Filme Filme americane

Destine frânte în caruselul din Coney Island

Wonder Wheel (2017)
Regia: Woody Allen
Scenariu: Woody Allen
Cu: Justin Timberlake, Kate Winslet, Juno Temple

Film proiectat în cadrul American Independent Film Festival (2018).  Între 27 aprilie și 3 mai, American Independent Film Festival aduce la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București o selecție a celor mai recente producții independente și filme americane de artă, un tip de cinema bazat pe tradiția marilor filme narative americane. American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop. Proiect cultural finanțat de Centrul Național al Cinematografiei.

Cel de-al 48-lea film al scriitorului-regizor Woody Allen, Wonder Wheel, este o un joc îndrăzneț al culorii. Deși a mai folosit și în alte filme multipla funcționalitate a vizualului, aici se observă și colaborarea cu Amazon Studios și cinematograful lui Bertolucci, Vittorio Storaro, pentru proiecte recente, printre care și Café Society, predecesorul Wonder Wheel, dar și O zi ploioasă în New York. Plasată în anii 1950, în Coney Island, cu care Woody Allen are o legătură specială, filmul urmărește viețile a patru personaje care își petrec zilele în preajma unui parc de distracții. O tragi-melodramă excelent filmată, din care însă lipsește bucuria reală, fiind înlocuită în cele mai multe dintre scene cu dezamăgirea.

Wonder Wheel pare o pastișă a unei piese de teatru al lui Eugene O’Neill, multe dintre scene având doar două personaje sau doar pe cele patru principale, multe dintre cadre fiind restrânse, inducând în permanență ideea de constrângere, însă dincolo de acestea, asemănarea cu fotografiile de studio de producție din epoca de aur a Hollywood-ului, dă o frumusețe aparte întregii pelicule. Aproape toate scenele sunt filmate într-o lumină portocalie, asemănătoare unui apus, ceea ce, pe lângă efectul dramatic, conferă și un calm aparent în multe dintre situațiile experimentate de personajele principale. Lumina care cade pe pe fata Ginny (Kate Winslet) în scena în care își declară iubirea unui salvamar tânăr și frumos, interpretat de Justin Timberlake, sub consola din Coney Island din anii 1950, cu marea care se află în spatele ei, este de o frumusețe răpitoare.

Kate Winslet are rolul unei chelnerițe numită Ginny, aflată la aproape 40 de ani, căsătorită cu un alcoolic grăsun grosolan, Harold „Humpty” Johnson (Jim Belushi), care conduce caruselul din Coney Island. Apartamentul în care locuiesc se află în interiorul târgului, într-un zgomot de fond permanent, care îi lui Ginny o migrenă nesfârșită, pe care o tratează o licoare ținută în secret într-o sticlă păstrată sub chiuvetă. Au și un fiu, Richie (Jack Gore), dintr-o căsătorie anterioară a lui Ginny, care este piroman și cauzează permanent probleme. În prim plan apare și fiica lui Harold, Carolina (Juno Temple), tot dintr-o căsătorie anterioară, care este urmărită de camarazii gangsterului cu care se măritase și de care fugise ulterior.

Carolina sparge puțin rutina celor trei personaje și aduce cu sine o serie de modificări comportamentale în viața celor doi adulți. Fiecare încearcă să fie altceva decât este și de aici se declanșează un întreg șir de evenimente neprevăzute.

Aflată sub presiunea vârstei și nefericită în căsătorie, Ginny începe o relație amoroasă cu frumosul slavamar, care îi va cauza, dincolo de scrutele momente de fericire, o nouă dezamăgire profundă, aducând în aclași timp în prim-plan și răni mai vechi. Woody Allen se dovedește un fin observator al comportamentului femeii, iar monologul din final al lui Kate Winslet vine ca încheierea perfectă a unui rol magistral jucat. Kate empatizează excelent cu Ginny, reușind să interpreteze perfect toate emoțiile prin care aceasta trece, de la extaz la agonie, atunci când se trezește la realitatea din care voia să evadeze.

Juno Temple face de asemenea un joc de excepție, ilustrând atât naivitatea vârstei, dar și dorința de a-și repara în timp util greșeala de a se fi căsătorit cu un gangster, alături de care a trăit, totuși experiențe uimitoare, ca într-un vis al unei prințese, care însă s-a transformat peste noapte într-un coșmar. Semănând cu o păpușă abia scoasă din cutie, pare că trebuie protejată permanent, ceea ce și face Humpty, în detrimentul lui Ginny, aducând cu această ocazie nenumărate furtuni în micul apartament de lângă Wonder Wheel.

Justin Timberlake joacă nu numai rolul natatorului întregii povești, dar și pe cel al salvamarului Mickey, care pendulează între două iubiri diferite. Dacă față de Ginny rămâne la superficialitatea obișnuită, cu Carolina dorește o expriență inedită, asemănătoare iubirii de o viață. Lucrurile însă se precipită, sub bagheta magicianului Woody Allen, și în compania unei coloane sonore de excepție toate planurile personajelor se spulberă rând pe rând.

Dovedindu-se un fin observator al caracterelor umane, le pune în lumini diferite, Ginny fiind capodopera. De la soție infidelă și alcoolică, devine femeie liniștită, apoi din nou infidelă. Maestrul urmărește parcursul personajelor cu tenacitate, colorând fiecare etapă în parte, niciun personaj nu scapă din transă și din plasa țesută abil. Umorul nu avea cum să lipsească, dar este subtil, excelent construit și adaptat fiecărei situații. La fel și tragicul. Un omagiu adus lui Eugene O’Neill și Tennessee Williams, Wonder Wheel este un film care nu trebuie ratat!

Nota: 9/10

Articole similare

Contraband (2012)

Delia Marc

Simplu și frumos: Nomadland (2020)

Dan Romascanu

Partea luminoasă a căsniciei: Two for the Road (1967)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult