Filme Filme europene

BUZZ IFF: The First Two (2023) – Sfârșit de vară în Budapesta

The First Two (2023) – Primii doi
Regia: Balázs Szövényi-Lux
Distribuția: Hannah Saxby, Barnabás Bergendi, Andrea Drahota

Guest post de Carla Pantilie și Cătălin Ene, trimișii noștri la Buzău International Arts Festival

Filmul maghiar Primii Doi în regia lui Balázs Szövényi-Lux face parte din Competiția de Lungmetraj din cadrul BUZZ IFF, ediția de anul acesta. Ne este prezentată, într-o manieră destul de simplă, dar cu efect, povestea de dragoste dintre Sasha și Boldizsár. Sasha locuiește în SUA și a venit în Europa special pentru a petrece vara împreună cu iubitul ei stabilit în Budapesta. Urmărim astfel ultimele 24 de ore pe care cuplul le petrece împreună până la plecarea fetei înapoi în America. Observăm cum într-un timp atât de scurt relația lor trece prin mai multe etape, aceștia încercând chiar și să se căsătorească fiind totuși împiedicați de birocrație, lucru care dă startul unui șir de certuri între cei doi tineri. Pe lângă acest fir narativ, este dezvoltat în paralel mitul profund romantizat al primului bărbat și al primei femei, de aici venind și titlul filmului. În această parte a filmului se folosesc multe cadre foarte strânse, color, care oglindesc și completează povestea centrală, care este prezentată în alb-negru.

Din punct de vedere structural, filmul este împărțit în opt părți, fiecare având un titlu care însumează într-un fel sau altul acțiunea. Pentru majoritatea scenelor este folosit un filtru alb-negru, care se îmbină cu câteva scene color. Nu am înțeles pe deplin decizia aceasta regizorală și în general nu îmi place când un film folosește un filtru alb negru fără a avea o motivație puternică. Totuși, dat fiind faptul că vorbim de un lungmetraj de debut care a fost realizat cu un buget destul de mic, mi s-a părut impresionant cum regizorul a reușit să contureze destul de bine cele două personaje principale și dinamica dintre ele. Dialogul a avut niște părți care păreau destul de nenatural,  dar, repet, pentru un film de debut al unui cineast destul de tânăr, a fost chiar decent și mă bucur să văd că sunt promovate în festivaluri și astfel de filme, în susținerea regizorilor la început de drum.

Filmul se aseamănă destul de mult cu trilogia Before a lui Richard Linklater, lucru care se remarcă încă din sinopsisul filmului și care m-a convins să îl văd, seria anterior menționată fiind una care mi-a plăcut foarte mult. Cum în filmele lui Linklater îl aveam pe protagonist, Jesse, ca personaj cu cetățenie americană, aici o avem pe Sasha, rolurile fiind oarecum inversate. La fel ca în filmul Before Sunrise avem orașul în care se petrece acțiunea destul de bine conturat prin intermediul unor cadre de localizare, dar certurile dintre protagoniștii din Primii Doi mi-au aminitit mai mult de Before Midnight, film care încheie trilogia lui Linklater.

Când vine vorba de cei doi actori principali, Hannah Saxby și Barnabás Bergendi, mi se pare că a existat o chimie destul de interesantă între cei doi. Un lucru care mi-a displăcut totuși au fost anumite scene care nu au contribuit neapărat la conturarea personajelor sau la desfășurarea acțiunii, fapt care a aglomerat puțin filmul. Un alt lucru care mi-a displăcut au fost inserțiile de fotografii de videoclipuri filmate pe verticală care dau un o un aer puțin stângaci filmului.

Consider că filmul a fost o explorare destul de bună asupa relației unor tineri separați de distanță și, dacă s-ar fi renunțat la anumite aspecte, precum filtrul alb-negru și câteva scene care țin de detaliu, ar fi ieșit un film foarte reușit în special pentru un debut cu buget redus și produs independent.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

La vérité (2019). Despre drame la feminin

Corina Moisei-Dabija

Klaus & Barroso (2024). Un soi de comedie necondimentată

Corina Moisei-Dabija

Mit și istorie în conștiința colectivă: ”Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018)

Carmen Florea

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult