Filme Filme europene

Comedie polițistă cu sos special francez: Poulet au vinaigre (1985)

Poulet au vinaigre (1985)
Regia: Claude Chabrol
Distribuția: Jean Poiret, Stéphane Audran, Michel Bouquet, Jean Topart

Cop au vin’ (traducerea inspirată a titlului original ‘Poulet au vinaigre’) este unul dintre acele filme ale lui Claude Chabrol pe care, la vizionare, am impresia că au fost realizate cu Alfred Hitchcock uitându-se aprobator peste umărul regizorului francez în timpul producției. Acțiunea se petrece într-un mic orășel francez în care banalitatea caselor și cea aparentă a oamenilor crează ambianța de normalitate amenințătoare care ea însăși este un preludiu la întâmplările și situațiile periculoase care nu pot să întârzie. Personajele sunt diverse, simpatice unele și malefice altele, dar toate interesante și, în plus, cu un grad de nebunie care trezește și amplifică interesul. Imaginea pune foarte bine personajele în context, dezvăluind ceea ce este necesar pentru a stârni curiozitatea și ascunzând ceea ce nu trebuie să aflam, ca spectatori, prea repede. Muzica creează sau amplifică suspensul. În plus însă față de filmele lui Hitchcock, putem savura în ‘Cop au vin’ și o doză de specificitate franceza. Un ‘sos special’ că să folosim un termen culinar în armonie cu titlurile.

Casa cu etaj în care trăiesc Madame Cuno, o văduvă țintuită într-un scaun cu rotile și fiul ei, foarte tânărul Louis, factorul poștal care distribuie corepondenta într-o vreme când aceasta era încâ transportată în plicuri care puteau fi deschise, ar putea fi o varianta a motelului de la răscruce de vanturi și drumuri din Psycho. Ea devine decor pentru o parte din poveste și obiectul care declanșează intriga, deoarece este râvnită de câțiva dintre oamenii importanți ai locului. Povestea este destul de complexă, apar și dispar soții și amante, au loc accidente de mașină mai mult sau mai puțin întâmplătoare, investigațiile polițienești au loc cu metode foarte puțin convenționale. Până la urmă însă nu intriga polițistă este cea care conferă farmec filmului. Mărturisesc că nu am înțeles-o complet, poate nici nu am fost foarte atent sau poate că chiar era prea complicată.

Atenția mi-a fost captată de galeria de personaje pline de farmec și culoare și de cinematografia excelentă (a lui Jean Rabier). Printre interpreți se află Stephane Audran (cândva fusese soția lui Chabrol, dar filmul este realizat după ce divorțaseră) și Michel Bouquet care erau printre actorii preferați ai regizorului, precum și Lucas Belvaux, interpretul rolului lui Louis, actor interesant, care a dispărut în ultima vreme. Jean Poiret interpretează rolul inspectorului Lavardin, rol care avea să transforme filmul într-un cap de serie care va fi continuat în anii următori. ‘Cop au vin’ este un film cu multe calități, care rămâne până astăzi un divertisment care nu trebuie refuzat.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)

Articole similare

Imposibila întoarcere acasă: Phoenix (2014)

Dan Romascanu

O dramă de ne-familie: Chronique d’une liaison passagère (2022)

Dan Romascanu

Când Roberto a întâlnit-o pe Ingrid: Stromboli (Terra di Dio, 1950)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult