Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (2020)
Regia: Jason Woliner
Distribuția: Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova, Tom Hanks
‘Borat Subsequent Moviefilm’ sau mai simplu ‘Borat 2’, regizat de Jason Woliner, este cea mai surprinzătoare producție pe care am văzut-o până acum realizată în acest an ciudat, o dovadă că pot apare filme interesante în pofida sau chiar datorită pandemiei. Filmul este un sequel al primului ‘Borat’ realizat cu 14 ani în urma, reluând aventurile americane ale personajului pseudo-cazac inventat și jucat de Sacha Baron Cohen în America anului 2020. Unul dintre lucrurile care s-au întâmplat în acest interval de timp a fost serialul ‘Who Is America’ în care Cohen a exersat și perfecționat scenarii în care stereotipurile imaginare ale personajelor se întâlnesc cu persoane reale, unele și ele stereotipic de banale, altele aflate la extremele politice sau religioase ale societății americane. Premizele sunt de farsă până când confruntările caracterelor și ideilor le fac să pară dureros de reale. Satira este cu atât mai ascuțită cu cât personajele întâlnite de Cohen / Borat se implică mai mult în rolurile proprii, și acelea sunt momentele în care efectele comice sunt cele mai reușite și satira este devastatoare. Efectul de surpriza însă lipsește, nu numai că formula este aceeași ca în ‘Borat’ cel original, dar și unele dintre efectele comice (folosirea limbilor ‘exotice’) se repetă și cam în orice categorie comparația cu originalul este defavorabilă ‘sequel’-ului.
‘Borat 2’ are vreo zece scenariști (inclusiv Cohen) și asta se simte, căci filmul pare o succesiune de scenete care pot fi vizionate ca scenete comice separate. Filmul își asumă riscul de a supăra cam pe toată lumea și reușește să o facă din plin, desi probabil în mod inegal, deoarece orientarea politică a autorilor este clară. Cam oricine dorește sau nu poate evita să se simtă ofensat va găsi în acest film motive să o facă, dar în special adepții corectitudinii politice și cei care nu sunt de părere că satira politică, socială, de caracter își poate permite orice sau aproape orice și în film. Noutatea introdusă în pretextul filmului îl reprezintă personajul fiicei lui Borat interpretat de actrița bulgara Maria Bakalova. Fata de 15 ani destinată să fie livrată drept ‘cadou’ pentru mituirea politicienilor oferă ocazia lărgirii satirei în spațiul #MeToo, dar vă puteți aștepta și aici la un tratament gen Borat. Linia de acțiune melodramatică a relației dintre tată și fiică, desi cam convențională, cred că nu a dăunat, dimpotrivă a adăugat un contrapunct necesar în succesiunea de scene comice. Sacha Baron Cohen abordează și o suită de deghizări justificate de faptul că personajul Borat are o fizionomie deja celebră creată în filmul inițial. Atât Cohen, cât și Bakalova se imersează cu talent și curaj în medii care riscă în orice moment să devină ostile, mai ales daca și când înțeleg că au devenit subiectul unei farse satirice filmate. Ei nu evită nici confruntările cu vârfuri ale politicii americane și rezultatele pe ecran sunt interesante, disputabile, dar de un comic care nu poate fi negat.
Deghizările nu sunt perfecte, am avut impresia că rimelul este cam totdeauna gros, costumele sunt dincolo de limita credibilității, și că aceste imperfecțiuni sunt intenționate, parcă pentru a da o șansă suplimentară, dar neutilizată celor vizați să înțeleagă contextul. Poantele satirice abundă, inclusiv în folosirea limbajului. ‘Kazahstanul’ este filmat în locație în România și locuitorii săi vorbesc românește. Borat vorbește ebraica și fiica sa îi raspunde în bulgară. Efectul comic este inevitabil, amplificat dacă înțelegi aceste limbi. Fiind vorbitor de română și de ebraică am putut savura o mare parte din dialogurile ‘străine’. Nu toate gag-urile însă funcționează la fel de bine și unele dintre ele sunt complet ratate. Figuranții neavizați furnizează momente de comedie, dar și de neașteptată emoție (scena din sinagogă). În momentele cele mai bune filmul reușește să creeze comic agresiv și cu substanță. În altele însă, umorul este tendențios, repetitiv sau pur și simplu plat. Sacha Baron Cohen nu a inventat genul ‘mockumentary’, dar a realizat cu primul ‘Borat’ unul dintre marile sale succese, poate cel mai mare până acum din istoria filmului. ‘Borat 2’ este un sequel care se străduiește să repete acest succes, dar nu prea reușește.
Nota: 7/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, Brooklynvegan.com)