Regia: Anna Boden, Ryan Fleck
Distribuția: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Jude Law, Lashana Lynch
„Captain Marvel” este primul film al Marvel despre o super-eroină, însă spre deosebire de „Wonder Woman” al DC, protagonista nu este scoasă în evidență în același fel. Aici, deși Brie Larson face o treabă excelentă în portretizarea eroinei de la care va porni de fapt ideea lui Nick Fury (Samuel L. Jackson) de a forma ”Avengers”, portretul ei se pierde într-o mare de acțiune- haotică spre deosebire de filmul care i-a adus faima internațională lui Gal Gadot.
În portretizarea ”Captain Marvel”, Larson pare să aibă ceva înnăscut. E ceva în trăsăturile ei care merge mănușă cu imaginea antrenamentelor din rândurile rasei extraterestre Kree, sau cu imaginea- pământească de această dată- de pilot parcă scos din Top Gun. O să încerc să nu dau prea multe spoilere, însă ce veți găsi în film este o combinație de comedie cu foarte multă acțiune. Pentru că acțunea se petrece la finalul anilor 90, regăsim un Samuel L. Jackson, așa cum îl știam din Pulp Fiction, fiind întinerit digital. Chimia dintre el și Larson se simte de la primele replici dintre cei doi. Ăsta e filmul în care aflăm cum și-a căpătat Fury, omul de bază al SHIELD, imaginea dură, cu un ochi lipsă.
Revenind la film în ansamblul său, acțiunea este pe alocuri previzibilă, în sensul în care deși protagonista este confuză, doar cu crâmpeie de amintiri, chiar și fără să cunoști personajul din benzile desenate, devine rapid destul de clar care îi este parcursul. La capitolul efecte speciale, nu îmi dau seama dacă a fost intenția regizorilor, dat fiind timpul în care e plasată acțiunea, dar ai senzația că tehnologia e a filmelor futuriste din anii 70. Cea mai mare dezamăgire la capitolul estetic- dacă se permite exprimarea- este costumul căpitanului Marvel care pare vechi și ponosit. Încă o dată, s-ar putea să fie intenția de aliniere cu anii 90.
O surpriză plăcută este și Jude Law care îl joacă pe Yon-Rogg, unul dintre cei din rasa Kree, care o antrenează pe Vers- numele extraterestru al protagonistei- în artele marțiale. Una poate și mai plăcută este Annette Bening, cea mai dragă ființă a lui Vers și personajul de la care „se rostogolește” de fapt întreaga acțiune a ”Captain Marvel”.
De asemenea, pentru nostalgicii desenelor animate din anii 90, în „Captain Marvel” apar skrulii, rasa extraterestră „metamorfă” care și-au făcut aparița mai ales în „Fantastic Four”. Un twist major al acțiunii îl vor aduce skrulii- dar și o doză de comedie.
Când aflăm că numele real al lui Vers este de fapt Carol Danvers, scena dramatică pare puțin forțată, cu replici care au devenit deja clișeice, dar care, bănuiesc, că nu pot fi de fapt ocolite.
Minunată este și apariția unei pisici portocalii care se va dovedi că are un rol mai mare decât ar putea cineva anticipa, o pisică datorită căreia sala a izbucnit de câteva ori în hohote. De mai puține ori, decât în cazul lui Samuel L. Jackson, e drept.
„Captain Marvel” e de văzut, te binedispune, deși nu reușește să creeze tensiunea celorlalte filme de până acum ale universului Marvel. Dar rămâne o piesă importantă pentru înțelegerea originii Avengers, scena adițională de la finalul filmului, arătând că personajul lui Larson va avea un rol important în ”Avengers. End Game” care va fi lansat la finalul lunii aprilie. Iar Larson are carismă, dar care- și rămâne una dintre convingerile mele cele mai puternice după ce am văzut filmul- nu a fost scoasă la lumină cât ar fi trebuit. Nu că aș fi știut cum se face așa ceva.
Nota: 9/10