Das Kabinett des Doktor Caligari (1920) – Cabinetul doctorului Caligari
Regia: Robert Wiene
Distributia: Werner Krauss, Conrad Veidt, Friedrich Feher, Lil Dagover
Destul de dificil sa comentezi, dar si sa vizionezi un film produs acum aproape 100 de ani. Cabinetul doctorului Caligari a fost realizat in anul 1920 , a rezistat timpului, fiind inclus in cele 1001 filme de vazut intr-o viata ca o capodopera a inceputurilor cinematografiei. Cu toate acestea, patina timpului si-a pus definitiv amprenta asupra lui. Camera sta nemiscata pe tot parcursul filmului, singurii care se misca sunt oamenii, chiar daca in fundal mai vedem cateva crengi de copaci sau invartelile unor jocuri de la balciul din localitate.
Decorurile sunt desenate si de un simplism care acum ni s-ar parea complet desuet, dar care probabil faceau senzatie in epoca in care apareau primele filme horror, filmul de fata fiind initiatorul unei adevarate infuzii de filme ciudate, aplecate spre mister, din Germania anilor ’20. Dealuri desenate pe care se poate totusi urca, copaci saditi din carton, usi aplecate pentru a sustine fundalul, putine elemente de recuzita autentica (cateva scaune, o masa, carti stravechi, un cosciug). Personajele sunt putin conturate, uneori sunt destul de asemanatoare (dau vina aici tot pe tehnica de filmare a acelor timpuri, dar si pe atentia mea mai putin concentrata din timpul filmului), se succed intr-o actiune care este antrenanta si plina de mistere, filmul de fata putand sa aiba o frumoasa continuare intr-o actiune moderna, daca s-ar dori acest lucru.
Ne este povestita din mai multe puncte de vedere povestea unui medic si „circar” sarlatan, doctorul Caligari, care se plimba prin balciurile oraselelor cu un numar personal si aparent autentic: trezirea la viata a unui somnambul, Cesare, care odata trezit poate raspunde la orice intrebare privind trecutul, prezentul si viitorul. Problema nu este insa aceasta, ci faptul ca, prin orice localitate trece, apar crime misterioase, ale caror asasin nu este cunoscut. Cesare este poate motivul pentru care acest film este categorisit drept un horror (si poate chiar asa a fost in epoca), dar trebuie sa mentionez si un scenariu foarte interesant, care nu lasa loc confuziilor si interpretarilor, misterul este absolut, iar adevaratii vinovati sunt aproape imposibil de aflat.
Nu pot spune ca mi-a placut, nici ca mi-a displacut. Cu siguranta, nu este un film pentru oricine, pentru ca, asa cum spuneam, este un film tare vechi, care nu impresioneaza spectatorul modern decat poate prin calitatea scenariului. Cu toate acestea, este recomandat pentru rolul sau de precursor a filmelor horror aparute ulterior, cum ar fi Dracula sau Frankenstein.
1 comment
… si renumitul Conrad Veidt! Bunicii mei vorbeau mereu despre el si filmele sale 🙂