles Caton) ar fi inspirat din biografia lui legendarului bluesman Robert Johnson despre care se spunea că ar fi făcut pact cu diavolul pentru a-și dobândi talentul de muzician. Confirm că sună magic. Filmul ‘Sinners’ este unul dintre acele cazuri în care banda sonoră muzicală are șanse să rămână în amintirea spectatorilor vreme mai îndelungată decât filmul.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

5 trepte spre apocalipsă: Never / Niciodată, de Ken Follett

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (17 – 23 decembrie 2018)

Dan Romascanu

Europa în Război: The Painted Bird (2019)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult