Filme Filme americane Recomandat

Divergent (2014)

Divergent posterDivergent (2014)

Regia: Neil Burger
Distribuția: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Ashley Judd, Zoë Kravitz, Jai Courtney

Divergent apare într-o piață cinematografică deja aglomerată de distopii science-fiction (dacă cele două noțiuni nu s-or fi excluzând reciproc), precum și în librării deja saturate, cel puțin pe piața internațională, de trilogia The Hunger Games (ecranizare în curs) sau The Maze Runner (lansare anul acesta). În ciuda asemănărilor, poveștile au magia lor proprie, iar publicul este atras inevitabil de acel element diferit, divergent sau mai bine zis deosebit. Pentru că, încă o dată, lumea fuge de greutățile vieții și implicit de profunzimea la care se ajunge în situațiile complicate și preferă extraordinarul incipitului fără să fie atras cât de puțin  de căldura și armonia ce poate fi oferită de timp.

Nu vreau să critic sau să desființez, cartea sau filmul. Nu cred că merită, mai ales dacă cartea îi determină pe adolescenți să mai și citească. Trăim într-o altă societate și deplângerea unor vremuri de mult apuse nu cred că aduce valoare. Poate doar dovada unui minim bun simț ar fi benefică. Mi-a plăcut filmul și mi-a oferit câteva ore de voie bună așa cum s-a întâmplat de altfel și cu The Hunger Games. Scriitoarea dă dovadă de o imaginație vioaie oferind o imagine a societății, nu chiar atât de necunoscută nouă, structurată pe categorii, 5 ca să fim mai exacți, fiecare fiind compusă din persoane ghidate de aceleași virtuți: Candoarea (sinceritatea), Abnegația (altruismul), Neînfricarea (curajul), Prietenia (pacea) și Erudiția (inteligenţa). Sistemul acesta de guvernare are drept obiectiv să păstreze pacea câștigată de aproape 100 de ani într-un Chicago apocaliptic. Din această societate sunt excluși fără ezitare cei cu spirit liber, ce tind spre libertate și au puterea de a chestiona sistemul. Pentru un plus de originalitate, protagonista ce întruchipează aceste virtuți are și un grad moderat de superioritate căci altfel, și realitatea ne-o demonstrează, ceilalți te calcă în picioare înainte să apuci să-ți faci cunoscute intențiile sau virtuțile.

Divergent 1

Eroina, tipul adolescentului cuprins de frică în fața unui viitor incert, ce se bazează pe sistem să o ghideze, dar care eșuează lamentabil, este dovada imposibilității categorisirii ființei umane, este raza de lumină ce se va naște în fiecare gaură neagră, este Katniss Everdeen (rol pentru care actrița Shailene Woodley a pierdut în fața lui Jennifer Lawrence), ce profită de talentul ei înnăscut pentru a nu se supune, chiar cu prețul vieții părinților. Regizorul a insistat destul de mult pe portretizarea eroinei, prelungind drumul atât de lung (!) spre o răsturnare de situație și deci puțină acțiune adevărată, iar când aceasta a apărut în sfârșit nici nu a apucat să încingă bine spiritele că a și dispărut. Un final prea din scurt, mai ales dacă facem o comparație cu introducerea ce a înlocuit  până și cuprinsul, probabil din lipsă de timp. Un punct forte îl reprezintă scenele de vis, în care sentimentul de frică inundă ecranul, aici simțindu-se amprenta regizorului unor filme precum The Illusionist (2006) și Limitless (2011).

Divergent 2

Producția este o combinație de tineri actori necunoscuți, ce  vor avea cu siguranță un parcurs dulce pe tărâmul hollywoodian, și talente consacrate precum Kate Winslet, al cărui rol nu a fost aprofundat la maxim, din păcate. Protagoniștii principali sunt interpretați de Shailene Woodley, de care cu siguranță vom mai auzi și care seamănă prea mult cu Lawrence, și Theo James, prea puțin cunoscut și al cărui rol se aseamănă destul de mult cu cel al lui Edward din Twilight (2008) sau mai degrabă Dimitri din Vampire Academy (2014). Totuși, cuplul de outsideri trezesc simpatii și vor fi susținuți de public pe parcursul călătoriei lor.

Depersonalizarea și îngrădirea individului, frica ce reprezintă unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri sunt temele poveștii, la care se adaugă o doză de iubire, necesară unui parcurs mai lin în lupta declarată inamicilor libertății.  Cred că îndemnul cel mai bun în acest caz ar fi să fiți divergenți și să mergeți să vă convingeți singuri dacă filmul merită sau nu vizionat.

Notă: 8/10

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=sutgWjz10sM’]

Articole similare

Identități paralele: Dancing Arabs (2014)

Dan Romascanu

Jurnal din vremea noastră: Covid Diaries NYC (HBO, 2021)

Tudor-Costin Sicomas

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)

Andreea Andrusca

2 comments

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult