Filme Filme romanesti

Curaj, compasiune și spirit inovator: Guvernul Copiilor 2 (2024)

Guvernul Copiilor 2 (2024)
Regie: Ioana Mischie
Distribuție: Petru Sebastian Bălăceanu, Evelina Butnariu, Antonia Ciupelea, Teodora Lupașcu

Guvernul Copiilor 2 (2024) este parte dintr-un proiect unic în România, Government of Children, creat de Ioana Mischie din dorința de a promova într-o manieră inovativă viziunile copiilor din toată lumea asupra viitorul societății în care trăiesc. Filmul de față este continuarea primului din serie, Guvernul Copiilor 3D, din 2019, totodată și primul documentar 3D realizat în România, care a adus împreună spiritul întreprinzător a 100 de copii.

Filmul de anul acesta a adus împreună doar 19 protagoniști, construind astfel o poveste mai bine închegată. Acești tineri ambițioși, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, au avut șansa de a fi lideri în formare, prezentându-și programele de guvernare pe care le-ar aplica dacă ar fi miniștri, atât la Ministerul Educației cât și la Ministerul Umanității. Secvențele de documentar propriu-zis au fost împletite cu cele create cu ajutorul tehnologiilor VR, care au ilustrat cu fidelitate viziunea fiecărui copil în parte, invitându-ne astfel nu doar să ne imaginăm posibilele lumi în care copiii ar vrea să trăim, dar să le și vedem în plinătatea complexității lor. Mai multe despre concept găsiți pe site-ul lor: https://www.governmentofchildren.com/en/explore/

Cum nu am avut șansa să văd filmul din 2019, nu am știut la ce să mă aștept de la Guvernul Copiilor 2. Nu am știut nici dacă este un film pentru copii sau doar despre copii – desigur, variantele nu se exclud reciproc. În urma vizionării pot spune că nu am un răspuns categoric. Filmul este atât adresat publicului (foarte) tânăr, propunându-și să încurajeze manifestarea creativității și dezvoltarea unui sentiment de apartenență la o generație curajoasă și ambițioasă, totodată este și un film adresat adulților care, trecând prin provocările și dezamăgirile inerente maturizării, au nevoie de un astfel de imbold pentru a se reconecta la spiritul lor tânăr. Ce este sigur este că filmul de față își propune să ne pună pe toți, copii și adulți, în contact cu valori umane fundamentale precum: curajul, compasiunea și spiritul inovator.

Viziunile celor 19 protagoniști se întind pe domenii vaste, de la îmbunătățirea calității actului educațional prin asigurarea unei pregătiri umane profesorilor, până la integrarea activităților sportive de bază, precum skateboarding-ul și dansul, în viețile de zi cu zi ale cetățenilor. Am apreciat mult originalitatea și complexitatea fiecărei idei, profunzimea fiecărui copil, lipsa lor de inhibiții. Mulți dintre ei erau preocupați de rezolvarea problemelor de maximă actualitate, precum poluarea, defrișările ilegale și reciclarea insuficientă. În prima parte a filmului s-a folosit o tehnică ingenioasă pentru captarea atenției publicului, prezentându-ni-se ideilor mai fâșneț-năstrușnice ale copiilor, stârnind astfel râsul. Totuși, a nu se înțelege că erau luate în râs de realizatori, chiar deloc. Fiecare idee, chiar și cele mai puțin plauzibile – prin ceea ce înțelegem noi adulții a fi plauzibil – a fost ilustrată cu acuratețe și grijă prin tehnologii VR, dând astfel dovadă de respect pentru dorința copiilor de implementare a propriilor viziuni. Aceste secvențe de VR au și o puternică valență senzorială, invitându-ne nu doar să vedem ce își imaginează copiii, ci să simțim, să credem în posibilitatea concretizării lor. Iar dacă spectatorul (adult) este dispus să accepte invitația de a intra în acest univers, va avea parte de o experiență senzorială ludică, haioasă, pastelată, proaspătă și, pe alocuri, cu iz de carnaval.

Dincolo de frumusețea și exuberanța acestor viziuni, aș spune că filmul depășește totuși, prin repetiție, un prag al credibilității. Cu toate că sunt de acord că e nevoie de un vis puternic pentru a concretiza o idee, simt că această suprasaturație de visare, de culoare, a dus ideea principală a filmului într-o oarecare lipsă de verosimilitate, chiar și pentru cei care sunt dispuși să accepte invitația despre care am scris mai sus. Cum excesele sunt în general de evitat, cred că mesajul filmului, acela de a ne asuma curajul să construim viitorul așa cum ni-l dorim, ar fi fost mai mai de impact dacă aceste idei ar fi fost un pic mai temperate. Copiii trebuie să își înalțe visele precum zmeiele, să le dea voie să zboare cât mai sus, cât mai departe, dar să le mânuiască cu grijă. Altfel riscă să cadă.

Proiectul Government of Children încă nu s-a încheiat, regizoarea dorindu-și să îl ducă mai departe și, cine știe, poate într-o zi să îl încredințeze unuia dintre protagoniștii filmului.

Guvernul Copiilor 2 va putea fi văzut din 26 aprilie în cinematografele din 22 de orașe din țară.

Nota: 7/10

Articole similare

România nu mai gustă cianură. Noi perspective spre un Eden teluric- un produs pentru marele online, filmul-documentar 10 (ZECE)

Corina Toader

Miniaturizarea este viitorul: Downsizing (2017)

Dan Romascanu

One World Romania 2018: Childhood (2017) – Barndorm – Copilărie

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult