Filme Filme romanesti Recomandat

Despre oameni si melci (2012)

Despre oameni si melci (2012)
Regia: Tudor Giurgiu
Distributia: Andi Vasluianu, Monica Birladeanu, Dorel Visan, Jean-François Stevenin, Robinson Stevenin, Andreea Bibiri,  Valeria Seciu

Ma duc rar la premierele pentru presa si intamplarea a facut ca toate premierele la care am fost sa fie ale unor filme romanesti. Poate acesta a fost si motivul pentru care am acceptat invitatia la o premiera restransa (prima, probabil!), special pentru bloggeri, a filmului romanesc „Despre oameni si melci”, regizat de Tudor Giurgiu. Un bar interesant, o proiectie privata, peretii scorojiti, racoare si multa veselie. Veselie pentru ca Despre oameni si melci este o comedie care, intr-un cadru de prieteni sau oameni tineri, te poate face sa razi cu pofta, sa zambesti des, sa te intrebi daca tot ce este descris si infatisat aici poate fi adevarat, intr-o Romania in care solutiile imposibile devin posibile, iar hazul de necaz este la el acasa. Mult mai tarziu, dupa terminarea proiectiei, incepi sa te intrebi daca exista si ceva drama in interior, daca personajele sunt reliefate cu suficient talent sau daca totul s-a intamplat aievea.

Povestea va deveni curand cunoscuta prin blogosfera, dar si publicului (am auzit ca filmul are un buget „impresionant” pentru promovare si se doreste a fi filmul romanesc cu cei mai multi spectatori din ultimii ani), daca nu e deja: uzina ARO din Campulung Muscel e in prag de prabusire, iar directorul (cred ca Dorel Visan e specialistul nostru in filme despre si cu melci :D) decide sa isi ia „taina” si sa vanda ce a mai a ramas unor francezi, care, in perspectiva, vor sa deschida o unitate pentru fabricarea de conserve de melci. Din 3000 de muncitori, vor ramane doar 300. E momentul ca liderul de sindicat, interpretat de Andi Vasluianu, sa intervina si sa gaseasca o solutie, una amuzanta, reala si aproape imposibila (chiar existau firme in 1992 care sa dea 300.000 de dolari din contabilitate fara remuscari?): o clinica privata ofera 50 de dolari pentru fiecare recoltare de sperma, iar 1000 de muncitori x 6 zile pe saptamana (pai nu?) x 50 de dolari = 300.000 de dolari = banii prin care pot salva uzina.

Filmul incepe cu o scena care ramane in memorie: o partida de sex fierbinte pe acoperisul intreprinderii Aro intre liderul de sindicat Gica si secretara Manuela, cea care incearca, prin mijloace pana la urma decente, sa isi indeplineasca visul de a pleca undeva in strainatate. Monica Birladeanu este exemplarul tipic al femeii frumoase din provincie, care in acei ani iubea sincer un barbat casatorit (da, il iubea!), dar stabilea relatii cu strainii, intrezarind o sansa de a fugi intr-o lume mai buna. Nu mi-a placut niciodata de Monica, dar in acest film este extrem de potrivita: frumoasa, focoasa, urmarita cu privirea de toti muncitorii, este cea care se ridica deasupra femeilor din uzina prin prestanta si frumusete si se ridica, pana la urma, deasupra orasului provincial in care traieste. Probabil, va reusi sa il paraseasca, iar eu raman cu impresia unei interpretari bune si posibil al unui viitor interesant al unei actrite ce a dovedit aici talent.

Andi Vasluianu nu mai are nevoie sa ne dovesteasca talentul sau, dar aici ilustreaza perfect omul muncitor si bataios (doar e lider de sindicat!), care cauta solutii atat pentru salvarea colegilor si a uzinei, dar mai ales pentru salvarea propriei familii. Pe personajul sau nu il duce capul deasupra mediei, dovedeste ca este limitat in ceea ce gandeste (scena de la clinica este memorabila), dar in acelasi timp are acea intelepciune a omului simplu, capabila sa il descurce in situatiile firesti, obisnuite, nu prea complicate ale vietii.

Concluzia mea: „Despre oameni si melci” este o comedie light, care nu iti da prea multe batai de cap si te face deseori sa razi cu pofta, dar si sincer. Momentele amuzante raman in minte, iar actiunea propriu-zisa merita povestita prietenilor si colegilor (eu unul asta am facut de dimineata). Si au ras cu mine,  ceea ce e important. Personajele principale sunt interpretate de actori talentati si deja cu experienta, dar sunt constient ca „Despre oameni si melci” nu poate depasi stadiul unui film mediu, fara sa aiba implicatii si sa fie cunoscut pe termen lung.

Nota: 7/10

Articole similare

Cărți pentru copii: Insu-Pu. Insula copiilor pierduți, de Mira Lobe

Jovi Ene

Pelinul negru, de Ioana Nicolaie

Jovi Ene

Primul roman al lui Charles Bukowski: Poșta

Jovi Ene

2 comments

Stefan Alexandrescu 27 septembrie 2012 at 13:41

Scuza-ma, Jovi, dar daca filmul e mediu, de ce i-ai dat 7, si nu 5?

Reply
Jovi 27 septembrie 2012 at 13:43

M-a amuzat suficient, mi-a adus aminte de anii `90, mi-a placut.
Dar sa nu aibe pretentii de mai mult, e doar un film comercial.

Eu vad filmele prin prisma propriului gust. Nu e capodopera, dar mi-a placut, m-am simtit bine la premiera 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult