Filme Filme europene

Ceea ce este în vârstă este mișto: Thelma (2024)

Thelma (2024)
Regia: Josh Margolin
Distribuția: June Squibb, Fred Hechinger, Richard Roundtree

Filmele cu oameni foarte în vârstă sunt la modă. În ritmul în care sunt produse și lansate, în curând s-ar putea ca Academia să creeze o nouă categorie de Premii Oscar – pentru Cel Mai Bun Actor / Actriță peste 85 de ani. Daca așa ceva s-ar întâmpla anul viitor, atunci una dintre nominalizări (cel puțin) i-ar aparține lui June Squibb, care la 93-94 de ani interpretează o femeie care are exact vârsta ei, în spumoasa și duioasa comedie ‘Thelma’ (2024) scrisă și regizată de Josh Margolin. June Squibb este un fenomen. Are vreo sută de filme și seriale TV în filmografie, dar a debutat pe ecrane la peste 60 de ani. Când a început însă, nu s-a oprit. A jucat în ‘About Schmidt’ (este soția care moare în scena de deschidere) și a primit o nominalizare la Oscar pentru rol secundar în 2013. În ultimul deceniu joacă în câteva filme sau seriale în fiecare an. Pentru senaristul și regizorul Josh Margolin este vorba despre filmul său de lung metraj de debut, dar folosind un clișeu voi susține asta nu se vede. Cu rolul lui Thelma, June Squibb se aproprie de zona premiilor, chiar dacă Academia nu înființează acea nouă și imaginară categorie.

Thelma este de doi ani văduvă, are 93 de ani și este suficient de în putere și de lucidă pentru a locui singură. Cel puțin așa crede ea. O ajută nepotul ei, adorabilul Daniel, care la 24 de ani nu și-a găsit drumul în viață, dar este suficient de băiat bun pentru a o vizita pe bunica și a o introduce în secretele calculatoarelor și ale Internetului. Când bătrâna puțin naivă devine victima unor escroci internetici care îi cer zece mii de dolari pentru o presupusă cauțiune pentru Daniel, nici familia și nici poliția nu pot face prea mult pentru a o ajuta să-și recupereze banii. Atunci Thelma decide să acționeze singură. Nu că ar avea nevoie critică de ei, chestie de principii. Singurul ei ajutor – reluctant și el – este Ben, un prieten vechi din aceeași generație, care a ales să devină locatar într-o casă de bătrâni și este foarte mulțumit cu viața acolo. Vor reuși cei doi bătrâni, folosind scuterul electric în jungla urbană din zona Los Angeles, să-i găsească pe infractori, să recupereze pierderile și să facă dreptate? Ceea ce este clar este că dispariția lor pune în alertă familia, personalul casei de bătrâni și politia. Toată lumea îi caută pe cei doi, care îi caută pe escroci.

Avansarea în vârstă nu este un lucru prea simpatic. Apar limitările fizice și cele mentale, lumea din jur se schimba ca tehnologie și mentalități și nu neapărat în bine, iar cei dragi sau prietenii au dispărut, sau dacă mai există suferă și ei de ravagiile bătrâneții. Scenariul lui Josh Margolin este uneori naiv și simplist, în stilul comediilor de situație din serialele de televiziune, dar are marea calitate că abordează cu înțelegere și empatie avansarea în vârstă. Am și eu în grijă o mamă care va împlini în curând 96 de ani și pot depune mărturie că am recunoscut multe experiențe și situații în cele văzute la Thelma. June Squibb nu joacă, ci își trăiește vârsta pe ecran, și de aceea rolul ei este veridic și în plus încărcat de umor. Richard Roundtree, partenerul ei din film intepreteaza rolul lui Ben, care ar avea aceeași vârstă ca și Thelma, dar în realitate era cu 13 ani mai tânăr. A murit în octombrie 2023 și acesta a fost ultimul său film. Malcolm McDowell este probabil actorul cel mai cunoscut din distribuție, și el este cu 14 ani mai tânăr decât June Squibb. Thelma ei domină filmul, nu doar datorită personajului ci și a calității intepretarii ei. Narațiunea este cursivă – chiar daca întâmplările de pe ecran nu prea încap în socoteala orelor unei zile -, iar umorul este firesc și permanent prezent. ‘Thelma’ este un divertisment de vară care demonstrează că și din experiențele vârstelor înaintate se pot face comedii amuzante și de bun gust.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)0

Articole similare

Jafuri cu stil: Le voleur (1967)

Dan Romascanu

Amintiri din epoca de aur 1: Tovarasi, frumoasa e viata! (2009)

Delia Marc

Dans la maison (2012)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult