Crazy, Stupid, Love. (2011) – A naibii dragoste
Regia: Glenn Ficarra, John Requa
Scenariul: Dan Fogelman
Distributia: Steve Carell (Cal Weaver), Julianne Moore (Emily Weaver), Ryan Gosling (Jacob Palmer), Emma Stone (Hannah Weaver), Jonah Bobo (Robbie Weaver), Analeigh Tipton (Jessica Riley), Marisa Tomei (Kate), Kevin Bacon (David Lindhagen)
O comedie reusita despre existenta iubirii romantice, despre “sufletele pereche” si despre cautarea si gasirea acestor idealuri la orice varsta!
Deoarece Cal Weaver si-a gasit “sufletul pereche” – pe Emily, la varsta de 15 ani si de atunci … a iubit-o pe aleasa lui in fiecare minut al vietii, Astazi, cei doi sunt casatoriti de 25 de ani, numara fiecare 44 de ani de viata si trei copii reusiti, insa anuntul sotiei ca vrea sa divorteze cade ca o pumnal in ceafa eroului filmului. Mai ales cand afla si motivul acestei rupturi … o aventura a lui Emily cu un coleg de munca (un anume David Lindhagen)… Criza varstei de mijloc la sotie si nu la sot – asa cum se intampla de obicei!
Nu stim de ce s-a degradat relatia (din punctul ei de vedere) … debutul povestii se petrece dupa ce aceste nemultumiri s-au acumulat deja…poate Cal a imbatranit psihic mai mult decat partenera sa, a pierdut romantismul si surpriza si flacara care intretine vie relatia? Aproape de necrezut, barbatul unei singure femei de-a lungul vietii, ramane singur, debusolat si prada amintirilor si intrebarilor si indoielilor privindu-l pe el, casatoria lui, personalitatea si sexualitatea sa. Si cade prada serilor singuratice, prin baruri, in tovarasia paharelor cu o bautura nicidecum barbateasca 🙂 – votca cu sirop :).
Se spune ca fiecare om este intovarasit pe drumul vietii de doi ingeri. Ingerul bun si ingerul rau! Cam asa I se intampla si lui Cal, pentru ca pe umarul sau stang se instaleaza dandy-ul Jacob Palmer, iar de pe umarului drept ii glasuieste bunul simt al inocentei fiului sau Robbie. Insa in fiecare inger rau vietuieste si binele si in fiecare bine exista si un sambure de rau :). Nimic nu este in viata alb pur si negru adanc!
Frumuselul si cinicul Jacob isi traieste viata la maximum, astfel incat vede la Cal doar “povestea unui ratat care suspina!” Si precum un inregimentat in Armata Salvarii, ii propune lui Cal sa il ajute “sa-si descopere masculinitatea”, pentru ca acesta “a uitat ce inseamna sa fii barbat!”.
Lectiile lui Jacob Palmer sunt savuroase si fac din Cal un tip sic, imbracat bine, in pas cu moda si cu un arsenal de stereotipii din armamentul cuceririlor de o noapte. Prima aventura, primul pas pe alaturi al barbatului unei singure femei, ii arunca in bratele lui Kate (clienta a “alcoolicilor anonimi” si cu limba scoasa dupa sex) si chiar daca urmeaza si altele (se pare ca vreo noua in total), aceasta prima experienta va marca in viitorul apropiat a lui Cal un moment memorabil.
Prin urmare – ingerul rau 🙂 se pare ca il reconstruieste pe Cal dupa standardele sale.
Dar ce face ingerul bun, fiul de 13 ani al lui Cal? Pustiul Robbie este indragostit iremediabil (adica pe viata 🙂 ) de adolescenta Jessica Riley, care are 17 ani si este fiica prietenilor familiei in deriva – Weaver. Jessica este baby-sitterul consacrat pentru Robbie si surioara lui mai mica, atunci cand trebuie sa ramana singuri acasa si mai ales atunci cand Emily Weaver iese in oras seara cu David Lindhagen. Si in numele credintei sale in unica iubire si pe baza inocentei varstei si din dragoste pentru parintii sai, Robbie este vocea inimii si a ratiunii pentru tatal sau – si acolo, de pe umarul sau drept, il sfatuieste sa lupte pentru a-si recastiga sotia!
Dar pentru ca Aghiuta isi baga codita (probabil pentru a-i ajuta pe ingerii rai), Jessica se crede indragostita de mai coptul tata al lui Robbie, de Cal Weaver :), pe care vrea sa il castige cu metode mai neortodoxe!
Asa ca ingerul bun si ingerul rau par a-si da mana, ba chiar a-si schimba natura, comploteaza impreuna, intervin cu umor benefic in traiectoriile personajelor, incurca si descurca itele, pun la cale o perfecta scena de – asa cum imi place sa spun – “commedia dell’arte” in care toti protagonistii sunt surprinsi intr-o bataie gen “gramada la rugby” – fara ca nimeni sa castige balonul oval. Insa doar pare asa. Incat inocentul si indragostitul pusti Robbie, la serbarea de absolvire a gimnaziului, de la tribuna declara cu multa amaraciune: “am vrut sa fiu matur, dar dragostea e o minciuna; am fost indragostit, credeam ca exista o singura dragoste pentru fiecare, insa nu exista dragoste unica adevarata”.
Pare ca fiecare rateaza, insa, cum spuneam, raul nu e rau si binele nu e numai bine – si oamenii si ingerii invata din greseli si…”totul e bine cand se termina cu bine”. Inclusiv subplotul cam dulceag al convertirii usuraticului Jacob Palmer intr-un cumintit si indragostit de … surpriza … NU va spun de cine! Nu, nu, nu, nu este vorba despre Kate, profesoara alcoolista :).
Sigur ca este o ghem de clisee si de poante dulci-acrisoare, insa vorba aia – “minte-ma frumos”! Si filmul acesta ne minte frumos, ne vrajeste cu posibilitatea realismului actiunii, cu sinceritatea eroilor pusi fiecare pe descoperirea / redescoperirea “primei iubiri pe viata” si pana la urma asta conteaza pentru spectator, aproape doua ore care se scurg placut. Se scurg placut si din cauza unei distributii foarte bine alese.
Un Ryan Gosling foarte placut la vedere – de la ochii albastri – la pectoralii bine lucrati, dar si uman convingator in prezentarea ingerului rau da’ bun pana la urma :). Un pusti foarte talentat – Jonah Bobo in rolul lui Robbie Weaver, care face o “pereche ideala” cu Analeigh Tipton in rolul Jessicai Riley, o Marisa Tomei care pune pe masa o foarte buna zestre de comediana in rolul lui Kate si un Steve Carell (Cal Weaver), ce pare ca nu a depasit inca stadiul virginului de 40 de ani :). E clar ca tandemul sudat de regizori Glenn Ficarra si John Requa au stiut sa exploateze la fix povestea lui Dan Fogelman (scenaristul multor lung metraje de animatie) si pentru ca probabil nu si-au propus o capodopera, au reausit cu mult echilibru si simt al umorului, un film extrem de agreabil pentru repausul dintre ani! Un film care se ridica si prin aportul camerei de filmat – vinovat de cinematografie fiind Andrew Dunn si prin coloana sonora originala datorata lui Christophe Beck (Hangover, Red, etc)si Nick Urata, care au impletit multe piese potrivite la tanc pe alerta si umorul actiunii:
Marilin Medina & Jason Ruder – I Need Your Love
Nina Simone – Black Is The Color Of My True Loves Hair (jaffa remix)
‘Blood’ The Middle East
Un film – dupa cum spuneam, extrem de agreabil, pentru ca surprinde cu umor viata in momente care ar putea fi tragice daca nu am avea fiecare langa noi un inger bun si un inger rau, pe care sa stim sa ii ascultam cu intelepciune si cu suflet!
2 comments
Sincer admir din tot sufletul acribia tuturor comentatorilor de film care urmaresc cred cu pixul in mana astfel de filme simpatice, retinand prenumele personajelor! Mie mi-ar fi realmente imposibil!
Am vazut filmul de Revelion si, daca Delia nu facea aceasta recenzie, probabil scriam si eu cateva cuvinte despre el. Nota era probabil asemanatoare.
Este o comedie buna a anului 2011, care ne-a adus atat zambetul pe buze, fiind departe de prostiile care apar in ultimul timp. O distributie impresionanta, cateva intorsaturi de situatie, o scena de familie spre final care este imprevizibila si ne-a adus cateva surprize neasteptate.
Din pacate insa, eu consideram ca acolo trebuia sa se termine filmul, in momentul in care sotul parasit si incoltit a plecat pe alee departe de propria casa. Nu era necesar happy-end-ul, a inceput sa imi displaca in toate comediile de peste Ocean. Fara ultimele 10 minute, era un film de 9. Asa, ramane la 7.5 😀