Filme Filme europene

Dragoste și cărți: The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018)

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018) – Scrisori din insula Guernsey
Regia: Mike Newell
Distribuția: Lily James, Michiel Huisman, Glen Powell, Jessica Brown Findlay, Katherine Parkinson

Unul dintre visurile mele este să ajung să vizitez Guersnay și celelalte insule pe care englezii le numesc Channel Islands. Mă fascinează istoria, peisajele și relatările celor care le-au vizitat. Acum s-a adăugat încă un motiv – vizionarea filmului ‘The Guernsay Literary and Potato Pie Society’ realizat în 2018 de Mike Newall. Realizatorul filmului britanic ultimativ în genul ‘good feeling’ (mă refer, desigur la ‘Four Weddings and a Funeral’) reușește să transforme o dramă de război combinată cu o poveste despre puterea cuvântului scris și a lecturii într-un alt film care aparține acestui gen în care este expert. Rezultatul este unul dintre acele filme care despart opiniile criticilor de cele ale majorității publicului. De data aceasta opiniile mele merg împreună cu cele ale publicului larg. ‘Guernsay’ (permiteți-mi să prescurtez numele) mi-a plăcut, m-a interesat, m-a emoționat, m-a făcut să mă simt bine. Acesta era și scopul, nu-i așa?

Avem de-a face cu doua povești. Cea exterioara o are ca eroina pe Juliet Ashton, ziaristă și scriitoare londoneză, care întreține în timpul celui de-al doilea război mondial o corespondență cu un grup de locuitori ai insulei Guernsey, legată de pasiunea lor pentru lectură. Povestea emoționantă și intrigantă a grupului de oameni simpli susținuți de dragostea pentru cărți în singurul teritoriu englez aflat sub ocupație germană o determină să plece după război pe insula britanică aflată mult mai aproape de continent decât de Anglia pentru a-i cunoaște personal. Va găsi aici însă nu numai un grup de oameni care au trăit în feluri diverse perioada grea a războiului, dar și un mister legat de dispariția uneia dintre membrele clubului. Treptat i se dezvăluie o poveste de eroism și de trădare, de iubire imposibilă și de prejudecăți sociale. În plus, și existența ei vă fi bulversată, inclusiv viața ei sentimentală.

Criticii filmului îi reproșează o anumită șablonizare atât a intrigii (cam tot ceea ce se întâmplă ar fi previzibil) cât și a imaginii unei Anglii bonome idealizate care nu a existat și nu există în realitate. Chiar daca aș accepta aceste defecte, ele mi se par minore în comparație cu farmecul fiecărei scene, cu intensitatea emoțională a poveștii, cu profunzimea și diversitatea psihologică a personajelor. Contribuie desigur la impresia adâncă pe care mi-a produs-o acest film și interpretarea actorilor. Ar trebui să-i înșir pe toți, dar mă voi limita la a-i numi pe Lily James, actrița care interpretează rolul principal, un personaj de care este imposibil să nu te îndrăgostești și Tom Courtney, tânărul rebel din filmele perioadei „kitchen sink”, echivalentul și contemporanul britanic al Noului Val francez, ajuns la vârsta marilor roluri care conclud o impresionantă carieră. ‘Guernsay’ este un film pe care îl recomand tuturor celor care cred în puterea cărților, cărora le plac filmele istorice și poveștile romantice, și care iubesc Anglia. De fapt, a rămas cineva pe dinafară? Poate doar câțiva critici de cinema.

Disponibil pe Netflix.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://plymouthartscinema.org/film-review-guernsey-literary-potato-peel-pie-society-refreshing-portrayal-of-the-lasting-effects-of-war/)

Articole similare

Seducerea Linei Wertmüller: Mimì metallurgico ferito nell’onore (1972)

Dan Romascanu

Prin blogosfera cinefilă (20 – 26 aprilie 2015)

Jovi Ene

Drumul spre abis: Sans toit ni loi (1985)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult