Filme Filme americane Recomandat

Black Swan (2010)

Black Swan (2010) – Lebada neagra
Regia: Darren Aronofsky
Scenariul: Mark Heyman, Andres Heinz, John McLaughlin
Distributia: Natalie Portman, Mila Kunis, Vincent Cassel, Barbara Hershey, Winona Ryder

Un Oscar, doua Oscar, cate premii Oscar? Acestea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dupa vizionarea acestui film. Tulburator, zguduitor, halucinant, salbatic, dar profund, filmul sondeaza fibrele cele mai intime ale alunecarii in dezintegrarea psihica in efortul atingerii perfectiunii. Pentru ca de multe ori, autodepasirea si perfectiunea in arta frizeaza nebunia. Cu atat mai mult, cu cat aici este vorba despre antiteza dintre alb si negru, dintre puritate si abjectie… Antiteza? Oare aceste doua notiuni / stari / spirite nu coexista in fiece si in fiecare ? Iar umbrele intunecate sunt chemate si eliberate din hrube adanci si ferecate tocmai pentru a evidentia mai puternic lumina ? Cat de periculos este momentul in care spiritul uman isi descopera dualitatea,  face apel la partea intunecata a sa, , se avanta in jocul alunecos “cu mintea si cu timpul”! Realul / Irealul – nu mai au granite – spiritul ajunge pe “no man’s land” si se dezintegreaza. Insa in ARTA – acesta poate fi pretul perfectiunii.

Natalie Portman

Plastica finala a filmului, pe care curge genericul este cutremurator de sugestiva…Puritatea alba a penajului involt este strabatuta (dar nu intinata) de antracitul plutitor al unor pene insinuante…Totul sta in echilibru… Atata timp cat se pastreaza un echilibru firesc intre alb si negru…mintea si sufletul isi pastreaza sanatatea… Dar in arta…este cu totul altceva…De aceea ne-au ramas Goya si Modigliani si Utrillo si Nijinsky si Nureiev si Barasnikov. Si exact pe aceeasi linie ne ramane Aronofsky cu a sa lebada alba/neagra Natalie Portman. Un amestec irezistibil de thriller, de horror, de psyho, de sex, de romantic…dar ARTA! Poate pentru ca in cautarea perfectiunii artistice, au coexistat acel graunte de nebunie cu acel echilibru atat de necesar!

Nu incerc sa povestesc sau sa rezum story-ul filmului. Ar fi inutil, pentru ca din proprie experienta in acest caz specific, stiu ca numai vizionarea va fi aceea care va aduce fiecaruia povestea. Si va aduce, fara doar si poate, impresii, ganduri, framantari, care dupa multe zile se vor aseza si se vor limpezi. Eu inca reflectez in background! Si inca ma urmareste imaginea extraordinara a Nataliei Portman in dubla ipostaza a lebedei alba / neagra. Si mai mult decat orice imaginea triumfatoare a lebedei negre, cu gatul prelung, zambetul persuasiv si aripile uriase desfasurate spre cer. Poate pentru ca negrul/raul/pericolul/abjectia ne atrage? Ne tenteaza? Ne cucereste? Si are mult mai multi servanti, admiratori, fanatici ? Un rating mai mare ? Poate pentru ca albul si puritatea sunt efemere ?

Imaginea semnata de Matthew Libatique, colaborator vechi a lui Aronofsky, este exceptionala! Fierbinte, inghetata, luminoasa, intunecata, limpede, tenebroasa…te ia de mana si te aseaza langa personaje, foarte aproape de ele, fara sa bagi de seama!

Si revin si spun: Un Oscar, doua Oscar, cate premii Oscar? Acestea sunt intrebarile pe care mi le pun acum, dupa vizionarea acestui film.

Nota: 10/10

Articole similare

Un Hitchcock inegal și tulburător: Marnie (1964)

Dan Romascanu

Mănuşi roşii (2010)

Delia Marc

Le gamin au vélo (2011)

Delia Marc

7 comments

saramon 10 ianuarie 2011 at 22:40

Oricât de bun mi s-ar părea, nu cred că va lua mai mult de un Oscar: Portman – pentru cea mai bună actriță. Celelalte premii parcă sunt deja date lu The Social Network 🙂

Reply
Delia Marc 10 ianuarie 2011 at 22:48

Poate imagine, coloana sonora, trebuie sa fac niste comparatii mai serioase :-)Dar N.P. chiar face un rol de neuitat aici!

Reply
saramon 10 ianuarie 2011 at 22:50

uite că la categoriile astea mai mici nu m-am gândit 🙂

Reply
ana 13 ianuarie 2011 at 15:07

eu nu as fi asa sigura nici in cazul lui portman.membrii academiei ne-au rezervat surprize si in alti ani

Reply
Delia Marc 13 ianuarie 2011 at 19:55

Asa este; vom trai si vom afla! 🙂

Reply
Cristian F. 14 ianuarie 2011 at 18:04

Nu am rabdare sa vad filmul de la inceput pana la sfarsit.Am vazut multe fragmente si le-am reluat si am sarit peste altele. De trei ori am incercat si probabil o sa-l vad pana la urma,mai ales ca din comentariile de pe net se pare ca este foarte controversat.

Reply
Cristian F. 27 ianuarie 2011 at 19:59

Am vazut acum 2 zile tot filmul de la prima la ultima imagine. Nu cred ca va avea mare trecere la public , dar publicul trebuie format,educat. Nu dau o nota prea mare daca zic 9.Altii vor decide .

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult